• preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a anunţat că va urma o întâlnire cu avocaţii care reprezintă judeţul în procesul cu “Vamed”, pentru a vedea dacă secţia de Cardiologie - Pediatrie poate fi preluată de CJ, în contextul în care există litigiul pe rol • consilierul judeţean liberal, s-a arătat extrem de sigur de reuşită • mai mult, susţine că dacă nu se va ajunge la o soluţie, va încerca şi un proiect de hotărâre în acest sens • ceva mai sceptic, şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac s-a arătat deschis dialogului, însă susţine că nu vrea să fie ţap ispăşitor, în caz că strategia nu funcţionează
Planul de preluare de către CJ Brăila a secţiei de Cardiologie - Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă pare să meargă în direcţia propusă de liberali. Mai exact, consilierul judeţean PNL Alexandru Dănăilă a anunţat, vineri, că după vizita avută la spital, alături de Chiriac, reprezentanţi ISU, DSP, ai spitalului, precum şi constructorii care au subcontractat lucrarea, s-a ajuns la un numitor comun şi a plecat cu convingerea că ideea propusă de el poate fi implementată extrem de uşor. Dănăilă a afirmat că, zilele acestea, ar urma o întâlnire cu avocaţii care reprezintă CJ Brăila în litigiul cu firma “Vamed” privind lucrările de la Spitalul Judeţean, astfel încât să se pună la punct un plan privind abordarea directă a firmei constructor şi punerea în aplicare a acestui demers.
“Secţia respectivă arată destul de bine. Arată mult mai bine decât Spitalul în sine, deci este păcat că nu este folosită şi că este lăsată în paragină. Toate aparatele au ieşit din garanţie, tot ceea ce se va folosi acolo. Deşi era o tehnologie destul de nouă la momentul la care au fost achiziţionate. Dar astăzi ele sunt ieşite din garanţie, nu au fost folosite, nu au fost puse în funcţiune şi nu se ştie ce se va întâmpla cu ele. Saloanele, din punctul meu de vedere, cred că sunt la standardele de care ar trebui să beneficieze pacienţii din Brăila. Pot exista discuţii legate de funcţionarea clădirii, de număr, de capacitatea de paturi. Dacă astăzi nu este făcută străpungerea respectivă înseamnă că nu se poate monta numărul maxim de paturi în saloanele respective. Pentru că se face un scenariu la incendiu, să se vadă dacă se poate evacua în scurt timp, astfel încât să nu fie pusă în pericol viaţa pacienţilor într-o astfel de situaţie. Dar chiar şi aşa, până când CJ va rezolva problema, cred că această secţie ar trebui să funcţioneze”, a afirmat Dănăilă.
Liberalul a mai precizat că şi constructorul prezent la vizita recentă de la spital a confirmat ca lucrările privind realizarea unui culoar extern care să lege spitalul de corpul în care funcţionează secţia Cardiologie - Pediatrie se poate face foarte uşor.
“Deci, din punctul meu de vedere, lucrurile pot fi puse în mişcare foarte repede. După şedinţa ce va urma vom anunţa care este planul, în paşi, până la momentul exploatării efective a clădirii. Astfel încât, să nu mai existe niciun fel de discuţie. Eu voi aştepta până atunci, iar dacă nu vom reuşi să tranşăm această chestiune la nivel executiv, vom merge cu problema în CJ şi sunt convins că toţi consilierii vor fi de acord cu demararea unor proceduri pentru lucrările de acolo. Pentru că astăzi suntem într-o situaţie cel puţin hilară. Vrem cu toţii, dar nu facem nimic. Vom ajunge şi la momentul la care chiar să facem. Şi asta este o temă pe care, cel puţin eu, mi-am asumat-o”, a mai completat Dănăilă.
Sursa citată susţine că în cazul în care negocierile cu Chiriac vor pica, grupul de consilieri judeţeni PNL va iniţia un proiect de hotărâre care să stabilească strategia de punere în funcţiune a secţiei de Cardiologie.
Chiriac este de acord cu ideea, însă nu şi dacă riscurile sunt prea mari
La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a afirmat, tot în cadrul unei conferinţe de presă recente, că ia în calcul propunerea venită de la Dănăilă, însă cu precizarea că vrea ca lucrurile să fie analizate foarte bine. Acesta s-a arătat însă destul de sceptic în privinţa găsirii unei rezolvări, cu menţiunea că din discuţiile cu mai mulţi avocaţi a tras concluzia că riscurile cele mai mari privind un atare demers, ar fi tocmai pentru preşedintele CJ Brăila. Dar chiar şi aşa, Chiriac a precizat că nu refuză dialogul direct cu avocaţii care se ocupă de litigiul cu firma “Vamed” în această speţă.
“O luăm în calcul, pentru că am spus de fiecare dată că suntem deschişi la orice soluţie. Dar trebuie analizată foarte bine şi cu firma de avocatură şi cu juriştii noştri să vedem care sunt consecinţele. Dacă noi ne asumăm să o preluăm, care sunt consecinţele şi cine va plăti pentru ele? În momentul de faţă, e doar o propunere. După ce vom avea toate argumentele asumate de avocaţi şi de toată lumea, atunci vom lua o hotărâre, dacă este bine să preluăm această clădire. Din discuţiile mele cu anumiţi avocaţi este un fiasco dacă ne asumăm noi lucrul acela. Cel care va plăti voi fi eu, preşedintele Consiliului Judeţean. Nicidecum domnul Alexandru Dănăilă. Dar săptămâna viitoare o să avem o întâlnire cu avocaţii, dacă ei găsesc o soluţie legală, asumată, prin care noi să nu ieşim deloc în pierdere prin preluarea acestei clădiri, ne-o vom asuma. Dar o vreau scrisă. Cunoşteam dinainte şi acest aspect. Îl luasem în calcul. Dar dacă domnul Alexandru Dănăilă insistă foarte mult, o să facem şi acestă discuţie ca să o lămurim de la bun început. Nu am făcut-o ca o concesie a PNL-ului, ci ca o asumare a mea personală, pentru partea de transparenţă. Să înţeleagă lumea că am venit aici în această funcţie doar pentru a face bine, nu de a îngreuna lucrurile cum fac alţii”, a afirmat Chiriac.