• Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Pneumoftiziologie au fost vizate de controlul Curţii de Conturi, la începutul lui 2017 • potrivit raportului elaborat de organul de audit-control, la Spitalul Judeţean principalele observaţii au fost în legătură cu obiectivele nou-construite şi nedate în folosinţă sau nepreluate încă • la Psihiatrie, inspectorii au depistat că spitalul a plătit facturile la gaze cu tot cu accize, deşi unitatea sanitară trebuia scutită de plata accizelor • Spitalul de Pneumoftiziologie a fost pus să-şi actualizeze câteva registre şi procedurile privind licitaţiile publice
Curtea de Conturi a efectuat controale la spitalele brăilene, cu excepţia celui din Făurei, în 2017, iar zilele trecute a apărut raportul cu măsuri şi recomandări. Cele mai multe nereguli au fost constatate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, însă, aşa cum ne-au comunicat reprezentanţii unităţii sanitare, unele au fost remediate 100%, altele rezolvate parţial. La rubrica “Structura şi sumele estimate ale abaterilor constatate” sunt menţionate sumele: 115.000 lei la “Venituri suplimentare”, 7.000 lei la “Prejudicii” şi 1,308 milioane lei la “Abateri financiar-contabile”. Trebuie menţionat însă faptul că verificarea a avut loc în perioada 9 ianuarie - 17 februarie 2017, de aceea spitalul a avut timp să se conformeze în unele situaţii.
Spre exemplu, Curtea de Conturi a menţionat în raport că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a efectuat “plăţi nelegale ca urmare a depăşirii valorii contractelor de servicii pentru asistenţă tehnică şi dirigintele de şantier, aferente obiectivelor de investiţii realizate”. Apoi, nu a întreprins “măsuri legale pentru preluarea de la executant, societate aflată în insolvenţă, a obiectivului de investiţii nefinalizate privind «Proiectare şi execuţie Centrul de Oncologie şi Radioterapie», aflat în incinta spitalului şi nu a efectuat demersurile legale pentru contractarea restului de executat, în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a obiectivului de investiţii”. Curtea de Conturi s-a legat şi de faptul că Amfiteatrul nu a fost gata până la data prevăzută în contract, dar şi de nepunerea în funcţiune a aparaturii medicale achiziţionate pentru dotarea secţiei de ATI din SJU şi a angiografului monoplan pentru dotarea noii secţii de Cardiologie şi Pediatrie. Drept urmare, organul de control a trasat spitalului nişte măsuri şi recomandări. Printre acestea, se numără preluarea şi punerea în funcţiune a Centrului de Oncologie şi Radioterapie, a Amfiteatrului, dar şi punerea în funcţiune a aparaturii secţiei ATI, achiziţionată în 2014, şi a angeografului la noua secţie de Cardiologie şi Pediatrie. O altă măsură a fost “dispunerea de către ordonatorul de credite al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila a măsurilor pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi pentru recuperarea acestuia, în cuantum total estimat de 7.279 lei, reprezentând plăţi nelegale în sumă de 6.594 lei ca urmare a depăşirii valorii contractelor de servicii pentru asistenţă tehnică şi diriginte de şantier, aferente obiectivelor de investiţii «Proiectare şi execuţie Amfiteatru şi spaţii anexe» şi «Proiectare şi execuţie reabilitare bloc operator», pentru care au fost estimate foloase nerealizate în sumă de 685 lei, calculate până la data de 17.02.2017, cu obligaţia recalculării acestora, până la recuperarea integrală a prejudiciului, potrivit legii”.
Spitalul Judeţean a rezolvat o parte dintre problemele găsite de Curtea de Conturi
De la momentul controlului şi până la publicarea raportului, SJU a reuşit să se conformeze pentru o parte dintre problemele constatate de Curtea de Conturi. Spre exemplu, aparatura pentru Terapie a fost pusă în funcţiune odată cu inaugurarea noii secţii ATI, în septembrie 2017. “Pentru preluarea obiectivului de la Oncologie s-au făcut toate demersurile. La momentul ăsta, am solicitat constituirea comisiei de recepţie parţială a lucrării, iar penalităţile au fost recuperate. Acum, la Amfiteatru, pentru utilităţi, pentru că ele au fost motivul pentru care n-a fost finalziat acest obiectiv, avem un contract de prestări servicii cu un furnizor, care ar avea un termen de execuţie şi proiectare de 3 luni. Angeograful a fost montat în secţia nouă Cardiologie-Pediatrie, a trebuit montat la momentul respectiv, pentru că altfel ar fi trebuit dărâmat un perete din interior. Până nu ne predă lucrarea nouă, ca spital, nu putem să-l punem în funcţiune. Cât în ceea ce priveşte problema plăţilor nelegale pentru diriginţii de şantieri, la momentul respectiv au fost 2 diriginţi de şantier vizaţi. Pentru unul dintre ei este vorba de suma de 1.500 lei, iar pentru celălalt 5.000 şi ceva, nu mai ştiu exact suma. Suma plătită în plus pentru unul dintre ei a fost recuperată, iar cu celălalt diriginte suntem în litigiu. I-am solicitat pe cale amiabilă banii, informându-l că a fost decontată o sumă în mod eronat, a refuzat să facă plata, iar acum se judecă pe fond”, ne-a oferit lămuriri directorul economic al SJU, Cristina Vrînceanu.
Facturile la utilităţi, problema Spitalului de Psihiatrie
Curtea de Conturi a fost în control şi la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” din municipiu, tot în perioada ianuarie-februarie 2017. Aici, au fost depistate 3 probleme: “neconstituirea, neevidenţierea şi neraportarea în situaţiile financiare încheiate a fondului de dezvoltare a spitalului, potrivit legii, cu valori totale de 1.897 mii lei”, “menţinerea nejustificată în categoria activelor corporale a unor mijloace fixe, complet amortizate, cu o valoare de inventar mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului” şi “plăţi nelegale reprezentând contravaloarea accizei cuprinsă în facturile emise privind consumul de gaze naturale utilizate pentru încălzirea spitalului”. Managerul Spitalului de Psihiatrie, Bogdan Criţă, ne-a declarat că au fost remediate toate aceste nereguli. “Primele două abateri au fost remediate chiar în timpul controlului. Chiar în cazul primei abateri, suma a fost evidenţiată distinct în contabilitatea unităţii. Iar pentru plata utilităţilor, abaterea a fost remediată în termenul stabilit de Curtea de Conturi, suma a fost compensată de către furnizorul de gaze”, ne-a precizat acesta.
Abaterile constatate la Pneumoftiziologie, remediate imediat
Nici Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiu nu a fost ocolit de Curtea de Conturi, la începutul lui 2017. După ce inspectorii au adus la cunoştinţă problemele identificate, au trasat şi măsuri şi recomandări, cum ar fi: “Actualizarea registrelor de riscuri şi a procedurilor formalizate pe procese sau activităţi, avându-se în vedere modificare cadrului de reglementare şi actualizarea procedurilor operaţionale privind achiziţiile publice” şi “reevaluarea bunurilor aparţinând domeniului privat al Consiliului Judeţean Brăila şi respectiv domeniului public al Unităţii Administrativ Teritoriale Oraş Făurei, reprezentând terenuri şi clădiri date în administrare Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”.
Ambele abateri au fost remediate în termenul stabilit de Curtea de Conturi, aşa cum ne-a declarat Ştefan Sînpetru, managerul unităţii sanitare de pe strada Campiniu.