Activitatea seismică din zona Vrancea este una normală în această perioadă, a asigurat directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
„Pe noi nu ne afectează foarte mult ce se întâmplă în zona respectivă, chiar dacă tot ceea ce se întâmplă pe glob prin aceste plăci tectonice sunt legate între... Era normal ca după un cutremur de peste 7 grade să ai o serie de replici de magnitudini mai mici şi puţin probabil să apară un al doilea şoc de magnitudine atât de mare, însă nu este un caz izolat", a explicat Radulian. Spre exemplificare, el a amintit de seismul din Sumatra din 2004, cu o magnitudine de peste 9 grade pe Richter şi care, la interval de un an, a fost urmat, în aceeaşi zonă, de altul de peste 8 grade. „Şi în România am avut două cutremure în aceeaşi zi, în anul 1990, într-adevăr mai mici, unul de 6,9 şi unul de 6,4 grade pe Richter, dar a fost un şoc dublu, o descărcare apărută în două tranşe", a adăugat Radulian.
În ceea ce ce priveşte zona seismică Vrancea, Radulian a menţionat că în această lună activitatea a fost aproape de normal, chiar mai mică în aceste două săptămâni din luna mai, şi este probabil să apară cutremure mai mici în perioada următoare, scrie agerpres.ro.
Importante pagube
Un cutremur de 7,4 grade s-a produs ieri în Nepal, epicentrul fiind stabilit la nord-est de Kathmandu, zona cea mai afectată de seismul din 25 aprilie, soldat cu moartea a peste 8.000 de persoane şi importante pagube materiale. În cel de ieri şi-au pierdut viaţa puţin 14 persoane. Cinci dintre victime au fost din Sindhupalchowk, un district aflat la est de capitala Kathmandu şi unde s-au înregistrat şi cei mai mulţi morţi în cutremurul de 7,8 grade din 25 aprilie. Alte şase victime sunt din districtul Dolakha, aflat în apropierea epicentrului, iar la Kathmandu s-au înregistrat trei victime, conform ultimului bilanţ provizoriu. Aeroportul din Kathmandu, principala poartă de acces pentru ajutoarele internaţionale, a fost închis.