Cumpărături online în siguranţă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cumpărături online în siguranţă

după cum arată poliţiştii, în contextul pandemiei de COVID-19, cumpărăturile online au ajuns să fie preferate de tot mai multe persoane •  uneori acest lucru vine însă “la pachet” cu creşterea riscului de a cădea victime ale fraudelor pe internet • poliţiştii recomandă cumpărătorilor să nu uite de minimele măsuri de precauţie

 

Riscurile cumpărăturilor online! în vreme de pandemie infractorii stau la pândă pe internet, astfel că oamenii sunt sfătuiţi să ţină cont de măsuri de protecţie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, în contextul pandemiei de COVID-19, cumpărăturile online au ajuns să fie preferate de tot mai multe persoane. “Acest lucru vine însă «la pachet» cu creşterea riscului de a cădea victime ale fraudelor, mai ales atunci când cumpărătorii uită de minimele măsuri de precauţie, din dorinţa de a profita de super-oferte”, arată poliţiştii.

Pentru ca experienţa de cumpărături online să nu se finalizeze într-un mod neplăcut, poliţiştii recomandă luarea unor măsuri de precauţie. Pe cât posibil, oamenii trebuie să aleagă pentru cumpărăturile online site-uri româneşti, deoarece e mult mai uşor să fie depistate şi rezolvate eventuale probleme.

Pe de altă parte, cumpărătorii sunt sfătuiţi să ia produse din surse sigure, de la firme sau magazine de la care au mai achiziţionat anterior şi au constatat că nu au fost probleme. “Asigură-te că site-ul este securizat; pentru aceasta, verifică dacă adresa site-ului începe cu şirul de caractere “https://”, iar în stânga sus apare un lăcăţel închis; tastează tu adresa site-ului de pe care intenţionezi să cumperi şi nu da click pe link-uri primite pe e-mail. în unele situaţii, astfel de link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care le imită perfect pe cele ale comercianţilor; verifică dacă pe site-ul comerciantului sunt postate condiţiile şi termenii şi citeşte-le cu atenţie, mai ales pe cele privind politica de returnare a produselor; fă verificări înainte de a lua decizia de a cumpăra; citeşte recenziile altor persoane cu privire la site sau produs”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Brăila.

Poliţiştii atrag atenţie şi cu privire la modul în care se face plata pentru produsul cumpărat. Plata online trebuie făcută doar dacă persoana în cauză are o conexiune sigură la internet, fiind recomandat să se evite folosirea hot–spot-urilor publice de wi-fi. Este bine să fie folosit cardul de credit pentru a plăti deoarece astfel sunt mai multe şanse de a fi recuperaţi banii în cazul unei fraude. Oamenii trebuie să folosească servicii de plăţi sigure şi nu trebuie să accepte plata prin transfer bancar. “Foloseşte doar un dispozitiv sigur pentru a face plăţi online (computer personal, telefon propriu etc.); fă-ţi la timp actualizările de sistem şi de securitate; fereşte-te de reclamele care prezintă oferte «extraordinare» sau produse miraculoase; dacă oferta sună prea bine pentru a fi adevărată, probabil că e o încercare de fraudă”, atrag atenţia poliţiştii.

O persoană care este anunţată printr-o fereastră pop-up că a câştigat un premiu fabulos, trebuie să se gândească bine dacă acceptă, întrucât este posibil să infecteze dispozitivul cu un virus. Oricum, atunci când se cumpără online de la alte persoane, oamenii sunt sfătuiţi să nu trimită bani în avans, fiind recomandat să se folosească un serviciu cu plata ramburs sau să depună doar o parte din sumă în contul vânzătorului printr-un serviciu bancar.

Mesajul IPJ Brăila: Sesizează întotdeauna poliţia, în cazul unei încercări de fraudă, chiar dacă nu ai devenit victima acesteia!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro