Revenind, afirmam la inceput ca e de bine ce se intimpla zilele acestea. E de bine pentru ca stacheta moralitatii s-a ridicat considerabil de cind cu noile formulare de declaratii de avere si de interese. Granita dintre politica si afaceri iese intarita in urma acestor dezbateri publice care, fara a conduce neaparat la condamnari penale, pot distruge, fara drept de apel, cariera unor politicieni deveniti in doar citiva ani putred de bogati. La acest moment, pe buza prapastiei se afla Adrian Nastase, cel care mai avea un pic si ajungea presedintele Romaniei. Dar nu este Nastase singurul care lasa in urma lui putoarea coruptiei. Dan Ioan Popescu il urmeaza indeaproape, si, oricum, in PSD sint destui fosti ministri care au cu ce se lauda la capitolul avere. Iata insa ca si in sectorul "Putere" a inceput sa miroasa cam la fel de urit. Ministrul Vasile Blaga ia bani frumosi pe niste actiuni vindute, culmea, unui individ cercetat penal. Cica n-a stiut cine-s actionarii firmei care i-a facut oferta. Gheorghe Flutur are rude bogate in Germania care-i fac cadouri de la masini in sus, de parca ministrul Agriculturii n-ar avea dupa ce bea apa, ministrul Codrut Seres ne-a "asigurat" cele mai scumpe gaze din Europa si, colac peste pupaza, la Primaria Generala a Capitalei licitatiile sint cistigate, coincidenta, cind e vorba de contracte de milioane de euro, de firma unei ultraprofesioniste babe din Urlati, intimplator mama unui senator PD.
Cu alte cuvinte, banii n-au miros de la stinga la dreapta esicherului politic. Tocmai in asta rezida latura negativa a dezvaluirilor care anima viata publica in ultima vreme. Pericolul consta, de fapt, in tentatia oamenilor de a-i baga pe toti politicienii in aceeasi oala. Sa nu mai conteze ca unu-i in opozitie, iar altu-i la putere. Sa nu mai conteze ce-a fost bun la unii sau la altii, cind au condus tara. Asadar, aceste dezvaluiri trebuie sa asaneze politica romaneasca, nicidecum sa distruga iremediabil credibilitatea unui partid, fie ca e vorba despre PSD, PNL sau PD. Destul ca acest negativism fara discernamint a scos din Parlamentul Romaniei crestin-democratia. In fond, au facut taranistii atita rau Romaniei, cind s-au aflat la guvernare, incit sa nu mai aiba nici macar un reprezentant in Parlament? Sa fim seriosi!
Concluzionind, este antidemocratic sa faci una cu pamintul un partid doar pentru ca UNII dintre liderii sai au averi dubioase, dupa cum e la fel de antidemocratic sa mingii pe crestet guvernantii sau, dimpotriva, sa-i critici de-a valma, fara noima, pentru orice intentie reformatoare care presupune si niste sacrificii. Altfel spus, de cumpatare si asanare are nevoie societatea romaneasca.