Cum vă puteți ajuta copiii să se ferească de agresorii sexuali | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum vă puteți ajuta copiii să se ferească de agresorii sexuali

* săptămâna trecută, polițiștii s-au întâlnit cu cetățenii din mediul rural și le-au transmis recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente nedorite, care le-ar putea afecta bunurile, sănătatea sau chiar viața *  s-a acționat în localitățile Bărăganu, Ciocile, Chichinețu, Ulmu, Jugureanu, Movila Miresii, Țepeș Vodă și Esna, unde oamenii au avut ocazia de a afla de la polițiștii de prevenire cum să se ferească de hoți, tâlhari ori escroci, și cum să își ferească copiii de agresorii sexuali

 

În mediul rural, infractorii stau la pândă, furturile din locuințe și tâlhăriile fiind printre faptele comise frecvent, asta dacă cetățenii nu își iau unele măsuri preventive. Agresorii sexuali sunt și ei deseori cu ochii pe copiii din mediul rural, mai ales dacă aceștia nu sunt supravegheați cu atenție de părinți. Pentru a-i ajuta pe oameni să se ferească de infractori, polițiștii au organizat acțiuni de prevenție și informare în localitățile din județ.

Astfel, săptămâna trecută, polițiștii compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, s-au întâlnit cu cetățenii din mediul rural, cărora le-au transmis recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente nedorite, care le-ar putea afecta bunurile, sănătatea sau chiar viața ori i-ar putea costa libertatea. Cetățenii din localitățile Bărăganu, Ciocile, Chichinețu, Ulmu, Jugureanu, Movila Miresii, Țepeș Vodă și Esna au avut ocazia de a afla de la polițiștii de prevenire cum să se ferească de hoți, tâlhari ori escroci, cum să gestioneze neînțelegerile cu cei din jur, astfel încât să nu se ajungă la acte de violență fizică și cum să își ferească copiii de agresorii sexuali. “În ceea ce privește sfaturile pentru prevenirea furturilor din locuințe, curți și anexe gospodărești și a tâlhăriilor, în atenția polițiștilor au intrat preponderent, femeile și vârstnicii, datorită riscului crescut de victimizare. Aceștia au fost sfătuiți să fie discreți în privința bunurilor de valoare pe care le dețin, să fie circumspecți în privința persoanelor necunoscute care îi abordează sub diferite pretexte și încercă să îi convingă să le permită accesul în locuință,  să evite să iasă pe stradă neînsoțiți după lăsarea întunericului, iar în cazul unei agresiuni, să renunțe la bunurile vizate de infractori, dacă integritatea corporală sau viața le sunt puse în pericol”, au precizat polițiștii din cadrul IPJ Brăila.

Sfaturi preventive au primit și copiii, care au fost învățați cum să se comporte când se deplasează pe drumurile publice, cînd sunt singuri acasă, când merg la joacă, în excursii cu părinții sau în grupuri organizate, precum și când navighează pe internet, astfel încât să nu fie implicați în evenimente negative, care să îi afecteze fizic sau emoțional.  În discuțiile cu minorii, polițiștii au insistat asupra riscurilor la care se expun atunci când folosesc telefoanele mobile pe stradă, întrucât aceste obiecte pot atrage atenția infractorilor și, în plus, folosirea lor distrage atenția utilizatorilor de la ce se întâmplă în jurul lor și în felul acesta nu pot sesiza la timp eventualele pericole.

 

Gestionarea corectă a situațiilor de abuz sexual. Siguranța navigării pe internet

Navigarea pe internet în mod necontrolat poate duce la situații în care copiii să pice în plasa unor agresori sexuali. Pentru prevenirea și gestionarea corectă a situațiilor de abuz sexual în care ar putea fi implicați minorii, părinții au primit informații privind situațiile care favorizează producerea acestui tip de abuzuri,  măsurile de prevenire pe care trebuie să le aibă în vedere (inclusiv pentru siguranța navigării pe internet),  semnele fizice si aspectele comportamentale care sugerează abuzul și modul în care trebuie să procedeze în astfel de cazuri. 

Sfaturi adresate părinților, pentru prevenirea abuzurilor sexuale asupra minorilor:

- comunicați cât mai mult cu copilul, învățați-l să recunoască situațiile periculoase sau deranjante și repetați cu el modalități de ieșire din astfel de situații. Trebuie să știe că poate spune dacă ceva/cineva îi provoacă frică, confuzie, derută sau jenă.

- fiți prietenul copilului dumneavoastră. Vorbiți cu el despre cine îi sunt prietenii și cunoștințele. Eventual, invitați-i acasă, pentru a le putea observa comportamentul.

- verificați cum, unde și împreună cu cine își petrece timpul liber copilul dumneavoastră. Abuzatorii pot fi și copiii mai mari, din grupul de prieteni.

- nu lăsați copilul să meargă singur sau cu prietenii în locuri izolate. Locurile unde sunt cel mai frecvent abuzați copiii sunt în general zonele unde aceștia nu pot beneficia de ajutor: în pădure, pe câmp, între localități, în mașina unui necunoscut la ocazie.

- stabiliți împreună cu copilul reguli de utilizare a internetului și urmărțiți respectarea lor.

- asigurați-vă că știți parolele de acces ale copilului la conturile de pe rețelele de socializare și fiți atenți la prieteniile online pe care ei le întrețin.

- verificați periodic istoricul paginilor de internet accesate de copilul dumneavoastră!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro