Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cum stă aproape nefolosită o investiție de sute de mii de lei în Piața Concordiei

* deși porțiunea administrată de APT a beneficiat de reparații și modernizări, în urmă cu doi ani, comercianții nu s-au înghesuit să închirieze tarabe * în schimb, mulți își expun mărfurile pe trotuarele din jurul pieței, într-un decor care lasă mult de dorit...

 

La jumătatea anului 2019,  Piața Concordiei s-a redat în folosință după modernizarea ei completă, lucrările și dotările costând circa 500.000 lei  (5 miliarde lei vechi n.n). Au apărut astfel tarabe noi, din material plastic și ușor de întreținut, iluminatul și copertina erau și ele de efect, la fel grinzile metalice, vopsite în alb. Curentul, viscolul și ploaia nu mai au pe unde intra, iar  pentru comercianții de produse lactate s-a creat un spațiu exclusiv, cu vitrine firgorifice, depozit de mărfuri, grup sanitar, aer condiționat, duș și vestiar.  Au fost plantați alți copaci, iar cei strâmbi au fost scoși. Şi pentru ca noua investiție să capete un plus de energie pozitivă, a fost efectuată o sfeștanie, de către trei preoți.

Însă, lucru neașteptat, majoritatea tarabelor sunt de atunci nefolosite, chiar dacă Administrația Piețelor și Târgurilor (APT) susține că tariful de 370 lei/tarabă este cel mai mic din țară, neînțelegând de ce comercianții preferă piața de alături, particulară. Iar această nedumerire ar trebui să conducă la declanșarea unor sondaje de opinie, la aflarea de sugestii și observații care să determine măsuri (taxe diferențiate, facilități sau restricții etc) menite să reactiveze activitatea nu doar din Concordia ci și din vechile piețe cu vad comercial din cartierele Brăilei sau la ANL-uri. Iar în acest mod să fie încurajați adevărații și micii fermieri. Care să asigure piața cu produse românești, ieftine, gustoase și de calitate.

Până atunci, însă, să trecem la alte aspecte, chiar nelalocul lor, din Piața Concordiei: în ambele piețe (una particulară și cealaltă aparținând de APT), spațiul pentru trecerea cumpărătorilor este foarte îngust, tarabele folosite fiind cele din apropierea /zona trotuarului, și el ocupat cu diverse chioșcuri. Iar după cum ne semnala un cetățean care frecventează această piață, Alexandru D., “este incorect și chiar periculos ca fel de fel de dube și chioșcuri să fie amplasate pe carosabilul străzii Ghioceilor, destinat circulației autovehiculelor! Că degeaba s-au montat cele două bariere metalice, că oricum sunt mereu deschise, pentru cei cu tupeu”.       
Deranjează apoi, foarte mult, și este inadmisibil ca diverși comercianți  (nu de la tarabe) să arunce zilnic la bordură diverse ambalaje, resturi alimentare  și chiar gunoiul pentru care nu știm dacă există contract cu firmele de salubritate. De altfel, respectivele firme nu ridică timp îndelungat (chiar și 4-5 zile) ce se aruncă peste și lângă coșurile de gunoi. În neregulă este și faptul că după demolarea magazinelor dinspre Direcția de Protecție a Copiilor, locul a rămas pustiu, plin de pavimente sparte, garduri rupte sau cutii pentru gaze mutilate. A se vedea că sunt și unități comerciale fără firmă, trotuare ocupate în exces de diverse chioșcuri, jardiniere distruse etc. Şi culmea, în vreme ce multe tarabe stau nefolosite, se practică expunerea legumelor și fructelor pe jos, la nivel cu pavimentul. Este stânjenită astfel circulația cumpărătorilor și există riscul depunerii de praf (dar nu numai) pe produsele amintite. Pentru care este necesar un stelaj. Dar, probabil, nu se percepe taxă decât pe tarabă, nu și pe locul ocupat în jurul acesteia…  

 

 
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii