"Pentru a intra in posesia acestei subventii, beneficiarii va trebui sa depuna la Centrul Local APIA pe raza caruia este inregistrat terenul o cerere tip. Cererile se inregistreaza de reprezentantii centrelor locale insotite de documentele privind identitatea solicitantului (daca e persoana fizica, buletin sau carte de identitate, daca e persoana juridica certificatul de inregistrare) si cele privind forma de exploatare a terenului (proprietate, arenda, concesiune etc.). Bonurile se elibereaza tot de centrul APIA si se completeaza in prezenta fermierului. Se va scrie numele beneficiarului, cultura pentru care va fi utilizat si input-ul (saminta, pesticide, ingrasaminte) care se va achizitiona. Cupoanele trebuie utilizate pina la 1 decembrie. Cele ramase nefolosite pina la aceasta data isi pierd valabilitatea", a precizat Marilena Brincusi, consilier superior in cadrul Serviciului Examinare Cereri Ajutor din cadrul APIA Braila.
Termenul limita de depunere a cererilor este 1 noiembrie.
Lista beneficiarilor de cupoane
Vor beneficia de cupoane producatorii agricoli persoane fizice si/sau juridice, care detin sau exploateaza terenuri arabile in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati in participatiune, societati agricole constituite in baza Legii nr 36/1991, a Legii nr. 31/1990 sau a Legii nr. 566/2004 a cooperativelor agricole, daca sint inregistrati in Registrul Agricol, Registrul Fermelor, ori care figureaza in orice evidente funciare si infiinteaza culturi in toamna acestui an.
Incasarea in mod necuvenit a acestei subventii, dar si inscrierea sau atestarea de date ori de situatii nereale pe documentele de solicitare sau decontare constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 100 si 300 milioane de lei, precum si cu restituirea sumelor incasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflatie.
Modul de acordare si utilizare a cupoanelor va fi verificat permanent de reprezentanti imputerniciti ai Ministerului Agriculturii. Bunurile valorice deteriorate sau a caror autenticitate nu poate fi dovedita nu sint valabile si deci nu vor fi platite.
CASETA:
Organizarea APIA in teritoriu
La nivelul judetului Braila, APIA este organizata in 6 centre, din care 5 locale (Braila, Viziru, Movila Miresii, Ciresu si Faurei) si un centru judetean (Braila). Centrul Judetean Braila si Centrul Local Braila functioneaza la etajul II al Palatului Agriculturii, Centrele Locale Viziru si Movila Miresii functioneaza in fostele sedii ale Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare - ANIF, Centrul Local Ciresu, in fostul canton al Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare - SNIF, iar Cetrul Faurei in fostul sediu al Oficiului Judetean de Reproductie si Ameliorare in Zootehnie. Toate aceste sedii au fost preluate de la fostii proprietari prin Hotarire de Guvern de catre Ministerul Agriculturii. Fiecare centru local are arondate cite 8 - 10 comune astfel: Cetrul Viziru - Bertestii de Jos, Bordei Verde, Gropeni, Insuratei, Stancuta, Tichilesti, Traian, Tufesti, Unirea si Viziru; Centrul Braila - Braila, Cazasu, Chiscani, Frecatei, Marasu, Romanu, Silistea, Tudor Vladimirescu si Vadeni; Centrul Movila - Gemenele, Gradistea, Maxineni, Movila Miresii, Racovita, Rimnicelu, Salcia Tudor, Scortaru Nou si Sutesti; Centrul Ciresu - Baraganu, Ciocile, Ciresu, Dudesti, Rosiori, Ulmu, Victoria si Zavoaia; Centrul Faurei - Faurei, Galbenu, Jirlau, Ianca, Mircea Voda, Surdila Gaiseanca, Surdila Greci si Visani.
Pina la sfirsitul saptaminii viitoare, toate aceste centre vor fi racordate la reteaua de telefonie fixa.