• într-o epocă în care la fiecare trei cupluri care se căsătoresc unul se desparte, mai există și perechi care sărbătoresc “nunta de aur” • este cazul a 100 familii din Brăila, care au împlinit 50 ani de când au spus “Da!” în fața ofițerului de stare civilă • alături de dragoste, respectul, înțelegerea și comunicarea sunt elementele care i-au ținut împreună • longevitatea celor 100 cupluri a fost sărbătorită și de către Primăria municipiului Brăila, care le-a oferit diploma “Model de viață” și un premiu simbolic în valoare de 1.000 lei
Fericiți până la adânci bătrâneți! Nu e un basm, ci realitatea pe care o demonstrează 100 cupluri din Brăila, 100 perechi care au împlinit recent 50 ani de căsnicie - nunta de aur. Cinci decenii în care au trecut prin multe, bune și mai puțin bune, în care s-au iubit și au fost alături unul de celălalt. Așa au ajuns astăzi să fie nu doar soți, ci și părinți, bunici și chiar străbunici. Care e secretul longevității? Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare de la patru “cupluri de aur”, soți ce au fost premiați luna aceasta de Primăria Municipiului Brăila, în cadrul unui eveniment ce a avut loc pe 6 decembrie la Teatrul “Maria Filotti”. În cadrul festivității cuplurile au primit prețioasa Diplomă cu titlul “Model de viață”, acordat pentru dragostea, prietenia, toleranța și respectul reciproc, dar și flori și un premiu simbolic în valoare de 1.000 lei.
Soții Mițica și Ionel Mihai
Mițica și Ionel Mihai au o poveste de dragoste parcă desprinsă din filme. S-au cunoscut în 1973. Ea avea 19 ani, el 26 ani. Ionel este cel care a făcut primul pas după ce a văzut-o plimbându-se pe Regală. “Pe vremea aceea ne plimbam din Centru, de la teatru, până la Bulevardul Cuza și înapoi. Probabil că atunci m-a ochit”, ne-a povestit doamna Mițica. Așa de tare i s-au aprins călcâiele, încât Ionel a urmărit-o pe Mițica până acasă și a doua zi i-a bătut la ușă ca s-o invite în oraș.
“Stăteam cu chirie undeva pe Dorobanți aproape de Strada Galați. Acolo a venit el, a bătut la poartă, a ieșit proprietăreasa șI el a întrebat-o: «Aici stă o fată cu pardesiu portocaliu?». A venit proprietăreasa la mine și mi-a spus: «Măi, Mițica, te caută un băiat!». «Cum să mă caute un băiat?», i-am răspuns. Când m-am dus la poartă și l-am văzut, el mi-a zis: «Da, domnișoară, pe tine te caut!»”, ne-a mai povestit aceasta.
După câteva minute în care a “vrăjit-o” ca să-i accepte întâlnirea, tânărul Ionel a reușit să o convingă.
“Ne-am întâlnit într-o zi de luni, la Blocul Turn de pe Strada Galați. Și atunci am realizat un lucru. Eu îl visasem pe el cu câteva luni înainte. Știți că de Bobotează se pune busuioc sub pernă să îți visezi ursitul. Și eu îmi puneam busuioc și atunci, la întâlnire, când l-am văzut venind spre mine, am realizat că el era băiatul din vis. Un băiat subțirel, în costum negru, cu un păr creț... ”, își amintește Mițica.
După prima întâlnire a urmat și a doua și a treia, iar după câteva luni a cerut-o de soție. Pe 17 octombrie 1973 “au ieșit actele”, iar “masa și dansul” au avut loc pe 3 noiembrie. O zi pe care cei doi o țin minte și acum, mai ales că “ningea binișor”.
Dacă derulăm 50 ani mai târziu și ajungem în prezent, Mițica și Ionel au acum “două fete mari”, Alina și Camelia, și “două fete mici”, nepoțelele, Ana Maria (12) și Delia (7 ani). Cu toții sunt o familie frumoasă și unită, iar secretul longevității a fost, este și va fi unul singur: respectul.
“Ne-am respectat tot timpul. Au fost și momente grele în acești ani dar am trecut peste toate. Noi n-am avut niciodată certuri pentru că am știut când să lăsăm unul de la altul. Poate acum mai ridicăm vocea unul la altul dar asta pentru că îmbătrânim și auzul scade”, spune, râzând, Mițica.
Despre soții Mihai trebuie să știți că și astăzi, după cinci decenii de căsnicie, încă își mai spun “Te iubesc!”.
Întrebați ce i-ar sfătui pe cei tineri ca să aibă și ei o relație trainică, cei doi au răspuns: “Să se respecte unul pe altul, să fie cumpătați, toleranți și să se ajute. Nu tragi numai tu sau trag numai eu. Nu! Toate ar trebui să meargă în armonie”.
Soții Vasile și Steluța Mincu
Povestea soților Vasile și Steluța Mincu începe tot în anul 1973, în pauza unui spectacol de teatru, atunci când s-au cunoscut pentru prima dată. “Atunci am ochit-o. Bine, eu am ochit mai multe fete doar că ea nu mi-a mai dat drumul”, ne-a spus bărbatul în glumă.
El lucra în șantier, ea în confecții și nu le-a luat mult timp să realizeze că sunt făcuți unul pentru altul. S-au căsătorit pe 13 octombrie, atunci când a fost cununia civilă, iar pe 21 noiembrie au făcut nunta. “Am făcut nunta în timp ce făceam și armata”, ne-a mărturisit domnul Vasile. Tot el susține că expresia “dragostea trece prin stomac” e adevărată, lăudând-o pe soția sa că este o gospodină desăvârșită.
Dragostea și înțelegerea i-a ținut împreună vreme de 50 ani, iar astăzi se mândresc cu doi copii, o fată pe nume Iuliana (50 ani) și un băiat pe nume Cristian (42 ani), dar și cu trei nepoți, două fete și un băiat.
“Când erau momente grele ne plângeam unul la altul, ne sfătuiam și ne încurajam că o să fie bine. Copiilor chiar nu le vine să creadă că avem atâția ani de căsnicie. Ne spun că foarte rar se întâmplă așa ceva”, ne-a declarat doamna Steluța.
Cei doi le-au transmis și un mesaj celor tineri, care se gândesc să facă pasul cel mare: “Familia trebuie să fie pe primul loc! Întotdeauna!”.
Soții Florian și Aurelia Moisoiu
Cei doi s-au cunoscut în august 1973, când ea avea 20 ani și era din Corbu Nou, el aproape 23 ani și venea din Romanu. Locul și momentul în care s-au întâlnit prima dată a fost la poarta unei cunoștințe comune. “Ne-am cunoscut efectiv la poartă, în fața casei unei prietene unde mă aflam și eu”, ne-a spus doamna Aurelia.
A fost dragoste la prima vedere. Fermecat de zâmbetul ei, Florian a invitat-o în oraș. “Era foarte cochetă. Mereu a fost cochetă”, susține bărbatul. După două luni în care au mers la întâlniri pe la toate cofetăriile din oraș, a cerut-o de soție și în octombrie au făcut nunta. Astăzi au un băiat pe nume Adrian (50 ani), băiat ce le-a dăruit un nepot pe nume George. De 23 ani, duminică de duminică, se adună cu toții la masă.
“Ne bucurăm foarte tare când ne adunăm cu toții. E cea mai mare fericire că putem să fim cu toții împreună”, ne-au spus cei doi.
Aceștia ne-au mai mărturisit că în cazul lor secretul longevității a fost răbdarea și faptul că au fost mereu acolo unul pentru altul. Iar Diploma “Model de viață” pe care au primitr-o pentru cei 50 de ani de căsătorie o vor dărui mai departe nepotului. “I-o vom da lui George ca să ia exemplu de la bunici”.
Soții Aurel și Vasilica Soca
Aurel și Vasilica Soca se cunosc din 1971. Pe atunci locuiau amândoi în Vădeni și erau colegi de serviciu la fabrica de conserve Zagna. “Ne știam că lucram în același loc dar ne-am împrietenit la bal, la horă, cum era pe vremea aceea. Eu aveam 21 ani, iar el 22 ani”, ne-a spus doamna Vasilica.
S-au căsătorit în 1973. Au făcut nunta imediat după Anul Nou, pe 2 ianuarie. Astăzi sunt o familie numeroasă, formată din patru generații. Este vorba despre ei doi, copilul lor, un băiat pe nume Marian (50 ani), trei nepoate - Alexandra, Ștefania și Mădălina, o strănepoată - Eva Maria și un strănepot - Nicolas.
“Suntem foarte bucuroși că avem și strănepoți. Suntem așa de fericiți cu ei! Ne ducem săptămânal la Buzău să stăm cu ei”, ne-au spus aceștia.
Faptul că sunt o familie frumoasă se vede și prin telefoanele pe care le primesc zilnic de la copii. “Ne sună în fiecare dimineață să vadă ce facem. Cred că suntem un model pentru ei. Și ei în relațiile lor se împacă la fel de bine ca noi”, afirmă doamna Vasilica.
Care este secretul căsiciei lor? Comunicarea!
“Noi nu ne-am certat niciodată. În 50 ani nu ne-am certat niciodată! Da, au mai fost poate discuții, dar dacă mă duc la cămară, vine după mine. Nu ne lăsăm să stăm supărați unul pe celălalt. În secunda doi noi am vorbit. Deci comunicarea este foarte importantă. La noi n-a existat să ne certăm și să nu ne vorbim cu zilele”.
Soții Soca sunt de părere că tinerii ajung mai greu astăzi la altar din motive economice, dorind mai degrabă o carieră și nu o familie.
“Ne uităm în jurul nostru și vedem că tinerii râvnesc la cât mai multe. Nu zic că e un lucru rău, dar e mai bine să construiască împreună, să se bucure de ce reușesc amândoi. Nici noi n-am avut întotdeauna mult. Câteodată am avut mult, câteodată puțin sau poate a fost și mai greu. Dar ne-am înțeles unul pe altul și am trecut prin toate”.
Cuplurile de aur, premiate de Primărie
Cele 100 cupluri care au aniversat nunta de aur au fost premiate de Primărie pe 6 decembrie, într-o ceremonie ce a avut loc la Teatrul “Maria Filotti” și la care au participat primarul Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, prefectul județului, Iulian Timofei și părintele protopop Iulian Constandache. În cadrul evenimentului cuplurile au avut parte și de un spectacol de muzică populară, iar Primăria le-a oferit flori și un premiu în bani, în valoare de 1.000 lei. Cea mai frumoasă răsplată a fost însă Diploma cu titlul “Model de viață”.
“În momentul în care am venit la Primăria municipiului Brăila să știți că am găsit această frumoasă tradiție, prin care instituția noastră oferă diplome și flori acestor cupluri. Și am să vă citesc ce scrie pe această diplomă: «Într-o lume zbuciumată de nevoi, modelele de viață au devenit o floare rară. Lecțiile de caracter și trăinicie trebuie respectate și transformate în repere ale comunității locale. O astfel de lecție, poate cea mai grea dintre toate cele pe care ni le oferă viața, este căsnicia. O instituție tot mai amenințată de instabilitatea vremurilor noastre. În virtutea acestui fapt, Consiliul Local Municipal și Primăria Municipiului Brăila, alături de partenerii săi, vă oferă titlul Model de viață pentru puterea dragostei, toleranța și respctul reciproc de care ați dat dovadă». Întreaga comunitate este mândră de exemplul dumneavoastră! Vă felicităm și vă spunem la mulți ani”, le-a spus primarul Marian Dragomir.
Primăria premiează “nunta de aur”. Unde pot fi depuse documentele?
Cuplurile care urmează să aniverseze în curând împlinirea a 50 de ani de căsătorie și vor să fie premiate de Primărie se pot adresa Direcției de Asistență Socială Brăila, cu sediul pe Strada Școlilor nr. 64, cu următoarele documente:
- cerere tip (poate fi descărcată de pe site-ul Direcției de Asistență Socială;
- acte de identitate soți, copie și original;
- certificat de căsătorie, copie și original;
- extras de cont pe numele unuia dintre soți.