Cum vă poate ajuta un nebulizator să respirați mai ușor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum vă poate ajuta un nebulizator să respirați mai ușor

Dacă aveți o boală a căilor respiratorii, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), emfizemul sau o infecție pulmonară, utilizarea unui nebulizator sau a unor aparate de aerosoli vă poate ușura respirația.

 

Dar s-ar putea să nu fiți sigur cum să folosiți aceste aparate sau cum vă pot ajuta. Iată câteva informații cheie despre nebulizatoare sau aparate de aerosoli.

Ce este un nebulizator?

Un nebulizator este un dispozitiv care transformă medicamentele lichide într-o ceață fină pe care o puteți inhala. Medicamentul inhalat ajunge direct în plămâni pentru a vă ajuta să vă ușurați problemele de respirație. Nebulizatoarele sau aparatele de aerosoli sunt foarte eficiente în administrarea diferitelor tipuri de medicamente, astfel încât să puteți respira mai ușor.

 

Nebulizatoarele vin în diferite versiuni, în funcție de modul în care transformă lichidul în ceață. Vă puteți întreba medicul dumneavoastră care este cea mai bună, în funcție de medicamentele de care aveți nevoie. Medicul dumneavoastră v-ar putea recomanda unul dintre aceste tipuri de nebulizatoare sau aparate aerosoli:

 

  • Jet, care utilizează gaz comprimat
  • Ultrasonic, care folosește vibrații de înaltă frecvență de la un dispozitiv electric
  • Mesh, care trece lichidul printr-un ecran fin

Cum se utilizează un nebulizator?

Ar putea părea intimidant să folosiți un nebulizator la început, dar acestea sunt foarte ușor de folosit. Pur și simplu puneți medicamentul într-o cameră și porniți aparatul. Apoi, inhalați ceața printr-o piesă bucală sau o mască.

 

Conectați tubulatura la cupa nebulizatorului și la compresor. Așezați compresorul pe o suprafață plană, cum ar fi o masă, și conectați cablul de alimentare la o priză de perete. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun.

 

Cu mâinile curate, deșurubați capacul cupei nebulizatorului și adăugați doza potrivită de medicament în cupă. Capacitatea cupei nebulizatorului poate varia de la un producător la altul, așa că este o idee bună să verificați acest lucru înainte de cumpărare.

 

Cupele pentru nebulizator de unică folosință și reutilizabile cu flux lateral au o capacitate maximă de 10 ml. Înșurubați capacul la loc și atașați piesa bucală sau masca la partea superioară a cupei nebulizatorului.

 

Vă rugăm să vă asigurați că țineți cupa de nebulizare în poziție verticală pentru a evita vărsarea. Porniți compresorul și verificați dacă nebulizatorul produce ceață. Dacă nu vedeți nicio ceață, vă rugăm să verificați dacă conexiunile sunt bine fixate și dacă compresorul este pornit.

 

Când sunteți gata să vă luați medicamentele, stați în poziție verticală pe un scaun pentru a favoriza expansiunea plămânilor și țineți nebulizatorul în poziție verticală pentru a preveni vărsarea. Dacă folosiți o piesă de gură, plasați-o între dinți, asigurându-vă că buzele formează un sigiliu strâns în jurul piesei de gură.

 

Probabil că va dura între 10 și 15 minute pentru a finaliza un tratament cu nebulizatoare sau aparate de aerosoli - puteți sta liniștit și să citiți sau să vă uitați la televizor. Dacă ajutați un copil mic să folosească un nebulizator, ar fi bine să îl puneți să stea în poala dumneavoastră.

Cât de des trebuie să folosiți un nebulizator?

Medicul dumneavoastră vă va îndruma cu privire la frecvența cu care trebuie să utilizați nebulizatorul și când trebuie să întrerupeți tratamentele. Este posibil să fie nevoie să utilizați nebulizatorul de mai multe ori pe zi.

 

Dacă aveți o boală pulmonară obstructivă cronică sau emfizem, probabil că veți utiliza nebulizatorul în mod continuu. Dacă aveți astm, este posibil să aveți nevoie să îl folosiți atunci când simptomele se acutizează sau când factorii declanșatori, cum ar fi alergenii, sunt la niveluri ridicate. Dacă aveți o infecție pulmonară, s-ar putea să îl folosiți până când aceasta se vindecă.

Cum se curăță un nebulizator?

Este important să vă curățați nebulizatorul în mod regulat. În caz contrar, acesta ar putea fi contaminat cu bacterii.

 

În general, puteți spăla tubul, camera medicamentului și masca sau piesa bucală cu apă caldă și săpun. Consultați instrucțiunile producătorului pentru informații suplimentare despre dezinfectarea nebulizatorului dumneavoastră.

 

Dacă aveți o boală sau o afecțiune care vă îngreunează respirația, un nebulizator ar putea ajuta la administrarea medicamentelor direct în plămâni, astfel încât să puteți obține fluxul de aer de care aveți nevoie. Dacă doriți să vorbiți cu un expert despre orice problemă de respirație, contactați un doctor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro