CUP Dunărea lămureşte misterul apei roşiatice de la Însurăţei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CUP Dunărea lămureşte misterul apei roşiatice de la Însurăţei

• apa trasă din puţurile forate ale localităţii are conţinut ridicat de fier şi mangan care oxidează sub acţiunea clorului folosit pentru a ţine sub control parametrii microbiologici • zilele trecute, compania a spălat şi dezinfectat rezervorul de apă de la Însurăţei, iar la momentul reluării furnizării apei, din cauza presiunii au fost antrenate depozitele de rugină de pe conducte care au dat culoarea roşiatică a apei

 

Conducerea Companiei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a venit cu lămuriri în ce priveşte incidentul cu apa roşiatică de la Însurăţei. În lunii mari, reprezentanţii companiei au explicat că doi factori au contribuit la amplificarea fenomentului reclamat de către consumatorii din localitatea amintită. În primul rând, spun specialiştii companiei, apa furnizată consumatorilor din zona Însurăţei provine din mai multe puţuri forate din care apa astfel captată are un conţinut de fier şi mangan mai mare. Problema este că în contextul clorinării apei, pentru a ţine sub control calitatea apei sub aspect microbilogic, în urma reacţiilor chimice apar oxizii de fier şi mangan, cunoscute drept rugină, care în condiţii constante de presiune şi viteză a apei se depun. La o modificare a celor doi parametri, rugina astfel formată este antrenată şi ajunge să dea culoarea roşiatică a apei. În cazul punctual reclamat de consumatorii de la Însurăţei, peste fenomenul explicat mai devreme s-a suprapus operaţiunea de spălare şi dezinfectare periodică a rezervorului de apă care deserveşte localitatea şi comunităţile din imediata vecinătate. “Operaţiunea a fost anunţată în oraşul respectiv, astfel încât nu ar fi trebuit să fie pentru nimeni o surpriză faptul că apa a fost oprită. La reluarea furnizării, după finalizarea procedurii de spălare-dezinfectare a rezervorului de apă, a apărut fenomenul apei colorate care le-a atras atenţia consumatorilor din Însurăţei, dar acesta s-a estompat până la dispariţie în scurt timp, pe măsură ce lumea a dat drumul la robinete şi a lăsat apa să curgă”, ne-a declarat directorul general al CUP Dunărea, Silviu Mangiurea. De asemenea, sursa citată a completat că, unlterior episodului prezentat mai devreme, testările efectuate atât la laboratorul propriu cât şi cel al Direcţiei de Sănătate Publică au arătat că apa este potabilă.

Reamintim că, zilele trecute, mai multe sesizări privind calitatea apei potabile în oraşul Însurăţei au sosit la redacţie, însoţite de poze sau filmări în care se vede cum la robinetele consumatorilor din localitate curge un lichid ce cu greu putea fi catalogat drept apă potabilă. Practic, era vorba despre o soluţie de culoare brun-roşiatică, iar localnicii au pus la îndoială calitatea apei potabile din oraşul respectiv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro