Mergi la conţinutul principal

CUP „Dunărea” Brăila și-a înnoit parcul de utilaje performante

* în lunile februarie și martie, au fost achiziționate, în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brăila, patru minibuldoexcavatoare, o stație de preparat betoane pe șasiu auto, o autobasculantă și o autospecială pentru curățarea și spălarea cu presiune înaltă a conductelor de canalizare (ultima cu resurse proprii) * atât mini buldoexcavatorul, cât și celelalte utilaje, inclusiv stația de preparat betoane pe sașiu auto, pot accesa spații cu străzi înguste și alei și pot executa lucrări dificile atât în municipiu, cât și în județ

 

 

 

 

Dotări moderne pentru parcul de mașini și utilaje al Companiei de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila, obținute prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brăila. Unele au și fost puse la treabă (spre exemplu, pe Strada Mică, unde au fost executate lucrări de modernizare a instalației de apă potabilă), iar detaliile chiar fac diferența.

În condițiile actuale, utilajele profesionale sunt soluția pentru o productivitate ridicată. Lucrările sunt făcute într-un interval mult mai scurt și la o calitate mai bună. Un lot de utilaje achiziționate în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brăila a ajuns în luna februarie și martie 2023 la Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, respectiv 4 mini buldoexcavatoare, o autobetonieră și o autobasculantă, livrate în cadrul Contractului de furnizare nr. 31/28 iulie 2022, CF1 - Contract de furnizare dotări - Lot 1 - Dotări apă. Acestea au fost verificate și testate, comisia de recepție stabilind că îndeplinesc parametrii stabiliți prin contract. De asemenea, a mai fost achiziționată o autospecială pentru curățarea și spălarea cu presiune înaltă a conductelor de canalizare, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al CUP „Dunărea” Brăila, Daniela Stanciu.

Astfel, zilele trecute, au intrat în parcul de utilaje al CUP „Dunărea” Brăila patru mini buldoexcavatoare tip JCB cu lamă și picon, utilaje complexe cu un motor de 49 CP și care au atât echipament de săpare, cât și echipament de încărcare. Cu acest utilaj se pot executa săpături pentru montarea contoarelor și a branșamentelor. O altă utilitate a lor este aceea că, având echipamente de încărcare, pot executa diverse lucrări, cum ar fi operațiunea de nivelare teren, acoperire șanțuri și încărcare-săpare a pământului sau a altor materiale în utilajele de transport. Mini buldoexcavatorul are o instalație pentru ciocan hidraulic cu energia de impact minim 280 J, care ajută la spargerea și degajarea din săpătură a materialelor din beton sau la decopertare (asfalt, beton etc.). Utilajul este prevăzut cu direcție prin derapare, transmisie hidrostatică și două motoare hidraulice de deplasare, care asigură accesul și executarea manevrelor în spații greu accesibile. Este folosit inclusiv la săparea rețelelor și a branșamentelor de apă la Centrele Operaționale din județ, unde e necesară deplasarea rapidă, pe distanțe mari, cu ajutorul semiremorcilor tractate.

Stația de preparat betoane pe sașiu auto minim 2000 l, cel de-al doilea utilaj performant, este prevăzută cu un motor de 74 CP STAGE V și echipament de încărcare propriu (capacitate 510 l). Este foarte eficientă deoarece autoîncarcă componentele necesare fabricării betonului și îl prepară. Totodată, utilajul asigură malaxarea betonului până la destinație. Potrivit reprezentanților companiei, utilajul se folosește pe distanțe relativ mici și poate accesa spații cu străzi înguste și alei.

Stația este, de asemenea, folosită la mutarea bordurilor sau la orice altă lucrare care necesită refacerea carosabilului cu beton. Este necesară, de asemenea, la prepararea betonului direct la locul montării căminelor din beton și a capacelor de cămine, sau la repararea bordurilor și a trotuarelor din beton, afectate de lucrările de apă și canalizare. Principala calitate a acestui tip de utilaj o reprezintă faptul că se poate produce beton, practic oriunde, chiar și direct la locul de turnare, în orice condiții de mediu sau de spațiu. Utilajul este capabil să acceseze terenuri dificile, având cadrul articulat cu pivot central, ceea ce permite accesarea cu ușurință chiar și a terenurilor dificil de abordat de către alte utilaje”, a mai precizat sursa citată.

Autobasculanta cu capacitatea de transport de minim 10 tone, cu un motor Diesel 250 CP, 7700 cmc - al treilea utilaj achiziționat recent - este prevăzută cu basculare hidraulică a cabinei și cu o benă 8 mc, acoperită cu prelate. Este utilă la transportul materialelor de construcții, în vrac, pe șantiere, la distanțe medii și mari, pentru lucrările de apă și canalizare.

În fine, cel de-al patrulea utilaj performant, care a și intrat, în urmă cu câteva zile, „în pâine”, este autospeciala pentru curățarea și spălarea cu presiune înaltă a conductelor de canalizare, capacitate 1.200 litri, cu un motor de TDI, 115 KW. Utilajul este prevăzut cu compartiment de nămol cu capacitatea de 800 de litri, compartiment de apă curată, cu o capacitatea de 400 de litri și cu pompă vid cu palete rotative, răcite cu aer, care asigură spălarea conductelor de canalizare și colectarea eficientă a deșeului rezultat în urma spălării.

Utilajul a fost achiziționat prin fondurii proprii și are în componență o pompă de înaltă tensiune, care asigură presiunea necesară pentru decolmatarea conductelor înfundate cu resturi, în timp ce pompa de vid asigură vacuumul necesar pentru absorbția deșeurilor direct în compartimentul de vidanjare. Utilajul este destinat intervențiilor în spațiile mici din zona blocurilor Municipiului Brăila, dar se poate deplasa pentru intervenții, pe distanțe relativ mici, și în mediul rural.

Prin achiziționarea echipamentelor, se urmărește eficientizarea capacității societății privind timpii necesari intervențiilor asupra rețelelor deservite, asigurarea continuității furnizării apei potabile către consumatori și rapiditatea intervențiilor în caz de colmatare a rețelelor de canalizare sau a stațiilor de epurare. Investițiile cuprinse în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Brăila” reprezintă un efort de a asigura un grad apropiat de 100% de acoperire cu servicii centralizate de apă și apă uzată în zona de operare a Companiei de Utilități Publice „Dunărea” Brăila, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață a populației județului, beneficiari direcți fiind locuitorii Municipiului Brăila”, au precizat reprezentanții CUP „Dunărea”Brăila.

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro