Premierul Victor Ponta a reluat ieri, la Bacău, problema legislaţiei privind combaterea evaziunii fiscale, precizând că guvernul va opera „mici modicări", menite, potrivit asigurărilor şefului guvernului să "nu se faciliteze abuzuri".
"Vreau ca legea să fie suficient de flexibilă, dar şi clară, pentru a nu se facilita abuzuri. Ideea este de a sancţiona în funcţie de rea intenţie şi nu de greşeală. Cei care fac mici erori să primească mici sancţiuni, iar cei care recidivează să fie sancţionaţi pe măsură", a lansat premierul, citat de agerpres.ro.
Incercând o detaliere, Ponta a explicat că, în cazul prejudiciilor produse de firme, în cuantum mai mic de 300 de lei, inspectorii fiscali vor da "doar mici amenzi", dar nu se va suspenda activitatea. Dar, dacă prejudiciul va fi mai mare, agenţii economici ce nu vor dori să le fie suspendată activitatea vor trebui să plătească, la o primă constatare, de zece ori valoarea prejudiciului, iar dacă recidivează, de 20 de ori suma respectivă.
Nu a eliberat bon fiscal
"În condiţiile în care vor fi prinşi şi a treia oară cu nereguli fiscale, înseamnă că nu s-au învăţat minte şi atunci va surveni şi suspendarea activităţii firmei cu activităţi în neregulă", a precizat Victor Ponta.
Premierul a promis, de asemenea, că va urmări să nu se mai producă abuzuri în activitatea instituţiilor fiscale şi că, "din zece poveşti despre felul în care ANAF închide firme pentru nereguli în valoare de cinci lei, nouă s-au dovedit, la verificare, a fi minciuni emanate în special de televiziuni care nu-şi plătesc taxele şi impozitele". El a exemplificat prin cazul firmei ce furniza copii xerox şi care ar fi fost închisă pentru un prejudiciu în valoare de cinci lei. "Nu s-a închis pentru cinci lei, ci pentru că niciodată nu a dat bon fiscal. Nu cunoştea ideea de bon fiscal şi de taxe", a spus prim-ministrul. El a arătat că acţiunea ANAF a avut, totuşi, un efect benefic: "Abia în urma acestei acţiuni, 25 la sută din firmele controlate şi-au cumpărat case de marcat, deşi legea este de prin anul 2006".