Săptămâna viitoare este aşteptat deznodământul în mult contestata procedură de atribuire a contractului de lucrări de 30 milioane euro pentru modernizarea Bulevardului Dorobanţilor. Pentru a doua oară de la lansarea licitaţiei publice privind atribuirea acestui contract, întreg proiectul şi implementarea lui stau în mâna magistraţilor Curţii de Apel Galaţi, care urmează să decidă dacă încep sau nu lucrările. De această dată, însă, miza este infinit mai mare, pentru că în complicata ecuaţie a problemei, pe lângă zecile de "variabile", apare o "constantă": pericolul pierderii finanţării externe a proiectului pe fondul tărăgănării excesive a procedurii de atribuire a contractului de 30 milioane de euro. Această carte este jucată de municipalitate, care dă astfel şi o notă de dramatism întregii poveşti. În acest complicat scenariu instanţa are, practic, două variante majore de lucru: fie susţine decizia Comisiei de licitaţie Anghelescu, cea care a atribuit marele pot asocierii de firme în frunte cu "Tancrad" şi cu băieţii deştepţi de la "Golden Blitz", fie hotărăşte reluarea totală sau parţială a licitaţiei. Este uşor de intuit că interesele municipalităţii se concentrează pe prima variantă, întrucât, printr-o eventuală decizie favorabilă, CA Galaţi dă în final undă verde începerii efective a lucrărilor. Altfel, potrivit scenariului pesimist al municipalităţii, vom pierde finanţarea externă în acest proiect şi tot angrenajul se năruie în lipsa banilor.
16 decembrie, verdict final
Magistraţii gălăţeni ai Curţii de Apel, pe rolul căreia se află dosarul contestaţiilor la licitaţia pentru proiectul de modernizare a Bulevardului Dorobanţilor, ar urma să se pronunţe la finele săptămânii viitoare. Mai precis, pronunţarea în acest dosar a fost anunţată pentru şedinţa din data de 16 decembrie, zi în care vom şti care este verdictul mediatorului în procedura de atribuire a contractului de lucrări cu valoare de circa 30 milioane euro. Importanţa deciziei pe care o vor lua magistraţii este majoră, întrucât s-au pierdut deja aproape 18 luni de la lansarea licitaţiei, adică un an şi jumătate, numai cu soluţionarea contestaţiilor venite din partea ofertanţilor, context în care a mai rămas foarte puţin timp pentru implementarea proiectului şi executarea efectivă a lucrărilor. Concret, termenul final este iunie 2012, ceea ce înseamnă că mai există o "fereastră" de doar un an şi jumătate pentru cheltuirea celor 20 de milioane de euro puşi la bătaie de Comunitatea Europeană sub formă de grant.
Speţa în care CA Galaţi urmează să se pronunţe este una complexă, rezultată prin comasarea mai multor dosare legate de licitaţia privind adjudecarea contractului privind modernizarea bulevardului. Într-unul dintre dosare apare ca petent municipalitatea, care atacă decizia CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) din septembrie 2010, după ce Comisia Anghelescu a menţinut câştigătoare oferta asocierii "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". În al doilea dosar asocierea reprezentată de "Max Boegl România" a contestat decizia din august 2010 a CNSC privind reluarea procedurii de licitaţie. În susţinerea plângerii, cei de la "Max Boegl" afirmă că decizia CNSC este nefondată şi că este întemeiată pe o interpretare eronată a dispoziţiilor legale. În consecinţă, se cere modificarea deciziei CNSC din august, în sensul respingerii ca nefondate a contestaţiilor depuse de contraofertanţi.
Scurt remember
Pentru o mai bună înţelegere a complicatului parcurs al procedurii de atribuire a contractului, vă amintim succesiunea cronologică a evenimentelor. În iulie 2009, Ministerul Dezvoltării anunţa semnarea contractului de finanţare pentru un proiect de circa 30 milioane euro vizând modernizarea Bulevardului Dorobanţilor din Brăila. La puţin timp de la semnarea contractului, municipalitatea a lansat licitaţia pentru desemnarea firmelor ce ar urma să execute efectiv lucrările. La prima strigare comisia de licitaţie condusă de viceprimarul democrat-liberal Stănel Necula a desemnat câştigătoare firmele de casă ale PDL Bucureşti: consorţiul format din firmele "Mari Vila", "Delta ACM 93" şi "Condorii Şulţ". Contraofertanţii au contestat rezultatul la CNSC, instituţie care a decis să reseteze angrenajul licitaţiei, în sensul reluării de la zero a procedurii. Cauza a ajuns în atenţia Curţii de Apel Galaţi, unde câştigătorii licitaţiei, consorţiul reprezentat de "Mari Vila", a depus plângere împotriva deciziei CNSC. Într-un final, Curtea de Apel a menţinut decizia CNSC şi a respins în martie anul acesta solicitarea celor de la "Mari Vila" de desfiinţare a deciziei Consiliului. În consecinţă, municipalitatea a republicat în cursul lunii aprilie 2010 un nou anunţ de licitaţie cu termen final de depunere a ofertelor luna iunie, căruia i-au răspuns 11 firme asociate în 4 consorţii. Comisia de licitaţie condusă de această dată de Stoica Anghelescu, directorul economic al Primăriei, a desemnat câştigătoare asocierea "Tancrad" (PSD) cu portocaliii de la "Euro Construct" alături de "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". A urmat o nouă serie de contestaţii la CNSC, care, după analiză, a dispus reluarea procedurii de licitaţie, dar din etapa de evaluare a ofertelor depuse de toate cele 11 firme înscrise. În august, aceeaşi Comisie Anghelescu a pus în aplicare decizia, dar în final şi-a menţinut punctul de vedere iniţial, păstrând câştigătoare asocierea condusă de "Tancrad". Din nou CNSC a fost luat cu asalt de contestaţiile contraofertanţilor, în frunte cu asocierea condusă de "Vega '93" din Galaţi, a căror ofertă fusese declarată neconformă de către Comisia Anghelescu. La finele lunii septembrie Consiliul a decis în favoarea "Vega '93", ceea ce a condus la escaladarea conflictului, iar litigiul a ajuns din nou în instanţă.
Oferta "Tancrad" şi asociaţii, cea mai costisitoare
Asocierea "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft" a avut cea mai scumpă ofertă, mai precis câştigătorii angajându-se să execute toate lucrările din proiect contra 99,9 milioane lei fără TVA faţă de 100 milioane lei (exclusiv TVA) valoarea estimată a contractului de lucrări. În oglindă cu această ofertă, "joint venture"-ul reprezentat de "Vega '93" s-a angajat că va finaliza lucrările cu 65,64 milioane lei (fără TVA), în timp ce asocierea "Alpine Bau GmbH" împreună cu "Mari Vila Com" a avut cel mai mic preţ, de 62,28 milioane lei (fără TVA). Ultimul ofertant, consorţiul format din "Delta ACM", "Confort" şi "Martin Rose", a oferit un preţ de 75,92 milioane lei (fără TVA).
Legat de garanţia oferită de fiecare ofertant lucrărilor la bulevard, trebuie precizat că perioada vizată a fost de 10 ani, singura excepţie fiind oferta austriecilor, cu 6 ani perioadă de garanţie. Se poate observa astfel că adjudecatarul licitaţiei a oferit cel mai mare preţ, cu doar câteva sute de lei mai mic de cât valoarea estimată a întreg contractului de lucrări.
O verificare pe Internet a materialelor scrise de presa centrală în care se face referire la cele 4 firme membre ale consorţiului desemnat adjudecatar arată că este vorba despre o asociere formată de firme apropiate PSD şi PDL. De exemplu, societatea "Tancrad", liderul de grup, este cunoscută ca făcând parte din grupul de firme în graţiile PSD local. În acelaşi timp, despre portocaliii de la "Euro Construct", presa centrală a scris de mai multe ori că de la primul mandat al preşedintelui Băsescu, "regii asfaltului de la Golden Blitz", aşa cum sunt denumiţi Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, au pus mâna pe cele mai mari contracte derulate de Ministerul Transporturilor. În asociere au intrat şi cei de la "Max Boegl" cărora le-a fost de asemenea pusă eticheta portocalie, prin "apropierea" de greii din PDL.