Dănăilă strigă «STOP» facturării apei de ploaie! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dănăilă strigă «STOP» facturării apei de ploaie!

• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăila a primit sesizări de la mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi în legătură cu facturi de sute de lei numai pentru apa de ploaie • acesta consideră că la mijloc este vorba despre o găselniţă a CUP Dunărea pentru a face profit, în contextul în care apa pluvială nici nu ar trebui epurată • mai mult, Dănăilă susţine că aceeaşi apă spală canalizările, un beneficiu în plus pentru Companie, pe care nimeni nu îl spune • liberalul îi solicită primarului să impună CUP Dunărea un sistem de canalizare nou, astfel încât apa de ploaie să nu se mai plătească

 

Liderul liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă a comentat recent faptul că facturile CUP Dunărea pentru apa de ploaie devin din ce în ce mai usturătoare pentru buzunarul contribuabililor, în ciuda lipsei totale a beneficiilor. Mai exact, însoţit de consilierul municipal Sorin Ioniţă, Dănăilă a povestit că a primit o serie de reclamaţii din partea cetăţenilor privind facturi de sute de lei doar pentru apa de ploaie, lucru pe care îl consideră inadmisibil, în contextul în care CUP Dunărea nu ar trebuie să ţintească să facă profit, iar apa pluvială nu ar trebui epurată înainte de a ajunge în Dunăre.

“Se emit în continuare facturi pentru apa meteo. Am văzut facturi de câteva milioane de lei vechi. Vă dau ca exemplu o locuinţă în care nu a stat nimeni pentru că proprietarii au fost plecaţi din ţară. Ei bine, când au revenit acasă s-au trezit cu o factură la apa meteorică de 200 lei. Deci ei nu au consumat nimic. Pe canal şi pe apă factura este zero, pentru că nu a stat nimeni acolo, iar la apa meteo au undeva la 200 lei, plus penalităţi. Mi se pare incredibil! Mai ales că vara asta a fost una secetoasă şi nu discutăm despre o perioadă în care a plouat destul de mult. Să ajungi să plăteşti 200 lei?! Şi oricum, suma asta este una care depăşeşte cu mult consumul anual al persoanelor respective, care vin acasă o perioadă scurtă de timp. Iar asta este o singură factură. Într-un an de zile se emit mai multe facturi pentru apa meteo. Sunt nişte sume exagerate. Iar această chestiune, practic, nu face altceva decât să genereze un profit şi un venit suplimentar pentru cei de la CUP Dunărea”, a declarat Dănăilă revoltat, subliniind că nu i se pare normal ca la nivelul judeţului nostru Compania de Utilităţi să fie a doua ca profit, după Şantierul Naval, în contextul în care niciodată nu a avut ca scop principal acest lucru, ci doar să furnizeze apă la standarde normale pentru cetăţeni.

Mai mult, Dănăila a afirmat că aceeaşi apă pluvială este de fapt folosită de CUP Dunărea pentru a spăla canalizările, deşi nu promovează prea mult acest detaliu, iar apa este plătită tot de către brăileni.

 

Liberalii vor facturi mai mici sau un sistem de canalizare mai eficient

Alexandru Dănăilă a lansat cu această ocazie un apel la adresa primarului Marian Dragomir privind rectificarea situaţiei. Liberalul susţine că edilul-şef trebuie să iniţieze o hotărâre de CLM prin care să solicite CUP Dunărea să renunţe la facturarea apei de ploaie, sau să o oblige ca din profitul încasat suplimentar, să refacă reţeaua de apă şi canalizare din municipiu, în aşa fel încât apa pluvială să nu mai spele canalizările şi să nu mai fie nevoie ca ea să ajungă în staţia de epurare şi să treacă printr-un proces plătit de către contribuabili. Dănăilă recunoaşte că ar fi un proiect dificil şi costisitor, însă este de părere că există fondurile necesare pentru a fi dus la îndeplinire.

“Această apă meteo este plătită de cetăţeni deşi ea nu vine din reţeaua publică, pentru că este epurată. Apa meteo se plăteşte doar pentru zone construite. Dar apa meteo nu necesită epurare. Nicio normă de mediu nu impune epurarea apei meteo! Ea poate fi deversată, colectată în orice albie de râu, fluviu cum suntem noi cu Dunărea aici, sau alte zone cu lacuri. Fac un apel pe această cale, având în vedere situaţia dificilă în care sunt multe asociaţii de proprietari, şi sumele exagerate pe care trebuie să le plătească toţi locuitorii pentru această apă meteo, să se ia în considerare că această apă nu trebuie epurată! Nu trebuie să plătim niciun fel de taxă pentru apa de ploaie. Apa ar trebui deversată controlat. Până când nu se va rezolva această problemă, locuitorii municipiului, cei care sunt conectaţi la reţeaua publică de apă, vor plăti nişte facturi exagerate. Îi propun pe această cale domnului primar emiterea unei hotărâri de consiliu, care să fie transmisă către CUP Dunărea, în vederea separării reţelelor de canalizare stradale şi cele care preiau apa menajeră, astfel încât apa de ploaie să nu mai fie taxată de la cetăţeni”, a conchis Dănăilă.

 

Apa pluvială din factura lunii august, calculată pe baza ploilor înregistrate în iulie

De altfel mai multe sesizări în ce priveşte cantitatea mare de apă pluvială regăsită în facturile emise acum, în septembrie, de CUP Dunărea, având ca perioadă de facturare luna august, au ajuns şi pe adresa redacţiei, brăilenii arătându-se revoltaţi de situaţia creată. “Este inadmisibil. Am primit factură cu un consum de 2 metri cubi de apă potabilă şi canalizare, însemnând undeva la 15 lei contravaloarea lor, şi, atenţie, 80 lei apă pluvială! În total factura mea este de vreo 95 de lei din care 85% numai apa pluvială, adică apa de ploaie”, ni s-a plâns un cititor, iar un altul îl completează revoltat arătând că, “totuşi luna august nu a fost una ploioasă. De ce aceste sume mari la factura pentru apa de ploaie? Chiar aşa, ne prosteşte pe faţă?”.

Pusă în faţa acestor întrebări, conducerea CUP Dunărea a subliniat că baza legală de calcul, precum şi modalitatea de determinare şi facturare a cantităţii de apă pluvială sunt stabilite prin contractul de furnizare pe care îl are semnat cu fiecare consumator din judeţul nostru arondat sistemului public de canalizare. “Cantitatea de apă pluvială şi meteorică se determină prin înmulţirea cantităţii specifice de apă pluvială şi meteorică comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite declarate de fiecare utilizator, fiind luaţi în calcul coeficienţii de scurgere reglementaţi de normativele în vigoare. Cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie - centrul Meteorologic Regional Dobrogea, înregistrată la Staţia Meteorologică Brăila pentru perioada 01 - 31 iulie 2017, facturată în luna august 2017, a fost de 125 l/mp, conform adresei nr. 647/02.08.2017”, se precizează într-un comunicat al celor de la CUP Dunărea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro