Şomerii brăileni sunt recalificaţi mai ales în construcţii şi în agricultură, în timp ce deţinuţii sunt "şcoliţi" să devină peisagişti floricultori sau bucătari! Aceste informaţii au fost prezentate în cadrul Comisiei de Dialog Social de către directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, Mihaela Mirică. Ea a făcut o informare privind programele de pregătire şi reconversie profesională. Punctul care a suscitat interesul maxim al audienţei a fost cel referitor la ocupaţia de peisagist floricultor. "Ne-aţi capacitat cu peisagistul acesta!", a remarcat prefectul Mihaela Marcu. În replică, directorul adjunct al AJOFM Brăila a arătat că deţinuţii şi-au exprimat dorinţa pentru a urma acest curs. "Pentru a planta florile într-un anume stil, trebuie să ai pregătire în acest domeniu. Există cerinţe şi din partea penitenciarelor, chiar şi-au exprimat opţiunea pentru acest curs persoanele lipsite de libertate", a explicat Mihaela Mirică. Nu ştim câţi dintre şomeri şi-ar dori, poate, să "îmbrăţişeze" o meserie precum cea de peisagist floricultor sau bucătar, însă ei va trebui să se mulţumească cu oferta ce le este pusă la dispoziţie.
Peste 400 de şomeri "şcoliţi", numai 100 angajaţi
În planul judeţean de formare profesională pe anul 2012 au fost programate 31 de cursuri, organizate prin furnizori autorizaţi, pentru 758 persoane, respectiv 720 şomeri şi 38 de persoane aflate în detenţie. Domeniile/ocupaţiile în care sunt sau se vor organiza cursuri de formare profesională pentru şomeri sunt următoarele: agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale, agent pază şi ordine, cofetar, comunicare în limba engleză, confecţioner asamblor articole din textile, constructor drumuri şi poduri, contabil, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, inspector resurse umane, operator introducere validare date, lucrător în comerţ, în agroturism, lucrător finisor în construcţii, lucrător instalator pentru construcţii, lucrător în structuri pentru construcţii, ospătar (chelner) în unităţi de alimentaţie, patiser. Pentru persoanele private de libertate vor fi organizate cursuri de bucătar, frizer, peisagist floricultor.
În primele 5 luni ale anului, au fost cuprinşi în cursuri de formare profesională 444 şomeri aflaţi în evidenţa agenţiei, fiind organizate 31 de cursuri în domeniile comunicare limbi străine, informatică, construcţii şi servicii. Pentru 252 şomeri, cursurile au fost finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, iar pentru 192 şomeri cursurile au fost finanţate din fonduri europene nerambursabile. Urmare a cursurilor de formare profesională, până la această dată au fost încadrate 108 persoane.