Veste bună pentru abonaţii CUP "Dunărea", care aveau datorii mai vechi de 3 ani! În urma reclamaţiilor făcute la Compania de Utilităţi Publice Brăila, cetăţenii branşaţi la reţeaua de apă a oraşului au scăpat de penalităţile "istorice" din pricina cărora nu mai apucau să fie cu plata facturilor la zi. Ei bine, CUP "Dunărea" a reuşit să-şi reevalueze sistemul de încasare a datoriilor şi, cel puţin teoretic, de azi încolo funcţionarii de la ghişee n-ar trebui să mai încaseze datoriile înregistrate până în 2010. Potrivit preşedintele Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (FUAP) Brăila, Marian Covache, decizia a fost luată zilele trecute în cadrul unei întâlniri cu directorul instituţiei. Acesta a precizat că noua modifcare nu îi vizează şi pe datornicii CUP Dunărea care sunt obligaţi să-şi achite restanţele prin hotărâre judecătorească. "Din discuţiile purtate miercuri, pe 27 noiembrie, la companie, a rezultat faptul că penalităţile se calculează doar pentru perioada de după 2010. Vorbim de cei care au încheiat un acord cu CUP «Dunărea». Perioadele mai vechi decât 2010 nu se mai încasează, doar cele care au hotărâre judecătorească. Sunt asociaţii care au primit hotărârile judecătoreşti prin intermediul administratorilor, administratorii le-au dosit şi acum s-au trezit că au de plătit penalităţi date de instanţă. Vina este a administratorilor, care nu sunt verificaţi", este de părere Covache. Tot la capitolul noutăţi liderul FUAP a mai adăugat că operatorul local lucrează acum la un program de reeşalonare a penalităţilor pe ultimiii trei ani dar se va face mai întâi o probă pentru a se vedea efectele. Convins că reprezentanţii Cup Dunărea nu au fost tocmai transparenţi în relaţia cu cetăţeanul, Covache a ţinut să le atragă atenţia. "Eu le-am reproşat celor de la CUP «Dunărea» că trebuia ca prin intermediul presei să facă cunoscut faptul că acele penalităţi se plătesc doar din 2010 încoace".
Oficialii se gândesc deja la o formulă de contorizare individuală
Ideea a fost transpusă joi, 28 noiembrie şi în cadrul unei întâlniri cu presa de către primarul Aurel Simionescu. Edilul a dat de înţeles că se va lua în calcul contorizarea individuală la apă, însă tot prin asociaţia de proprietari cu care are contract CUP Dunărea. Concret, se urmăreşte încheierea unui subcontract între asociaţia de proprietari şi abonatul la reţeaua de apă a oraşului, care beneficiază de contorizare la uşă. "CUP Dunărea nu are contracte cu cetăţenii, are contracte cu asociaţia de locatari. Deci, dacă cineva este rău-platnic este rău-platnic ca asociaţie, ca entitate şi atunci în momentul în care ai o divergenţă cu cineva, te duci către acel cineva, către asociaţia de proprietari. Noi nu putem să mergem în continuare pe ideea asta. De aceea, cei care în momentul de faţă stau în blocuri, cum le spunem noi pe Ordonanţa 19, cei care au în exterior contorizarea la apă, aşa cum sunt şi cei de la ANL-uri, să încheie un subcontract. O formulă prin care atunci când n-au plătit şi sunt individualizaţi să le poată opri apa", a explicat Simionescu.
Amintim că săptămâna trecută consilierul municipal Simona Drăghincescu a "somat" public CUP Dunărea că va face plângeri penale în numele abonaţilor dacă va mai întrerupe furnizarea apei potabile către cetăţenii bun-platnici. Ea a atras atenţia companiei că nu este legal ca abonaţii să plătească penalităţi mai vechi de 3 ani la apă.