Mergi la conţinutul principal

CUP Dunărea riscă să plătească 3,5 milioane euro

• este vorba despre o corecţie din 2012 de la Comisia Europeană, pentru licitaţia organizată în cazul unei componente a proiectului POS Mediu 2007 - 2013 “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Brăila”, mai exact, partea referitoare la reţelele de canalizare din municipiu • creanţa bugetară este de 16.466.655,20 lei (3.554.547 euro), iar banii au fost plătiţi deja de către statul român, care acum s-a întors împotriva CUP Dunărea pentru a-i recupera • ieri, consilierii municipali s-au întrunit într-o şedinţă de îndată pentru a aproba achiziţionarea serviciilor unei firme de avocatură, în speranţa că problema va fi rezolvată în contencios administrativ şi că nu se va ajunge la proces

 

Stres la nivelul conducerii Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila pentru o corecţie aplicată de Comisia Europeană cu şase ani în urmă la proiectul POS Mediu 2007 - 2013, “Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Brăila”. Investiţia datează încă de pe vremea fostului manager CUP Dunărea, Mihail Chiriţă, şi deja a fost recepţionată. Cu toate acestea, după cum a explicat managerul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, în luna noiembrie a acestui an, a primit o notificare de la Ministerul Dezvoltării, în legătură cu faptul că în 2012 a existat o corecţie din partea Uniunii Europene pentru care statul român a plătit 16.466.655,20 lei (3.554.547 euro). Acum, autoritatea de management încearcă să recupereze suma respectivă de la Companie, chiar dacă, potrivit lui Mangiurea, autorităţile brăilene nu au fost informate despre această corecţie până acum.

Reprezentanţii CUP Dunărea, au solicitat ajutorul Primăriei pe această speţă, în ideea achiziţionării serviciilor unei firme de avocatură profesioniste, pentru a dezamorsa cazul în contencios administrativ şi a nu se ajunge la un proces. Astfel că, ieri, a avut loc o şedinţă de îndată strict pe acest subiect.

 

Şedinţă de îndată cu stres şi multe nedumeriri

Consilierii municipali s-au întrunit, ieri, în cadrul unei şedinţe de îndată, în sala 404 a Palatului Administrativ, pentru a dezbate un singur proiect de hotărâre: “achiziţionarea serviciilor juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare a Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila, în toate procedurile administrative şi judiciare contencioase, ori necontencioase, generate ca urmare a implementării Proiectului POS Mediu 2007 - 2013, «Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Brăila»“.

Cum proiectul a fost făcut “pe genunchi”, fără a se oferi nici măcar un detaliu exact despre corecţia de 3,5 milioane euro, consilierii municipali au cerut mai multe lămuriri. Astfel că managerul Silviu Mangiurea, alături de şefa compartimentului de implementare a proiectelor, au făcut publice, în cele din urmă, motivele din spatele “urgenţei”.

“În primul rând, vreau să precizez că nu vom cheltui din bugetul Companiei, nici din bugetul Primăriei pentru aceste servicii, vom cheltui din sume aferente şi rezultate din aplicarea POS-ului. Întrucât nu am luat legătura cu nicio entitate juridică, competentă să ne reprezinte societatea, noi apreciem că maxim 1% din valoarea proiectului ar putea să rezolve problema. Poate chiar şi mai puţin. Cred că lucrurile se vor lămuri mai repede. Este în funcţie de câte ore vor lucra avocaţii, unde se va desfăşura procesul. Dar noi cam atât am prevăzut”, a declarat Mangiurea.

Nemulţumiţi de explicaţiile managerului, consilierii PNL Brăila, în frunte cu Petrică Popa, au cerut detalii suplimentare despre motivele urgenţei.

“Să o luăm puţin cronologic. CUP Dunărea Brăila, la începutul lunii noiembrie, a primit un proces verbal din partea autorităţii de management, unde, pe proiectul finalizat, PY1, care se referă la aglomerări reţele canalizări şi apă Municipiul Brăila, am fost ameninţaţi că vom suporta o corecţie. Această corecţie a fost aplicată de către auditul Comisiei Europene în anul 2012, ca urmare a verificărilor făcute în documentaţie. Dar noi am fost anunţaţi de-abia în noiembrie anul acesta”, a adăugat Mangiurea.

Mangiurea a precizat că la momentul la care statul român a achitat banii către Uniunea Europeană, nimeni nu a cerut un punct de vedere de la CUP Dunărea, astfel că nu este normal să revină cu o asemenea corecţie după 6 ani de la încheierea proiectului, motiv pentru care va solicita ca aceste sume să fie suportate de la bugetul de stat. Notificarea Companiei pe această speţă la nivelul autorităţii de management a fost deja respinsă o dată, astfel că s-a depus o contestaţie. Dacă rezultatul va fi acelaşi, se va ajunge la proces. Potrivit reprezentanţilor CUP Dunărea prezenţi la şedinţă, corecţia a venit ca urmare a unor probleme constatate la nivelul licitaţiei, unde o firmă (nu s-a precizat care anume) nu a putut participa.

 

Dragomir: «Trebuia să notifice CUP Dunărea atunci»

Şi primarul Marian Dragomir s-a arătat deranjat de situaţie. Acesta a comentat foarte puţin situaţia, însă a precizat că atât timp cât statul român nu a comunicat CUP Dunărea, la momentul plăţii pentru corecţia impusă de Comisia Europeană, acest lucru va constitui un motiv serios de apărare în cazul unui proces.

“Nu era normal să ne notifice de atunci, din 2012? Bănuiesc că va fi un motiv de apărare la proces”, a afirmat Dragomir.

Potrivit celor de la CUP Dunărea, la 1 noiembrie a fost înaintată o notificare în legătură cu toată această situaţie către autoritatea de management, însă nu s-a ţinut cont de opinia lor. Astfel, în prezent, se încearcă (probabil cu ajutorul avocaţilor) o contestaţie.

“Sperăm să rezolve acest litigiu. Să solicităm încadrarea acestor sume pe ordonanţa 15, suportarea de la bugetul de stat a corecţiilor. Pentru că nu ne sunt imputate. Această măsură este abuzivă! Nu este normal ca după 6 ani de la încheierea unui contract care trece de toate filtrele şi toate verificările autorităţilor naţionale şi europene, să ne trezim acum cu o corecţie de natura aceasta şi pe un motiv de genul acesta. Sperăm să nu se ajungă în instanţă”, au mai adăugat reprezentanţii CUP Dunărea, prezenţi la şedinţă.

Consilierul PND Bogdan Botea a fost extrem de critic la adresa modului în care a fost redactat raportul proiectului de hotărâre, deoarece este extrem de evaziv şi nu prezintă situaţia pentru care Compania solicită servicii juridice externe. Primarul a precizat că explicaţiile s-au dat în timpul şedinţei şi că vor fi consemnate în procesul verbal.

În cele din urmă proiectul de hotărâre a trecut cu cu 17 voturi “pentru” şi 5 “împotrivă” din partea consilierilor PNL prezenţi la şedinţă. Menţionăm că, PSD-istul Petru Gojan nu a participat la vot. În sală, au fost doar 22 de consilieri municipali. Au lipsit motivat 5: liberalii Sorin Ioniţă, Marian Fusea, PND-ista Gina Ilie, precum şi Daniela Rădulescu şi Dan Păun de la ALDE.

Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro