CUP "Dunărea" a montat peste 30.000 de apometre "inteligente" în municipiu și în județ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CUP "Dunărea" a montat peste 30.000 de apometre "inteligente" în municipiu și în județ

* montarea apometrelor cu citire la distanță a devenit prioritate pentru Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila * scopul urmărit este eliminarea facturării la paușal și a pierderilor, pentru că apometrele inteligente înregistrează și ultima picătură de apă consumată * inițial, compania a achiziționat 30.000 de contoare inteligente și 3.000 de cămine noi din PVC, fiind investită suma de 3,12 milioane de euro * în august anul trecut, au mai fost cumpărate 10.000 de contoare de apă de ultimă generație, compania investind alți 1.782.950 lei proveniți din fonduri proprii

 

Angajații Companiei de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila au reușit să monteze mii de contoare de apă cu citire radio la distanță, zise și "inteligente", reducând, astfel, numărul brăilenilor care mai sunt facturați în sistem "paușal".

"Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila a achiziționat 30.000 de aparate de măsură cu transmitere la distanță a datelor, pentru înlocuirea aparatelor actuale și pentru a extinde contorizarea la abonații necontorizați, pentru care consumul este facturat după sistem paușal. Obiectivul companiei a fost să elimine facturarea după sistem paușal. Pe lângă apometre, au fost achiziționate și 3.000 de cămine noi din PVC, pentru a fi folosite la consumatorii care nu aveau un cămin corespunzător", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al CUP "Dunărea" Brăila, Daniela Stanciu.

Pentru achiziționarea celor 30.000 de contoare de apă inteligente și a celor 3.000 de cămine noi a fost investită suma totală de 3,12 milioane de euro. Banii au provenit din economiile făcute la implementarea Programului Operațional Sectorial de Mediu "Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată din Județul Brăila" prin care s-au extins rețelele de apă și de canalizare în municipiul și județul Brăila, în perioada 2010-2015. Campania de montare a noilor contoare de apă a început în anul 2017, când existau, numai în municipiul Brăila, peste 6.000 de brăileni al căror consum de apă era facturat "la paușal". În 2020, numărul acestora era de numai câteva sute. 

Ținând cont de eficiența contoarelor "inteligente", Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila a mai achiziționat, în august 2020, pe lângă cele 30.000, încă 10.000 contoare inteligente care urmează a fi montate la consumatorii din județ. Potrivit CUP "Dunărea", pentru achiziționarea celor 10.000 de contoare a fost investită suma de 1.782.950 lei, iar achiziția a fost făcută din fondurile proprii ale companiei.

"Până în prezent, din cele 30.000 apometre de ultimă generație achiziționate de companie, s-au montat 24.800 în municipiul Brăila și în localitățile limitrofe/zona metropolitană (localitățile Vărsătura, Chiscani, Lacu Sărat, Cazasu, Baldovinești și Pietroiu) iar în județ s-au montat 5.900 din cele 10.000 de contoare inteligente achiziționate. Au prioritate localitățile învecinate cu Municipiul Brăila, unde se vor monta apometre inteligente, deoarece prin montarea acestor aparate compania poate factura toată apa consumată de abonații casnici și agenții economici", a mai precizat sursa citată.

Compania speră ca, până la finele acestui an, să finalizeze montarea apometrelor cu citire la distanță în municipiu, ceea ce ar însemna că, din acest moment, brăilenii pot spune "adio" consumului la paușal, păgubos pentru consumatori, dar mai ales pentru compania de apă.   

"La paușal, este dezavantajată CUP "Dunărea" SA, deoarece beneficiarul poate să consume apă 24 de ore din 24 și să nu plătească, pentru că are stabilită o sumă fixă de plată. Unii brăileni, iarna, puneau furtun la robinetul din curte și îl lăsau să curgă încontinuu, ca să nu le înghețe și să rămână, astfel, fără apă. Și ei erau înregistrați la paușal. Alții, vara, udau grădinile cu apă potabilă de la robinet, profitând de faptul că sunt la paușal. Așa că, în ultimă instanță, dezavantajați nu sunt cei de la paușal, ci compania de apă", ne-a precizat, zilele trecute, directorul CUP "Dunărea", Silviu Mangiurea, contactat de reporterii "Obiectiv".

Reamintim că, în anul 2019, în urma amplelor lucrări de modernizare și asfaltare a Căii Galați, dincolo de Podul Brăiliței, au fost înlocuite branșamentele vechi ale brăilenilor care locuiesc pe această importantă arteră a orașului, pe cheltuiala companiei, aceștia fiind, în prezent, contorizați.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro