Administraţia locală critică executarea silită a celor care nu au restanţe la întreţinere şi totuşi sunt nevoiţi să cotizeze în contul datoriilor către CET, acumulate de asociaţiile de proprietari din care fac parte. În urma articolului publicat ieri de cotidianul "Obiectiv Vocea Brăilei", în care vă prezentam situaţia total injustă în care executarea silită i-a ocolit tocmai pe cei care aveau restanţe, fiind traşi la răspundere materială proprietari care sunt la zi cu plăţile la întreţinere, viceprimarul Alexandru Dănăilă, cel care are în competenţe asociaţiile de proprietari şi fostul operator public de termoficare, falimentara SC CET SA Brăila, a comentat subiectul, catalogându-l drept un derapaj de la spiritul legii. "Nu este normal să fie executate silit persoane care şi-au plătit întreţinerea, în timp ce restanţierilor, cei din cauza cărora, până la urmă, asociaţiile de proprietari au acumulat datorii, nu li se întâmplă nimic. Am fost sesizat în ultimele săptămâni despre mai multe cazuri similare celui de la AP 421. De exemplu, un proprietar care cumpărase recent un apartament liber de sarcini este în prezent executat silit în contul datoriei asociaţiei din care face parte. Dincolo de aspectul social al problemei, trebuie avut în vedere şi următorul aspect: asociaţiile, ca să-şi plătească restanţele la facturile de energie termică, fiind limitate ca încasări, nu vor avea altă soluţie decât de a nu achita facturile către alţi furnizori de servicii de utilitate publică. Asta înseamnă că, de exemplu, nu se vor mai achita facturile la apă-canal şi se va ajunge la situaţia în care furnizorul afectat sistează serviciul, iar astfel oamenii rămân fără apă. De aceea, trebuie executaţi cei cu datorii istorice la întreţinere, iar administraţiile de bloc să facă tabele cu restanţierii şi să treacă, împreună cu executorul judecătoresc, la recuperarea banilor", ne-a declarat Dănăilă.
De altfel, şi cititorii ediţiei online a cotidianului s-au arătat revoltaţi de cazul de la AP 421, indicând aceeaşi soluţie: executarea silită doar a restanţierilor.
Reamintim că 15 familii de la blocul C1, de pe Calea Călăraşilor, care nu au datorii la întretinere, s-au trezit executate silit în numele datoriei asociaţiei de proprietari din care fac parte. Prin executorul judecătoresc Dragoş Cristian Surdu, falimentara CET le-a instituit poprire ca terţi, până la incidenţa a circa 4.000 euro, suma pe care AP 421 o datorează fostului operator de termoficare. Asta în condiţiile în care, anul trecut, lichidatorul SC CET SA Brăila promitea că va acţiona pentru recuperarea datoriilor pentru agent termic doar în cazul restanţierilor la întretinere.