Tânărul liberal Alexandru Dănăilă a fost privit cu scepticism când a ajuns viceprimar al municipiului Brăila. Cu toate acestea, iată că în urma lui rămân regulamentele pe care le-a promovat şi care, după cum declară chiar el, şi-au făcut deja simţite efectele: zeci de contracte reziliate cu "băieţii deştepţi", iar sumele încasate la bugetul local din închirieri şi taxe de concesiune au crescut de 10 ori. Următoarea mutare a lui Dănăilă este însă şi mai surprinzătoare, fiind o premieră în Brăila: firmei de casă a PSD, Tancrad, i se vor rezilia 3 contracte de lucrări. "Pentru că eu am sesizat mai multe întârzieri, dar şi alte probleme legate de calitatea lucrărilor, au încercat să mă intimideze", declară viceprimarul Dănăilă într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei". Liberalul vorbeşte şi de viitoarea campanie electorală, dar şi de faptul că, de această dată, PNL Brăila are cea mai mare şansă să câştige alegerile atât în municipiu cât şi în judeţ.
- Regulamentele "Dănăilă" se aplică de mai bine de jumătate de an. S-a schimbat ceva în acest timp?
- Eu zic că primul lucru care s-a schimbat este transparenţa. Niciun teren sau alt bun aparţinând municipiului Brăila nu mai poate fi închiriat sau concesionat decât în urma unor licitaţii publice deschise. Ştiţi care a fost efectul? Au crescut de zece ori sumele încasate la bugetul public din taxele de concesiune şi închiriere. Asta şi pentru că au fost reziliate câteva contracte cu firme mari, care au luat terenuri pe care nu au construit nimic, pe care nu le-au folosit în niciun fel. Interesul lor real era să nu facă ei, dar nici pe alţii să nu-i lase să construiască ceva, să nu aibă concurenţă. Terenurile acestea au ajuns astăzi generatoare de venituri mai mari pentru buget. Iar din banii ăştia se poate amenaja un parc pentru copii sau se poate renova o şcoală sau o grădiniţă.
Din acest motiv am luat decizia să mă implic în redactarea acestor regulamente, după ce am făcut o serie de analize şi am constatat că exista o adevărată mafie a samsarilor imobiliari. O mafie care crescuse în ani, pe spatele oraşului Brăila. Schema era simplă: oameni sau firme care luau în concesiune sau închiriau pe termen lung terenuri, la preţuri modice, pe care apoi le subînchiriau către terţi, la preţul pieţei, un preţ de cele mai multe ori de 7 - 8 ori mai mare decât cel pe care îl plăteau la primărie. Bugetul public era astfel văduvit de sume importante, iar concurenţa firească din mediul economic, distorsionată. Aşa am decis să redactez un regulament pentru închirierea spaţiilor din domeniul public, un altul pentru concesionări şi un al treilea pentru firmele care execută lucrări pe domeniul public.
- Câte contracte au fost reziliate şi câte contracte noi s-au încheiat?
- Câteva zeci de contracte, în special de concesiune, iar motivul principal a fost neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract. Încă mai sunt de verificat câteva sute de contracte încheiate încă din 1990 cu persoane juridice şi fizice. Niciodată nu s-a făcut nicio verificare până la aprobarea acestui regulament. Cât priveşte închirierile, situaţia este una diferită: am considerat că, odată cu aprobarea regulamentului, am intrat într-un moment "zero", astfel că toate contractele de închiriere se află într-o fază de analiză şi vor fi prezentate Consiliul Local Municipal Brăila pentru aprobare. Vom identifica toate neregulile şi vom propune măsuri, iar acolo unde lucrurile sunt în ordine, acestea vor fi prelungite.
"Tulbur, pe fond, nişte ape extrem de adânci"
- A existat opoziţie din partea celor care beneficiau de astfel de bunuri ale oraşului şi li s-a reziliat contractul?
- Au fost tot felul de tentative, de încercări ca aceste regulamente să nu treacă. Cum am început să vorbesc despre regulamente, au apărut presiunile, venite inclusiv din partea unor consilieri locali, care-mi spuneau că e mai bine să renunţ. Dar n-am renunţat, aşa cum nu am să renunţ nici acum, când povestea se repetă. Şi atunci, şi acum se încearcă discreditarea mea, pentru că încerc să pun nişte lucruri în ordine şi tulbur, pe fond, nişte ape extrem de adânci.
- Tot despre închirieri şi concesiuni de terenuri este vorba şi acum?
- Nu, de data aceasta este vorba despre o firmă abonată la banii publici, care în ultima perioadă apare din ce în ce mai des în tot felul de anchete, şi care nu îşi respectă obligaţiile contractuale de mai multă vreme. De exemplu, sunt cel puţin trei contracte de lucrări încheiate în anii trecuţi, pe care Primăria Brăila le va rezilia. Pentru că eu am sesizat mai multe întârzieri, dar şi alte probleme legate de calitatea lucrărilor, au încercat să mă intimideze, am ajuns ţinta unor atacuri care, însă, mă lasă rece.
- Despre ce firmă este vorba?
- Nu am nimic de ascuns şi probabil că şi dumneavoastră bănuiţi, este de notorietate că firma Tancrad execută majoritatea lucrărilor de infrastructură din judeţ. În Municipiul Brăila, au avut de asfaltat şoseaua Buzăului, iar lucrarea trebuie remediată în unele zone, pentru că sunt multe denivelări. Pe şoseaua Viziru, au avut un alt contract, lucrarea trebuia finalizată din 7 octombrie 2015, dar nu este gata nici acum. Alte două contracte vizează viabilizarea cartierelor unde au fost atribuite tinerilor terenuri în folosinţă gratuită, în baza Legii 15/2003, mai precis Zona Mecanizatorilor şi Zona Cimbrului. Aici lucrările sunt în întârziere, deşi fondurile au fost alocate. Nu mai putem amâna finalizarea infrastructurii în aceste zone, pentru că beneficiarii de terenuri au şi ei obligaţii, la rândul lor, aşa că aceste contracte vor fi reziliate. Tancrad este genul de firmă, apropiată de PSD, care s-a obişnuit să trăiască din bani publici, dar care execută lucrări de mântuială şi lasă în urmă numai probleme. Aproape toate lucrările începute în judeţ în baza celebrei Ordonanţe 28 (Ordonanţa lui Dragnea - n.n), au fost adjudecate de Tancrad, care s-a dovedit că nu are capacitatea de a-şi executa ce a contractat, aşa că peste tot sunt investiţii neterminate.
- Se aude că au fost decontate lucrări neexecutate. Aşa este?
- Din informaţiile pe care le deţin, sunt unele probleme la Consiliul Judeţean Brăila, condus de PSD, care, la sfârşitul anului 2015, a decontat o parte dintre lucrările contractate în baza asocierilor dintre CJ şi Primăriile din judeţ, lucrări neefectuate şi care se află şi azi în execuţie. Acestea sunt practicile de tip Bunea Stancu, practici pe care pesediştii le duc mai departe, chiar dacă o parte dintre ei au probleme cu legea. Oamenii ăştia par să nu fi înţeles nimic din revolta societăţii româneşti faţă de jaful public, care trebuie oprit, dar nici din demersurile autorităţilor centrale, care încearcă să pună un pic de ordine în modul cum sunt gestionate fondurile publice.
"După ce a condus judeţul spre pragul de jos al sărăciei, cu ce proiecte mai poate veni PSD?"
- Dacă tot am ajuns în zona politică, sunteţi responsabil de campania PNL pentru alegerile locale. Cum vedeţi campania din acest an?
- Va fi o campanie dificilă, pe care noi, liberalii, ne-am dori-o dusă în zona proiectelor, nu a atacurilor la persoană. Din acest punct de vedere, veţi vedea o campanie total diferită de ceea ce s-a întâmplat până acum în Brăila. O campanie în care colegii mei îşi vor asuma foarte clar unele proiecte, iar când spun asumare mă refer şi la prezentarea unor termene clare de implementare a proiectelor şi identificarea, din start, a surselor de finanţare. Acest lucru este posibil şi pentru că la alegerile locale din partea PNL vor candida oameni oneşti, neimplicaţi în scandaluri, oameni cu viziune şi proiecte. Mă îndoiesc, însă, că PSD va accepta această ofertă de proiecte. După ce ai condus timp de 25 de ani un judeţ aflat la limita de jos a sărăciei, în care au prosperat doar câteva firme de casă ale PSD, un judeţ depopulat, din care tinerii au plecat masiv în alte oraşe sau în străinătate, cu ce proiecte mai poţi veni?
- Veţi recurge la atacuri la persoană?
- Am spus că vom promova un alt gen de mesaj politic şi chiar aşa va fi. Cu toate acestea, nu ne vom feri să spunem foarte clar un adevăr: PSD înseamnă corupţie, minciună, sărăcie. Faptul că spunem acest adevăr nu înseamnă atacuri sub centură. Mă aştept însă ca PSD să joace murdar, să lanseze tot felul de mizerii şi de speculaţii. Îi asigur însă că suntem pregătiţi, şi că vom spune mereu adevărul: PSD înseamnă corupţie şi sărăcie. Şi mai înseamnă ceva: DNA şi scandaluri.
- Veţi mai candida?
- Da, voi candida pentru Consiliul Judeţean. Experienţa pe care am căpătat-o în ultimii ani, când am înţeles ce înseamnă administraţie şi care sunt principalele probleme în acest domeniu, sigur mă va ajuta. Am un proiect, de fapt echipa PNL are un proiect pentru dezvoltarea judeţului, pentru dezvoltarea oraşului. Un proiect care să însemne, de fapt, locuri de muncă pentru oameni, bunăstare, un trai decent şi o comunitate normală.
- Un prognostic pentru alegeri?
- Judeţul Brăila a fost mereu un judeţ dominat de PSD. Cred că oamenii înţeleg acum lipsa de viziune a acestui partid, faptul că, după 25 de ani în care au condus ei, judeţul este unul dintre cele mai sărace din ţară. Împreună cu prietenul meu Cătălin Boboc, care este şi preşedinte al PNL Brăila, facem echipă de mai bine de opt ani. Cred că a venit vremea să arătăm că liberalii ştiu să facă administraţie cu responsabilitate, că noi venim cu proiecte, nu cu vorbe goale, că ne pasă de ceea ce se întâmplă. La aceste alegeri locale, PNL are prima şansă în judeţul Brăila să câştige şi, când spun asta, mă gândesc la bazinul electoral pe care îl avem în judeţ. Alegerile din iunie vor dovedi asta. Şi în municipiul Brăila, şi în judeţ.
(A consemnat Alexandru IONESCU)