Cum trebuie să se protejeze bolnavii de diabet de Covid-19 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Recomandări de la medicul specialist Cristiana Voineag

Cum trebuie să se protejeze bolnavii de diabet de Covid-19

• în cazul infecţiei cu coronavirus, pacienţii diabetici reprezintă o categorie de risc • medicul specialist diabetolog Cristiana Voineag atrage atenţia asupra efectelor infecţiei şi asupra măsurilor de siguranţă suplimentare pe care aceştia trebuie să le ia • „pacientul trebuie să fie conştiincios, să respecte tratamentul pentru diabet şi să rămână în contact cu medicul de familie şi cu medicul specialist”, susţine dr. Voineag

 

Noi şi noi cazuri de infecţii cu Covid-19 apar de la o zi la alta în Brăila şi în toată ţara. Nu se ştie exact cât timp ne vom lupta cu această pandemie, însă un lucru e cert: există categorii de oameni vulnerabili în faţa virusului. Printre acestea se numără şi bolnavii de diabet, pacienţi la care infecţia cu noul coronavirus se poate manifesta în forma serveră. Pentru a veni în sprijinul lor, într-un interviu acordat cotidianului „Obiectiv”, dr. Cristiana Voineag, medic specialist diabetolog, explică cum afectează Covid-19 pacienţii diabetici şi cum se pot proteja de acest virus.

 

Cum afectează Covid-19 pacienţii ce suferă de diabet?

Prevalenţa diabetului zaharat este în creştere. Conform studiului Predator prevalenţa a fost estimată la peste 11% (din populaţia României).

„După cum ştim, pacienţii cu diabet zaharat tip 1 şi diabet zaharat tip 2 sunt mult mai susceptibili la infecţii, au risc general de 2-3 ori mai mare de a face orice infecţie decât restul populaţiei, deci şi infecţia cu COVID-19. Este expus în special pacientul care prezintă un dezechilibru cronic metabolic, acel pacient care nu are glicemii în ţintă. Ar trebui să avem o glicemie de dimineaţă până în 130, la 2 ore după masă 140-160, ceea ce totalizează o hemoglobină glicată de sub 7. Expus este şi pacientul diabetic cu complicaţii cardiovasculare sau care este obez, care prezintă sindrom metabolic (se află în categoria de risc)”, susţine dr. Cristiana Voineag.

În aprilie, când s-au înregistrat 280-300 de decese cauzate de SARS-CoV-2, în jur de 20-30% au fost persoane cu diabet zaharat. Medicul specialist afirmă că forme severe fac pacienţii cu diabet dezechilibrat, cu comorbidităţi, cu complicaţii cardiovasculare, obezi sau cu patologii asociate, care au imunitatea slăbită. Atunci infecţia necesită tratament, iar recuperarea este mai dificilă.

 

Ce măsuri suplimentare trebuie să ia un pacient care suferă de diabet pentru a se proteja de Covid-19?

Dr. Voineag spune că pacientul diabetic trebuie să fie mult mai atent în această perioadă şi să îşi asigure un stoc de medicaţie antidiabetică.

„Ca să evităm deplasările atât la medic, cât şi la farmacie, medicaţia antidiabetică se eliberează pe programul naţional, o dată la 3 luni. În acelaşi timp, monitorizarea frecventă e foarte importantă. E necesar stocul de glicemie şi de automonitorizare pentru a determina cât mai des valorile glicemice, de 4-6 ori pe zi. Pacienţii care fac frecvent hipoglicemii severe ar trebui să îşi procure kituri de glucagon, ca să nu ajungă la UPU. De asemenea, pacientul trebuie să respecte prescripţia dietetică, deci să respecte cantitatea de carbohidraţi recomandată, dar şi să aibă diversitate în alimentaţie, să se hidrateze corespunzător, cu minim 2 litri de apă pe zi. E important somnul, dar şi activitatea fizică, minim 30 de minute pe zi, în casă sau pe lângă casă. În contextul pandemiei, care ne-a debusolat pe toţi, componenta de izolare, de frică, poate duce la dezechilibre metabolice. Pacientul diabetic nu îşi permite excese”, afirmă dr. Voineag.

 

Cum le stau medicii la dispoziţie pacienţilor diabetici?

Dr. Cristiana Voineag le recomandă bolnavilor de diabet să ţină legătura cu medicii şi să aibă la îndemână numerele de telefon ale medicului de familie şi ale farmacistului.

„Am stat la dispoziţie prin telemedicină, am asigurat consultaţii atât prin telefon, prin mail, către farmacii, pe WhatsApp, prin orice sistem de comunicare. Dar e foarte greu să facem telemedicină, în condiţiile în care noi nu avem un program de educaţie naţional, nu avem o evidenţă clară a cazurilor de diabet. Nu mai putem avea acea relaţie medic-pacient. Această pandemie ne-a afectat şi pe noi, medicii. De aceea, şi pacienţii trebuie să facă un efort pentru a menţine contactul cu medicul. Poate unii care nu au fost conştiincioşi că pot deveni pacienţi cu diabet dezechilibrat. Sunt multe persoane cu diabet care nu se prezintă la medicul de familie sau la medicul diabetolog şi dezvoltă alte complicaţii. Din păcate, în perioada de pandemie, anxietatea şi depresia au fost prezente în randul populaţiei. În cazul unei tulburări psihice, ne referim şi la aderenţă scăzută la medicamente, adică pacientul cu depresie sau anxietate nu mai ia tratamentul pentru patologia asociată, iar atunci riscul creşte”, mai declară medicul specialist.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro