Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune că nu are ce să le facă parlamentarilor care nu au modificat încă legile aşa cum a cerut Curtea. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru Legislativ, dar unele sunt ignorate de mulţi ani.
Printre restanţe se află şi controversata ordonanţă care le-a permis aleşilor locali să schimbe partidul fără să piardă mandatul. S-a întâmplat în toamna lui 2014, înaintea alegerilor prezidenţiale. Marele câştigător a fost atunci PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat. Ordonanţa a fost declarată neconstituţională la scurt timp după prezidenţiale, dar încă se află în dezbatarea Parlamentului. Au avut în schimb prioritate legi precum cea prin care aleșii și-au acordat pensii speciale.
Tocmai de aceea, preşedintele Curţii Constituţionale recunoaşte că nu are soluţii. El a afirmat că există o evidență pe site-ul Curții cu legi care au fost declarate neconstituționale, menționând că „în noianul de legi" este greu pentru Parlament să le coreleze. „Numai să luăm o bâtă, să îi batem cu bâta, că altceva ce să mai putem face. Noi chiar ținem o evidență pe site-ul Curții, unde toată lumea poate să vadă care legi au fost declarate neconstituționale, ce s-a întâmplat cu ele. (...) Dar sigur, în noianul acesta de legi, peste 14.000 de legi în vigoare, este greu să le mai corelezi, trebuie doar să o luăm de la capăt. Să le ștergem, să facem altele, nu?", a declarat Zegrean, întrebat ce se poate face în condițiile în care în Parlament nu au fost „puse în acord" multe decizii ale CCR.
Despre pensia specială: „N-am rezistat"
Președintele CCR a fost întrebat și dacă și-a depus dosarul pentru pensie de parlamentar, el răspunzând că nu „a rezistat". „V-am spus că nu cred că am să rezist. N-am rezistat", a spus Zegrean, care urmează să își încheie mandatul de judecător la CCR în iulie. Momentul este unul foarte bun: doi colegi ai săi de la Curte, de asemenea pensionabili, tocmai au trecut o excepție de neconstituționalitate pe masa lor și au decis că cei 9 ani de mandat la CCR constituie vechime în munca de magistrat. Amintim că modalitatea de calculare a pensiei unui magistrat este probabil cea mai simplă dintre toate categoriile de salariați: 80 la sută din salariul ultimei luni de activitate, inclusiv sporurile. Potrivit declarațiilor făcute de Augustin Zegrean, salariul unui judecător al CCR este similar unuia de la curtea supremă și trece de 10.000 de lei. La pensia actualului șef al CCR ar urma să se adauge și pensia specială pentru cele două mandate de parlamentar - cele din 1990-1992 respectiv 2004-2007 (an în care a demisionat, fiind numit judecător la CCR din partea Președinției).