Referindu-se la un acord între premierii celor două ţări, Victor Ponta şi Boiko Borisov, înainte de reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne ai UE, publicaţia afirmă că cei doi sunt de părere că ţările lor ar trebui să primească accesul în zona Schengen ca parte a răspunsului la criza migranţilor. „Schengen este la fel de esenţial pentru Europa precum Uniunea Economică şi Monetară", ar fi declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva. Daily Express reaminteşte că unele state UE se opun ferm intrării Românei şi Bulgariei în Schengen, altele fiind îngrijorate de problemele de corupţie şi cele în sistemul justiţiei cu care se confruntă Bucureştiul şi Sofia.
Pe de altă parte, Meglena Kuneva este citată de Breitbart Network spunând că, spre deosebire de cele patru state membre ale Grupului de la Vişegrad (Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia), Bulgaria nu se opune cotelor de migranţi.
Politologul român Cristian Ghinea este şi el citat într-o declaraţie pentru EUObserver susţinând că există unele „dezavantaje" ale aderării la Schengen, ambele ţări putând deveni „atractive pentru refugiaţi ca ţări de tranzit" în cazul în care este ridicat controlul la frontiere, scrie agerpres.ro.
Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel joi la industria auto din Germania să ofere oportunităţi de angajare pentru imigranţi, într-un discurs susţinut la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA), relatează agerpres.ro.
Merkel a subliniat în mod repetat importanţa locurilor de muncă pentru integrarea numărului fără precedent de imigranţi în societatea germană. Germania se aşteaptă la aproape un milion de solicitanţi de azil în acest an.