• liderul liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, a afirmat că raportul pe care l-au întocmit inspectorii sanitari de la Galaţi în urma controlului la Spitalul Judeţean Brăila ar conţine nereguli grave: bacterii periculoase, prezenţa rozătoarelor în unitatea spitalicească şi altele • managerul SJU, Delia Râşnoveanu, neagă aceste aspecte şi susţine că spitalul a încasat o amendă pentru neamenajarea unor spaţii, nici vorbă despre bacterii • deşi au trecut 30 de zile, Ministerul Sănătăţii nu a dat curs solicitării din partea ziarului nostru privind raportul întocmit de DSP Galaţi
Alexandru Dănăilă, liderul filialei brăilene a Partidului Naţional Liberal (PNL), a afirmat, într-o conferinţă de presă, că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi ar fi consemnat într-un raport nereguli grave pe care le-ar fi identificat în urma controlului din perioada martie-aprilie 2019 efectuat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Acesta a mai spus că a solicitat concluziile acelui raport la Ministerul Sănătăţii şi inclusiv colegii săi de partid din Parlament încearcă să obţină actele cu pricina. Pe lângă circuitele pentru pacienţi neconforme, Dănăilă a afirmat că inspectorii sanitari ar fi identificat în unitatea sanitară, cu ajutorul laboratorului, microbi periculoşi, dar şi rozătoare. Printre măsuri, potrivit aceleiaşi surse, s-ar afla şi câteva amenzi date asistenţilor şi infirmierilor. Preşedintele PNL Brăila a criticat şi promisiunile preşedintelui Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, potrivit cărora vor fi făcute investiţii semnificative la unitatea sanitară. Contactat de redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei”, managerul SJU, Delia Râşnoveanu, a declarat că, într-adevăr, s-au aplicat amenzi pentru doi asistenţi, iar unitatea sanitară a primit o sancţiune de aproximativ 10.000 lei, amendă pe care a contestat-o însă.
“A fost un control al DSP Galaţi la Spitalul Judeţean care s-a încheiat luna trecută, iar concluziile nu au fost făcute publice. Dacă veţi intra în posesia acestui raport, noi l-am cerut, să vedem dacă-l primim, o să vedem acolo adevăratele probleme ale Spitalului Judeţean. Una dintre cele mai mari probleme sesizate de cei de la DSP, în afară de circuitele care nu se respectă şi pe care le ştim, sunt infecţiile. În acel raport sunt trecuţi toţi microbii care au fost găsiţi în spital. Din informaţiile pe care le am, sunt o serie de microbi care au fost depistaţi în laborator şi care nu au fost eradicaţi în spital, dar despre care nu se vorbeşte, de bacterii care există şi provoacă tot felul de nenorociri pacienţilor care sunt în stare gravă. Toate lucrurile astea sunt constatate într-un raport al DSP Galaţi. Ni se tot spune despre investiţiile care vor fi făcute în spital, de vreo 3 ani. Am ajuns în 2019 şi nu s-a făcut nimic. Mai are puţin şi termină mandatul domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, probabil prematur, şi la spital nu s-a întâmplat nimic. Ştiţi ce înseamnă un DALI pentru fonduri europene? Înseamnă că cineva se gândeşte să facă abia acum un studiu de fezabilitate. Domnul Chiriac ne spune că anul acesta se vor face investiţii pe fonduri europene, când noi suntem abia la faza de studiu de fezabilitate. Credeţi că, dacă DALI va fi gata anul acesta, tot acum se vor face şi licitaţii, şi modernizări? Nu, este o minciună, pentru că suntem în campanie electorală”, a declarat liberalul Alexandru Dănăilă.
Despre acel raport s-au interesat şi redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei” la Ministerul Sănătăţii. Am formulat o solicitare către minister, în data de 5 aprilie 2019, însă nici până astăzi, 9 mai, nu am primit vreun răspuns. Ieri, am sunat la numărul de fix afişat pe site-ul Ministerului - număr recomandat pentru mass-media -, însă nimeni nu a răspuns la telefon. Am revenit cu un e-mail către instituţie, însă ne-am lovit tot de tăcere.
Am contactat-o telefonic pe Delia Râşnoveanu, managerul SJU, pentru a lămuri aspectele semnalate de liberalul Dănăilă în legătură cu concluziile raportului întocmit de DSP Galaţi. Şefa spitalului ne-a declarat că în raport nu se menţionează nimic despre bacterii ori rozătoare. “Într-adevăr, au fost aplicate amenzi pentru două persoane fizice, doi asistenţi de la secţii diferite, şi o amendă dată spitalului, în jur de 10.000 lei pentru neamenajarea spaţiului, spaţiu care oricum intră în reabilitare. Tocmai de aceea, am contestat în instanţă amenda. Dar nici vorbă de bacterii şi rozătoare. Nu avem rozătoare în spital”, ne-a spus Delia Râşnoveanu.
Cum raportul nu l-am văzut încă, am vorbit cu o persoană care ar fi avut acces la aceste documente, însă a dorit să rămână anonimă. “La capitolul Recomandări, scrie despre câţiva angajaţi care nu aveau controlul medical la zi, despre faptul că unităţile de transfuzii trebuie dotate cu frigidere, iar la Unitatea de Primiri Urgenţe ar fi fost o problemă cu apa caldă. Mai sunt amintite toaletele pe care le folosesc pacienţii, acoperişul de la corpul B care trebuie reparat, dar şi faptul că pacienţii trebuie să aibă frigidere în saloane”, ne-a spus persoana respectivă.
În concluzie, încă aşteptăm varianta oficială a raportului, pentru corecta informare a cititorilor noştri.