Curse ieftine pe Dunăre | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
După ce, anul trecut, au fost suspendate din cauza pandemiei

Curse ieftine pe Dunăre

* prețul unui bilet este de 13 lei/persoană pentru o oră de marș pe Dunăre * în fiecare sâmbătă, se vor efectua câte două curse cu nava Lacu Sărat, numărul minim de persoane admise la bord fiind de 30, iar cel maxim de 60, potrivit reglementărilor în starea de alertă * nava Lacu Sărat a fost construită în anul 1990, la Șantierul Naval Brăila și este destinată transportului de persoane în regim de agrement

 

Este oficial. De sâmbătă, 10 iulie a.c., cunoscuta navă de pasageri Lacu Sărat - reparată în totalitate, în urmă cu doi ani și trasă pe dreapta în anul 2020, din pricina pandemiei - își reia cursele de agrement, la un preț mai mult decât accesibil. Dacă, în vara lui 2019, prețul unui bilet a fost de 12 lei/persoană, anul acesta el va fi de 13 lei/persoană, cu TVA, pentru o oră de marș pe Dunăre. Informația ne-a fost confirmată de directorul Serviciului de Transport Local de Călători și Administrare Portuară (STLCAP) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, Mihai Rusinoiu.

"Primăria Municipiului Brăila anunță că, începând cu data de 10 iulie 2021, în fiecare zi de sâmbătă, în intervalul orar 9.30-12.30, se vor efectua câte două curse de agrement pe fluviul Dunărea, cu nava de pasageri Lacu Sărat. Acestea se vor desfășura astfel: cursa numărul 1 în intervalul orar 9.30-10.30 și cursa numărul 2 în intervalul orar 11.30-12.30. Numărul minim de persoane care pot fi îmbarcate va fi de 30 de pasageri, iar numărul maxim permis va fi de 60 de pasageri, conform reglementărilor stării de alertă", se precizează într-un comunicat al STLCAP Brăila.

Potrivit directorului STLCAP Brăila, cursele nu se vor desfășura dacă nu este îndeplinită condiția de minim 30 de pasageri. Înscrierile pentru cele două curse cu nava de agrement Lacu Sărat se pot face de luni și până joi, între orele 8.30-16.30 și vineri, între orele 8.30-12.00, pentru săptămâna respectivă, la tel/fax 0239/613.654 și 0753.095.046 sau pe email la adresa: stplcap@yahoo.com, persoană de contact Elena Bănică.

"Pentru înscrieri, se vor comunica, obligatoriu, următoarele date: nume, prenume și număr de telefon al persoanei de contact; număr de persoane și cursa pentru care se face înscrierea/rezervarea. Dacă în intervalul stabilit pentru înscrieri nu s-a întrunit numărul minim de 30 de persoane pentru fiecare cursă, acestea nu se vor efectua, urmând ca fiecare persoană înscrisă să fie înștiințată telefonic, la numărul comunicat la înscriere. Înștiințările se vor face vinerea, în intervalul orar 12.00-14.00, pentru toate persoanele înscrise. Îmbarcarea pasagerilor va începe cu 20 de minute înainte de fiecare cursă astfel: cursa nr. 1 în intervalul orar 9.10-9.30, cursa nr. 2 în intervalul orar 11.10-11.30. Potrivit reglementărilor în vigoare, purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata călătoriei cu vaportul.", se mai precizează în comunicatul Serviciului de Transport Local de Călători și Administrare Portuară Brăila.

Tarifarea se va face pe bază de bilet de călătorie, la îmbarcare pentru  cursa respectivă, tariful acesteia fiind de 13 lei de persoană, cu TVA, pentru o oră de marș. Mai trebuie precizat faptul că nava Lacu Sărat a fost reparată integral în cursul lunii iulie 2019, obținând tot atunci certificarea Autorității Navale Române pentru transportul de pasageri și îndeplinind, astfel standardele de navigație și siguranță impuse de normele europene în vigoare.

 

Nava Lacu Sărat a fost construită în anul 1990

Serviciul de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară are în administrare, ca serviciu de specialitate aflat în subordinea Consiliului Local Municipal Brăila, malul stâng al Fluviului Dunărea, în zona de responsabilitate km. fluvial 170^875 - km. fluvial 175^800. Având în vedere dezvoltarea accentuată a Municipiului Brăila și ținând cont de localizarea privilegiată a orașului, Brăila fiind un vechi și important port la Dunăre, STLCAP promovează istoria și cultura locală folosind nava de pasageri Lacu Sărat, atât pentru locuitorii Municipiului Brăila cât și pentru oaspeții care ne vizitează orașul.

"Acest lucru se  realizează prin organizarea de curse de agrement cu nava de pasageri Lacu Sărat, în regim de tarifare pe bază de bilet, pe fluviul Dunărea, în perioada aprilie-octombrie, în zilele de sâmbătă, intervalul orar  09.30-12.30. câte două curse de câte o oră efectuate în raza Portului Brăila. Nava Lacu Sărat se poate închiria pe bază de contract pentru curse de agrement, contra-cost, de către persoanele fizice sau juridice pentru grupuri organizate în regim de tarifare oră/marș sau oră/staționare", se precizează pe site-ul serviciului.

Pentru o oră de marș tariful este de 943,21 lei/oră cu TVA inclus iar pentru o oră de staționare 297,19 lei/oră. Așa cum precizam mai sus, pentru cursele de agrement de o oră pe Dunăre tariful este de 13 lei/persoană, iar capacitatea minimă este de 30 de persoane. În condiții normale, capacitatea maximă este de 90 de pasageri. 

Aflată în administrarea Serviciului de Transport Public Local de Călători și Administrare Portuară Brăila (STLCAP) - serviciu public din cadrul Consiliului Local Municipal Brăila, nava Lacu Sărat a fost construită în anul 1990, la Șantierul Naval Brăila și este destinată transportului de persoane în regim de agrement. Are două saloane, unul jos, la punte, și unul sus, la puntea promenadă, precum și 60 de locuri pe scaune la mese. Nava este dotată cu aragaz, ladă figorifică, aer condiționat și două grupuri sanitare. Pe puntea promenadă se află un spațiu generos de unde se poate admira priveliștea pe timpul deplasării pe Dunăre.

Lungimea navei Lacu Sărat este de peste 30 de metri, iar lățimea de 5,5 metri. Înălțimea maximă a construcției este de 9,33 metri și este echipată cu un motor Diesel de 400 de CP. Echipajul navei este format din patru membri - căpitan fluvial, timonier, motorist și marinar.

În anul 2019, în doar două luni, nava Lacu Sărat a fost "pe val", cu aproape 900 de bilete vândute în doar două luni. Prețul unui bilet a fost atunci de 12 lei/persoană, iar în anul 2020 - anul pandemiei - nava a fost nevoită să stea la mal.

"Una peste alta, aproape 900 de brăileni și-au petrecut o oră pe valurile Dunării, din 15 august, de când am făcut prima cursă cu bilete. Au mai fost și câteva închirieri pentru grupuri mari, în regim privat.  Da, sunt mulțumit, având în vedere că anul acesta, până s-a votat bugetul și s-au pierdut vreo 2 luni de vară, eu zic că a mers bine. (...) Cel puțin de 2 ani și jumătate, de când sunt eu aici, cred că a fost cea mai bună perioadă a navei Lacu Sărat", declara directorul STLCAP Brăila, Mihai Rusinoiu, în urmă cu doi ani, când încasările pentru cursele de agrement ale navei băteau toate recordurile. Din păcate, în anul 2020 nu s-au mai putut efectua curse cu nava Lacu Sărat pe Dunăre. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro