Mergi la conţinutul principal

CUP “Dunărea”. Fără raţionalizarea apei în judeţ

• după ce, pe 10 iunie, Compania de Utilităţi Publice Dunărea SA a trimis Unităţilor Administrativ Teritoriale din judeţ o adresă prin care propunea restricţionarea furnizării apei potabile de la 24 la doar 8 ore/zi, compania a emis, ieri,  un comunicat prin care dezminţea o asemenea măsură • “Se va asigura distribuţia apei PERMANENT în municipiul Brăila şi în localităţile judeţului”, se precizează în comunicatul CUP Dunărea • tot ieri, preşedintele CJ Brăila, Iulian Chiriac Francisk, a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care declara că “nu va accepta sub nicio formă furnizarea apei programat, mai ales în situaţia în care ne aflăm”

 

Pe parcursul acestei primăveri şi în primele două săptămâni ale lunii iunie, în mai multe localităţi din judeţul Brăila apa potabilă a fost livrată cu “ţârâita” de către Compania de Utilităţi Publice  “Dunărea”, pe motiv că, fiind secetă, sătenii îşi irigă grădinile cu apă potabilă din reţeaua publică, sistemul fiind astfel suprasolicitat. Cotidianul nostru a prezentat, pe parcursul lunilor de primăvară, mai multe reclamaţii pe această temă primite de la cititorii din judeţ. Zilele trecute, CUP “Dunărea” a emis o adresă către primăriile a 41 de comune brăilene, prin care înştiinţa oficial că, din cauza consumului foarte mare, apa nu va mai fi livrată timp de 24 de ore, ci doar 8 ore pe zi, în intervalul orar 06:00-10:00 şi 18:00-22:00.

Această înştiinţare a provocat o reacţie fermă a preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Iulian Chiriac Francisk, care a somat CUP Dunărea să respecte contractul de furnizare a apei semnat cu abonaţii din mediul rural brăilean. “Am solicitat DE URGENŢĂ Companiei de Utilităţi Publice Brăila să furnizeze apă potabilă aşa cum e normal, atât în mediul rural, cat şi în mediul urban. NU ACCEPT sub nicio formă furnizarea apei programat, mai ales în situaţia în care ne aflăm. Îi asigur pe domnii primari de sprijinul meu necondiţionat şi voi urmări îndeaproape respectarea normelor contractului cadru. NU ADMIT diferenţiere între mediul rural şi urban!”, preciza, ieri, preşedintele CJ Brăila pe contul său de Facebook.

Concret, reacţia preşedintelui CJ Brăila vine ca urmare a unei adrese trimise pe data de 10 iunie 2020 de către CUP Dunărea Brăila SA “spre ştiinţa UAT Bărăganu, Berteştii de Jos, Bordei Verde, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Dudeşti, Făurei, Frecăţei, Galbenu, Gemenele, Gradiştea, Gropeni, Ianca, Însurăţei, Jirlău, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviţa, Râmnicelu, Romanu, Roşiori, Salcia Tudor, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti, Tichileşti, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Ulmu, Unirea, Vădeni, Victoria, Vişani, Viziru, Zăvoaia”. Prin respectiva înştiinţare, compania propunea un program restrictiv de distribuţie a apei de la 24 la doar 8 ore/zi (între orele 06:00-10:00 şi 18:00-22:00), având în vedere “perioadele lungi de secetă în care consumul de apă, în special în localităţile rurale, este mai mare decât în perioadele normale cu 150-300%”

Urmare a reacţiei lui Chiriac sau nu, cert este că, ieri, la şase zile de la emiterea sus-menţionatei adrese, reprezentanţii CUP Dunărea Brăila SA au remis presei un comunicat prin care precizează în mod clar că nu va mai fi raţionalizată apa, afirmând, totodată, că o eventuală distribuţie a apei într-un program în prealabil anunţat este imperativ stabilită doar de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi doar în condiţii de secetă prelungită. “Se va asigura distribuţia apei permanent în municipiul Brăila şi în localităţile din judeţul Brăila”, se precizează în comunicatul de marţi, 16 iunie 2020, al companiei. Tot, ieri, surse din cadrul companiei ne-au confirmat faptul că adresa din 10 iunie şi-a încetat valabilitatea.

Reamintim că, la începutul lunii mai a.c., în plină pandemie de coronavirus, au apărut probleme serioase în furnizarea apei potabile în unele localităţi din judeţul Brăila (comunele Şuţeşti, Tudor Vladimirescu ş.a.). La acea dată, am fost contactaţi de mai mulţi săteni din satul Mihail Kogălniceanu, comuna Şuţeşti, care au afirmat că nu au apă de două săptămâni, în condiţiile în care aceasta abia dacă ţârâie noaptea. Situaţii asemănătoare ne-au fost semnalate şi în alte comune ale judeţului. În replică, reprezentanţii CUP Dunărea Brăila SA ne-au precizat că în zona UAT Şuţeşti se fac ample lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă şi că, fiind secetă în tot judeţul, consumul de apă a crescut de trei ori faţă de perioada rece.

 

Prefectul Cătălin Boboc, supărat pe reprezentanţii CUP şi ADI «Dunărea»

 

Şi prefectul Cătălin Boboc a abordat subiectul, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, deranjat de faptul că a invitat la o întâlnire de lucru reprezentanţi ai CUP “Dunărea” şi ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Dunărea”, însă nu s-a prezentat nimeni. Acesta a afirmat că dorea să discute două teme importante: situaţia furnizării apei potabile la nivelul judeţului şi deblocarea mega-proiectului investiţional realizat prin POIM, prin care se urmăreşte extinderea reţelei de apă din judeţ. Boboc a afirmat că propunerea de alimentare cu apă potabilă pe anumite intervele orare, a fost “un pic nelegală”, ba chiar încălca prevederile contractuale pe care cetăţenii le au cu CUP “Dunărea”. Boboc a dat de înţeles că totul ar fi fost o mişcare politică a preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, având în vedere că la o zi după apariţia respectivului anunţ, PSD-istul a transmis comunicatul pe Facebook pentru a anunţa că nu este de acord cu acest lucru şi a cerut remedierea situaţiei.

“Sper să nu fie o criză provocată în mod artificial”, a declarat Boboc.

Prefectul a punctat că, dacă se simt nedreptăţiţi, cetăţenii pot acţiona oricând Compania de Utilităţi Publice Brăila în instanţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro