Campania de subscripţie pentru cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului" a început, joi, sub titlul „Brâncuşi e al meu". Campania de strângere de fonduri îi are printre ambasadori pe Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Melania Medeleanu, Dragoş Bucurenci şi Iuliana Tudor, cu mesajul „Eu donez". Anunţul privind începerea campaniei a fost făcut de către premierul Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook. Cei care donează online pentru achiziţia sculpturii primesc automat un certificat de donator, cu mesajul „Îţi mulţumim. Brâncuşi e al tău" - o replică în oglindă a titlului campaniei naţionale anunţate de prim-ministrul Dacian Cioloş: „Brâncuşi e al meu".
Detalii despre campanie sunt pe site-ul www.brancusiealmeu.ro, unde se poate şi dona. Ceilalţi ambasadori ai campaniei sunt: Cristiana Mongol, Dan Amariei, Irina Păcurariu, Mariana Lungu, Matei Oprina, Virgil Stănescu şi Bogdan Răileanu.
Ministerul Culturii a deschis pe 8 aprilie conturile subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX şi pentru întreaga operă a artistului român. Conturile deschise la Banca Comercială Română, BRD-Groupe Société Générale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank şi Alpha Bank sunt afişate pe site-ul Ministerului Culturii, cultura.ro.
Până în prima zi a campaniei, în aceste conturi se strânseseră sub 50.000 de euro. Subcripţia publică se va încheia pe 30 septembrie.
Achiziţia operei „Cuminţenia Pământului" reprezintă un precedent important pentru protecţia şi salvarea patrimoniului naţional, potrivit Ministerului Culturii. În 16 martie, ministrul Culturii de la acea dată, Vlad Alexandrescu, a anunţat că proprietarii sculpturii au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar restul, prin subscripţie publică naţională.
În prezent, sculptura este expusă la Muzeul Cotroceni. Opera „Cuminţenia Pământului" a fost realizată în 1907, fiind expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria „Tezaur" a Patrimoniului cultural naţional.