• banii de la buget se cheltuie inutil în sistemul penitenciar, se decontează chiriile chiar şi pentru angajaţii care lucrează în localitatea de domiciliu, premierile sau sporurile se acordă în mod nejustificat • acuzaţiile sunt aduse de liderul unuia dintre sindicatele din Penitenciarul Brăila, Marin Răileanu, revoltat de protestul de ieri al colegilor săi, afiliaţi la celălalt sindicat “Danubius” • practic, spune sursa citată, protestele sunt nejustificate şi lucrătorii nu ţin cont de faptul că au totuşi salarii de 4.000 – 5.000 lei • el afirmă că aceste mitinguri de la penitenciare sunt dictate de la Bucureşti, dintr-un interes politic major, respectiv înlăturarea ministrului Justiţiei, tehnocrata Raluca Prună
Cele două sindicate din cadrul Penitenciarului Brăila sunt în luptă continuă. În timp ce reprezentanţii de la “Danubius” au organizat, ieri, miting în stradă, strigând că nu li se respectă drepturile legale, liderul celuilalt sindicat – “Sinpen 2006” a aruncat cu acuzaţii grave. La acţiunea de protest au participat doar lucrătorii cotizanţi la “Danubius”, aici fiind majoritatea angajaţilor, în timp ce persoanele afiliate la “Sinpen” au stat deoparte.
Mitingul de ieri, desfăşurat între orele 10.00 şi 12.00, l-a determinat însă pe liderul sindicatului “Sinpen 2006”, Marin Răileanu, să reacţioneze şi să spună că acest tip de manifestare nu se face decât pe fond politic, în scopul înlăturării ministrului Justiţiei, totul fiind dirijat de la nivel central. Răileanu a spus că angajaţii penitenciarelor se plâng degeaba şi că realitatea e alta. A scos în faţă modul în care se cheltuiesc banii din sistem, sume importante fiind aruncate pe chirii şi servicii medicale decontate ilegal, prime şi sporuri acordate în mod nejustificat. Sindicalistul a vorbit şi despre salariile din sistem care, în opinia lui, sunt la un nivel destul de ridicat.
Cum se fură banii în sistemul penitenciar
Sindicalistul de la „Sinpen” a explicat: „Eu vă arăt adevărata faţă a lucrurilor. Este o strategie politică dirijată de la Bucureşti, pentru eliminarea ministrului Raluca Prună. Să nu uităm că în 2016 sub acest mandat s-au făcut foarte multe angajări în penitenciare, lucru care nu s-a întâmplat de ani de zile. S-au acordat, tot în acest mandat, premieri de 50% în penitenciare. Au fost plătite sărbătorile legale şi repaosul săptămânal cu 75%. O să vă spun detaliat, cum se fură şi banii pe chirii, că văd că nu reclamă nimeni. Erau oameni în stradă care au 5.000 lei salariu, mă întreb bugetul de stat cât să suporte. Nu am văzut acţiuni de protest în 2014 - 2015, când aceiaşi oameni, care protestează acum, lucrau sute sau mii de ore suplimentare. Dar atunci exista o altă înţelegere, între fostul ministru Cazanciuc, directorul ANP, dl. general Bejan, şi liderii de sindicat. Bejan a dictat că vrea linişte în penitenciare, linişte a fost, şi s-a menţinut doi ani. Acum a pornit totul pe fond politic. Acolo sunt ofiţeri şi agenţi cu 5.000 - 4.000 lei salariu, care primesc sporuri, bani de echipament... Este greu de recunoscut că se fură bani din sistemul public. Miliarde de lei se fură prin decontarea chiriei, or sindicatele nu am văzut să spună asta. Se decontează bani prin sisteme de premiere, prin sisteme de decontare a medicamentelor, până şi de decontare a lentilelor de ochelari. Nu am auzit să se spună asta. Aceste sume pot fi relocate spre plata orelor suplimentare. Îmi menţin poziţia, am informat-o şi pe d-na ministru, este jenantă această strategie la nivel de ţară. Păcat că nu i-aţi întrebat ce salarii ridică. Nu i-aţi întrebat cum se decontează chiriile? Este jenant să acorzi chirie 10-15-20 de milioane unui angajat care a locuit şi înainte în Brăila. Căci se dau bani de chirie nu numai pentru cei din alte judeţe, se decontează pentru toată lumea. Avem un caz recent acum, o familie din Brăila, ea este ofiţer şi el agent, au divorţat doar ca d-na ofiţer să ceară decontarea chiriei...unde credeţi...la soţ acasă. Valoarea era de 17 milioane, am făcut hârtie la Bucureşti şi aşa am putut să o opresc. Ca ea sunt sute de angajaţi în sistem, au început să divorţeze, în acest mod sunt nişte bani deturnaţi. Trebuie recunoscut că undeva se fură şi trebuie să spunem stop, dar lumea nu spune stop. Noi nu participăm la protest. Este o acţiune pur politică de destabilizare, dirijată de la Bucureşti. De exemplu dl director de acum a ajuns la 80 milioane salariu, că a primit o recompensare de 50% pentru misiuni de excepţie. Care sunt acele misiuni!? Aşa se fură banii în sistem”, a declarat liderul „Sinpen”.
Ca să demonstreze că afirmaţiile lui sunt reale şi că exemplele sunt mult mai multe, Răileanu a mai precizat şi că, la Brăila, un agent de la pază are un venit lunar de circa 35 milioane lei vechi, iar personalul din sectorul administrativ beneficiază de un spor de pericol de 30%, la fel ca şi cei din sectorul operativ care îşi desfăşoară efectiv activitatea printre deţinuţi. În plus, a mai povestit sindicalistul, la un moment dat, un lucrător a cerut o decontare de 80 milioane lei vechi pentru ochelari de vedere....aceasta fiind, în opinia lui, o altă dovadă a furturilor din sistem. „Suntem plătiţi din fonduri publice...hai să respectăm aceşti bani”, a încheiat Răileanu, adăugând că din ce în ce mai des simte că luptă cu morile de vânt şi că nimeni nu vrea să pună “STOP” cheltuirii inutile a banului public.
Totuşi, când este vorba de ieşit în stradă, angajaţii din penitenciare dau năvală. Aşa cum s-a întâmplat, ieri, la Brăila, iar săptămâna trecută la Tichileşti. De altfel, altfel de acţiuni de protest au fost organizate şi s-au desfăşurat la nivelul întregii ţări. Cum se va rezolva totul, rămâne de văzut.