Cursul doboară record după record pe piaţa interbancară. Referinţele publicate de BNR pentru euro şi dolar au atins noi valori MAXIME | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cursul doboară record după record pe piaţa interbancară. Referinţele publicate de BNR pentru euro şi dolar au atins noi valori MAXIME

Leul continuă să se deprecieze, astfel că rata de referinţă leu/euro anunţată vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unităţi, iar cursul oficial pentru dolar a urcat la 3,7274 lei/dolar, de asemenea un nou nivel record.

Rata de referinţă anunţată joi de BNR s-a situat la 4,5252 lei/euro, iar precedentul record a fost publicat luni, la 4,5275 lei/euro.
Cotaţia de vineri arată o scădere a leului cu 5,32% faţă de euro comparativ cu rata de schimb de la finele aului trecut. Ultima cotaţie din 2011 a fost de 4,3197 lei/euro.
Faţă de dolar, pierderea anuală este de 11,62%, de la un curs de 3,3393 lei/dolar la sfârşitul lunii decembrie.
Precedentul record pentru cursul dolarului, de 3,7031 lei/dolar, a fost consemnat joi.
Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu de la 3,7685 lei/franc la 3,7883 lei/franc. Aceasta reprezintă un nou maxim din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Primele tranzacţii de vineri s-au realizat la 4,5390 - 4,5425 lei/euro, aproape de nivelul de la finalul sesiunii precedente, când rata de schimb a fluctuat în jurul cotaţiei de 4,54 lei/euro.
Ulterior, cursul a urcat la 4,57 lei/euro, un nou maxim istoric pe piaţa interbancară, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România, după care cotaţiile au coborât în jurul a 4,5550 lei/euro datorită intervenţiei BNR.
Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, consideră că un factor determinant pentru deprecierea din ultima perioadă poate fi răspunsul diferit pe care BNR îl are faţă de această evoluţie.
"Se pare că banca centrală nu mai combate atât de agresiv această tendinţă ca în trecut şi pemite o volatilitate mai mare. Tensiunile s-au amplificat, riscurile sunt în creştere, iar această situaţie nu reprezintă doar un episod scurt de depreciere, ci pare sa facă parte dintr-o perioadă mai lungă", a afirmat Muscalu.
La jumătatea sesiunii interbancare schimburile se perfectau la 4,5600 - 4,5630 lei/euro.
Paritatea leu/euro a început să crească încă de la începutul săptămânii trecute, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.
Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au continuat să coboare, de la 2,21 - 2,7% la 1,68 - 2,16%, pe fondul unei lichidităţi mai ridicate în piaţă, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început deconturile de TVA cu opţiune de rambursare existente la 1 iulie.
Dealerii spun că un alt motiv pentru scăderea semnificativă a dobânzilor ar fi lichidităţile mai ridicate pe care unele bănci le au după ce s-au împrumutat luni prin licitaţia repo organizată de BNR. Banca centrală a împrumutat luni 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o săptămână, suma fiind foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut mai uşor, de la 3,65% - 4,13% la 3,43 - 3,91% pe an.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro