La nivelul judetului Braila sint inregistrate 1.067 ha de vie nobila, pe razele a 12 unitati administrativ - teritoriale. "Din intreaga suprafata, vor beneficia de subventie doar 912 ha, deoarece pentru restul de 155 ha proprietarii au depuse cereri de defrisare. La acest moment sintem in stadiul de constituire a comisiilor de verificare care vor controla la fata locului toate aceste exploatatii viticole. Cererile de solicitare a subventiei vor fi primite la primarii numai insotite de acceptul acestor comisii. Termenul de depunere a cererilor este 15 zile de la publicarea Ordonantei de Urgenta nr. 125/2005 in Monitorul Oficial (20 septembrie) si de aceea va trebui sa grabim acest proces", a precizat Elena Coman, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila.
Cupoanele sint valabile pina la 1 decembrie
Sprijinul financiar se va distribui beneficiarilor o singura data, sub forma de bonuri valorice, valabile pina la 1 decembrie 2005, a caror valoare însumata nu poate depasi 150 RON. Cupoanele vor putea fi folosite de catre producatorii agricoli numai pentru achizitionarea de substante anticriptogamice pe baza de cupru.
Beneficiarii acestui sprijin financiar sint: producatorii agricoli, persoane fizice, societatile agricole sau formele asociative fara personalitate juridica, societatile comerciale, arendasii, unitatile de cercetare si dezvoltare din învatamintul agricol, care detin si exploateaza suprafete cultivate cu soiuri nobile de vita de vie.
Beneficiaza de acest sprijin numai cultivatorii de plantatii viticole cu soiuri nobile, care au efectuat lucrarile de întretinere (dirijarea si legarea lastarilor, cirnit, combaterea buruienilor), care permit aplicarea eficienta a tratamentelor anticriptogamice cu o substanta pe baza de cupru, care favorizeaza maturarea lemnului anual si scaderea rezervei de boli.
"Conditiile meteorologice din acest an au fost favorabile aparitiei si evolutiei în masa a unor boli la vita de vie. Mentinerea în cultura a întregii suprafete ce constituie patrimoniul national viticol este obligatorie în contextul rezultatelor negocierii cu Uniunea Europeana, care prevede ca sarcina de suprafata maxima recunoscuta României este cea existenta în Registrul plantatiilor viticole în momentul aderarii", a mai spus Coman.
Conservarea suprafetelor viticole plantate cu soiuri nobile este impusa si de faptul ca acestea reprezinta aproximativ 50% din totalul patrimoniului viticol, restul fiind constituit de suprafete ocupate cu diferite soiuri de hibrizi, care în urmatorii ani vor fi supusi procesului de înlocuire cu soiuri nobile.