În dosarul Stancu vs. DNA, judecătorii Înaltei Curţi au dispus ca cererea de desemnare a unei alte instanţe pentru judecarea cauzei să fie soluţionată de Curtea de Apel (CA) Galaţi. Procurorii DNA au cerut strămutarea dosarului, cererea fiind înregistrată pe rolul ÎCCJ pe data de 2 septembrie 2014. Iniţial, termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 17 septembrie, însă ulterior s-a preschimbat, după cum se arată pe site-ul instanţei superioare. Pe data de 8 septembrie judecătorii Înaltei Curţi au decis să trimită cererea la CA Galaţi, aceasta fiind instanţa competentă să dea o soluţie în acest dosar. "Trimite cererea de desemnare a unei alte instanţe pentru judecarea cauzei formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi la Curtea de Apel Galaţi spre competentă soluţionare. Definitivă", este soluţia pronunţată în şedinţă publică, pe data de 8 septembrie. Potrivit informaţiilor transmise de Biroul Relaţii Publice al ÎCCJ, legea prevede ca atunci când un dosar este pe rolul tribunalului, competenţa de soluţionare a unor astfel de cereri este a Curţilor de Apel. După cum se precizează în Noul Cod de Procedură Penală, la art. 76, procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală poate cere Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să desemneze o altă curte de apel decât cea căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă, care să fie sesizată în cazul în care se va emite rechizitoriul. În acelaşi articol, alin. 2, se precizează că procurorul care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, poate cere curţii de apel competente să desemneze un alt tribunal sau, după caz, o altă judecătorie, decât cea căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă, care să fie sesizate în cazul în care se va emite rechizitoriul. Rămâne de văzut dacă judecătorii CA Galaţi vor trimite dosarul Stancu vs. DNA la un alt tribunal sau vor respinge cererea procurorilor DNA.
Reamintim faptul că procurorii DNA îl suspectează pe Gheorghe Bunea Stancu de infracţiuni de corupţie, fiind vorba despre un dosar privind contracte pe bani publici acordate unor firme apropiate. Preşedintele CJ şi al PSD Brăila se află în arest la domiciliu pentru infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese. În acelaşi caz sunt implicaţi şi vicele CJ Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, fiind acuzaţi de infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte CJ şi ordonator principal de credite, Mija Florin şi Moisiu Nicolae şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila.
În ziua de 3 septembrie, la propunerea DNA, judecătorii Tribunalului Galaţi au prelungit durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, cu încă o lună de zile, faţă de Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija. Cei doi au contestat măsura prelungirii arestării, contestaţia urmând să se judece astăzi.