Cum se tapetează și îndepărtează corect tapetele vechi? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum se tapetează și îndepărtează corect tapetele vechi?

Tapetele au parcurs un drum lung în perioada trecută, timp în care au strâns cu succes credit în ochii cumpărătorilor. Acestea oferă o soluție funcțională, modernă și la prețuri accesibile pentru fiecare gospodărie. Deși tapetarea și îndepărtarea tapetului nu este alchimie, necesită respectarea anumitor proceduri și principii. Deci, cum să tapetăm corect și să înlăturăm tapetele vechi?

 

Cum să tapetăm?

Procesul de tapetare poate fi împărțit în două părți. În timp ce prima parte este pregătirea suprafeței de bază, a doua parte este lipirea tapetului în sine. Nu vă recomandăm să neglijați niciunul dintre aceste procese, deoarece mai devreme sau mai târziu s-ar putea să nu funcționeze. Știați că atunci când tapetați și uscați tapetul, temperatura camerei ar trebui să fie de aproximativ 18° C până la 21° C?

 

Pregătirea suprafeței

În general, cu cât pregătirea suprafeței este mai bună, cu atât durata de viață a tapetului este mai mare. Este esențial ca peretele să fie curat, uscat și fără crăpături. Suprafața sa trebuie să fie fermă și absorbantă. În caz contrar, este necesară o ameliorarea suprafeței, cum ar fi îndepărtarea vopselei.

SFAT PENTRU A UȘURA MUNCA: TRATAȚI SUBSTRATUL PERETELUI CU VOPSEA DE PENETRARE.

 

Tapetarea în sine

Lipirea tapetului este partea „cea mai vizibilă” a întregului proces. Adezivul joacă un rol foarte important în această parte.

În legătură cu aceasta, putem menționa 4 moduri de a tapeta:

  • Cu lipici pentru tapet - este folosit pentru tapetele care nu își păstrează dimensiunea originală datorită lipiciului (crește cu până la 1,5 cm).
  • Cu lipici pentru peretele de bază - este utilizat pentru tapetele care își păstrează dimensiunea originală datorită adezivului.
  • Cu lipici pentru tapet și perete - este recomandat pentru modelele vlies, datorită umidității crescute.
  • Fără lipici - tapete autoadezive care sunt gata pentru utilizare imediată.

RECOMANDARE: AFLAȚI DETALIILE DESPRE TIPURILE DE ADEZIV DE LA VÂNZĂTORUL DE LA CARE PROCURAȚI TAPET

 

Cum se îndepărtează tapetul vechi?

Nu uitați de cealaltă parte a monedei în legătură cu tapetarea. Este mai mult decât probabil ca într-o zi să rupeți tapetul de pe pereți. Tendințele se schimbă treptat, iar tapetele se vor uza în timp. Prin urmare, ar trebui să știți cum să eliminați tapetul vechi în funcție de tipul lui. 

 

Tapet Vlies

Cele mai puține griji, veți avea când îndepărtați tapetul vlies. Tot ce trebuie să faceți este să dezlipiți colțul tapetului cu unghia sau cu cuțitul și apoi să îl trageți cu grijă până la capăt. Fără înmuiere și uscare. Avantajul este că puteți reamenaja, vopsi sau revopsi pereții de pe care îndepărtați tapetul vlies.

 

Tapet din vinil

Procesul de eliminare a tapetului de vinil este puțin mai complicat. Deoarece acestea sunt tapete lavabile, formate în principal din două straturi, trebuie mai întâi să îndepărtați stratul superior de plastic. Pur și simplu îl scoateți uscat. În ceea ce privește stratul inferior, aveți două opțiuni. Puteți să-l îndepărtați umed cu apă fierbinte și un detergent de tapet, fie să îl păstrați ca tapet de bază pentru tapetarea ulterioară.

 

Tapet din hârtie și fototapetul

Tapetul de hârtie este îndepărtat numai umed fiind. De aceea, nu uitați să opriți electricitatea din cameră înainte de întregul proces. Apoi amestecați apa fierbinte cu un detergent și începeți să înmuiați pereții. Deoarece majoritatea tapetelor sunt realizate din hârtie, procesul de înlăturare va fi aproape identic.

SFAT PENTRU A UȘURA MUNCA: DACĂ NU SE ÎNDEPĂRTEAZĂ PRIN ÎNMUIERE CU APĂ, FOLOSIȚI SCRAPERUL

 

Tapet autoadeziv

Îndepărtarea tapetului autoadeziv nu necesită nicio intervenție cu apă. Puteți să le scoateți într-un loc uscat, în timp ce orice adeziv rămas pe perete poate fi îndepărtat cu un detergent pe bază de alcool.

SFAT PENTRU A UȘURA MUNCA: ÎNCĂLZIȚI TAPETUL CU UN USCĂTOR DE PĂR, ÎNAINTE DE A-L ÎNLĂTURA

 

Recomandări

În rândurile anterioare, am explicat cum să tapetați și cum să înlăturați tapetul, dar nu uitați un lucru important. Deși am specificat acest lucru puțin mai sus, tapetarea și înlăturarea tapetului necesită respectarea instrucțiunilor de siguranță de bază. De aceea, acordați atenție sporită siguranței, mai ales atunci când lucrați cu apă în apropierea prizelor electrice.

Sursa de imagine: Sensay / Shutterstock.com

Sursa de imagine: Patryk Kosmider / Shutterstock.com

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro