Cyberbullying-ul, pericolul pentru copii. Infracțiunea de violare a vieții private este pedepsită de Codul Penal | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cyberbullying-ul, pericolul pentru copii. Infracțiunea de violare a vieții private este pedepsită de Codul Penal

polițiștii au adus în atenția tinerilor brăileni aspecte legate de protecția împotriva cyberbullyingului și prevenirea infracțiunilor de violare a vieții private • oamenii legii au discutat cu tinerii întâlniți în locurile de recreere despre noțiunea de cyberbullying, ce înseamnă și cum se manifestă, principalele forme sub care se poate produce • infracțiunea de violare a vieții private este prevăzută și chiar pedepsită cu închisoarea de Codul Penal

 

Pericol cyberbullying printre copii, fie ei mai mici sau mai mari! În ultimii ani, această formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii se manifestă destul de des în mediul școlar, iar efectele sunt extrem de dăunătoare. Elevii ajung să devină retrași și timizi, iar de multe ori se tem să spună ce li se întâmplă. Sunt situații neplăcute generate de bullying chiar și pe online, rețelele sociale și comunicarea pe internet fiind acum în noile tendințe.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila, prin Biroul Siguranța Școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității a adus, în această săptămână, în atenția tinerilor brăileni aspecte legate de protecția împotriva cyberbullyingului și prevenirea infracțiunilor de violare a vieții private.

Demersul polițiștilor brăileni se înscrie în seria activităților derulate la nivel național în cadrul Campaniei pentru prevenirea cyberbullyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private, inițiate de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Siguranța Școlară și implementate în perioada iulie-august 2023. ”În cadrul activităților desfășurate în municipiul Brăila, polițiștii de siguranță școlară, sprijiniți de cei de prevenire a criminalității, au discutat cu tinerii întâlniți în locurile de recreere despre noțiunea de cyberbullying, ce înseamnă și cum se manifestă, principalele forme sub care se poate produce, efectele acestor comportamente on-line asupra dezvoltării copilului și tânărului, precum și care sunt mecanismele prin care pot fi prevenite situațiile neplăcute generate de bullyingul cibernetic. Fiind în strânsă legătură cu violența psihologică cibernetică, polițiștii au adus în atenția beneficiarilor și noțiuni din sfera protecției vieții private prevăzute de lege, respectiv noțiunea juridică de violarea vieții private, modalitățile prin care poate fi produsă această infracțiune și pedepsele stabilite de lege în cazul săvârșirii acesteia”, au transmis polițiștii din cadrul IPJ Brăila.

 

Pedepse cu închisoarea pentru difuzarea de convorbiri sau imagini intime

Fiind de interes pentru publicul larg, polițiștii brăileni reamintesc și pe această cale faptul că infracțiunea de violarea vieții private fapta este prevăzută și pedepsită de art.226 din Codul Penal și cuprinde:

1) Atingerea adusă vieții private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau amendă.

2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin 1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

21) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace o suferință psihică sau să aducă o atingere a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pe aceste domenii vor continua până la sfârșitul lunii august anul curent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro