• liderul PNL Brăila susţine că acest concurs a fost mai mult o numire politică, nicidecum un concurs • Alexandru Dănăilă a afirmat că Adrian Rîndunică, secretar de stat la Ministerul Muncii, ar fi căutat să-şi asigure un alt loc de muncă, luând în calcul căderea guvernului Dăncilă înainte de votarea moţiunii de cenzură • la concurs s-a mai înscris şi Alexandru Micu, dar a fost respins la proba dosarelor, pentru că nu a făcut dovada vechimii în specialitatea studiilor
Faptul că social-democratul Adrian Rîndunică a fost singurul candidat şi a obţinut notă aproape maximă la concursul pentru funcţia de director al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila a stârnit un val de reacţii, mulţi acuzând, în mediul online, că a fost un concurs aranjat. De aceeaşi opinie este şi preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. Întrebat de jurnalişti ce părere are că Rîndunică este noul şef al CJP, după ce liberalul Ovidiu Nechita a atras atenţia încă din primăvara acestui an că postul este “rezervat” pentru PSD-ist, Dănăilă a spus că este convins că nu a fost un concurs cinstit, ci se poate spune că a fost o numire pe criterii politice, pentru că Adrian Rîndunică, actual secretar de stat la Ministerul Muncii, ar fi intenţionat să-şi asigure un alt loc de muncă, după căderea Guvernului Dăncilă.
“Domnul Rândunică s-a perfecţionat foarte mult în perioada în care a fost la Bucureşti. N-am nimic cu el personal, dar nu cred că este normal ca într-o societate în care încercăm să aducem egalitate în faţa justiţiei, egalitate de drepturi şi egalitate în ceea ce privesc beneficiile pe care le au angajaţii la stat şi cei la privat, să-l avem pe domnul Rândunică director la Casa de Pensii, după ce a coordonat activitatea Casei de Pensii. Fiind singurul înscris la concurs, reuşind cu nota 9,80, din câte am înţeles, este evident că a fost un concurs aranjat. Deci nu există niciun fel de dubiu. Fostul director al Casei de Pensii (Sorin Enache-n.r.) probabil că a înţeles că e mai bine să facă un pas în spate ca să rămână şi el în sistem, dar negocierile nu asigură performanţă! Numirea pe criterii politice, căci şi concursul ăsta a fost tot o numire pe criterii politice, nu are cum să asigure o normalitate în sistemul public românesc. (...) Ce s-a întâmplat la clubul de handbal? Acelaşi lucru. Ce s-a întâmplat la ECO Dunărea? Acelaşi lucru! Ce s-a întâmplat la DAGL? Acelaşi lucru! Primăria şi CJ bagă bani continuu pentru a ţine pe funcţii nişte oameni care nu sunt în stare să gestioneze nici măcar bugetul familiei, ce să mai vorbim de bugetul unei instituţii? Se ajunge la disfuncţionalităţi grave, la intervenţia Statului în zona privată”, a comentat Dănăilă.
Liderul liberalilor brăileni a mai afirmat că Ovidiu Nechita, colegul său de partid, i-a spus, în detaliu, ce se va întâmpla cu postul de conducere de la Casa de Pensii Brăila, lucruri ce s-au concretizat. De altfel, Nechita a spus încă din martie anul acesta că Adrian Rîndunică este “favorit” pentru câştigarea concursului de director al CJP. Întrebat de ce crede că Rîndunică nu s-a înscris încă din primăvară la concurs, Alexandru Dănăilă a răspuns, zâmbind: “Pentru că a spus Ovidiu atunci, iar acum a crezut că se mai liniştesc apele, dar n-ai cum să scapi de urmărirea pe care ţi-o face Ovidiu din momentul în care a declanşat-o”.
Reamintim că PSD-istul Adrian Rîndunică a fost declarat “admis”, în urmă cu câteva zile, la concursul pentru conducerea Casei de Pensii Brăila, după ce a obţinut 97 de puncte la proba scrisă şi 98,8 la interviu, fiind singurul candidat de pe listă. Iniţial, la concurs s-a înscris şi Alexandru Micu, fost director al “Eco SA”, dar acesta nu a reuşit să treacă de proba eliminatorie, cea a dosarelor. Motivul respingerii a fost: “Nu face dovada vechimii în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice”, potrivit unui document postat pe site-ul Casei Naţionale de Pensii. Deşi Micu a făcut contestaţie, nu a avut câştig de cauză.