Nicu Olteanu, prefectul judeţului Brăila, a dedicat întreg Colegiul Prefectural ce a avut loc, ieri, în Sala Mare a Palatului Administrativ, discuţiilor legate de acţiunile de deszăpezire pentru această iarnă. Astfel, Primăria municipiului, Consiliul Judeţean, Secţia de Drumuri Naţionale şi primarii de unităţi administrativ teritoriale (UAT) şi-au prezentat rapoartele şi pregătirile pentru sezonul rece. "Cei trei operatori de salubritate (n.r. - RER, "Braicata" şi "Eco", care vor efectua deszăpezirea sub coordonarea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală) au încheiat contractele privind utilajele de deszăpezire. Le-am văzut în cursul zilei de ieri (n.r. - luni)", a declarat primarul Aurel Simionescu, care a deschis sesiunea de informări. Acesta a mai precizat că în momentul de faţă municipiul are în stoc 1.130 tone de nisip, 900 tone de sare şi 300 de tone - amestec sare şi nisip. Edilul-şef a făcut precizarea că aceste cantităţi ar trebui să fie suficiente pentru două episoade de viscol şi zăpadă consecutive. "Pe 2 noiembrie vom avea vizionarea ca atare a utilajelor. Am cerut operatorilor să aibă contractele la ei, să vedem o situaţie concretă legată de utilajele respective", a mai anunţat sursa citată, punctând că şi "Braicar" a luat măsuri pentru buna funcţionare a mijloacelor de transport în comun pe timpul iernii.
CJ-ul merge în continuare la deszăpezire cu "Tancrad"
La rândul său, Silviu Nisipeanu, şeful Direcţiei Tehnice a CJ Brăila, a anunţat că în acest an s-au introdus în programul achiziţii o serie de lucrări de reparaţii şi întreţinere a drumurilor, multe încă în desfăşurare. Estimarea acestuia pentru încheierea lucrărilor care ar trebui să asigure starea de viabilitate a drumurilor a fost de 15 - 30 noiembrie. "Contractul de deszăpezire este în curs de semnare, a fost adjudecat. A trecut perioada de clarificări, reclamaţii. E în curs de semnare acordul cadru pe doi ani de zile. Cu un contract subsecvent, bineînţeles pentru perioada 15 noiembrie - 31 martie. După semnarea contractului vom proceda la verificarea stocurilor de materiale, a utilajelor, a bazelor şi a punctelor de sprijin pe care le-am impus prin caietele de sarcini şi bineînţeles, a stocurilor de material antiderapant, carburant, substanţe inhibitoare şi starea tehnică a utilajelor. (...) Astăzi (n.r. - ieri) a fost transmis contractul operatorului. SC Tancrad SRL Galaţi a fost singurul ofertant care a participat la achiziţie", a declarat Nisipeanu. Totodată, acesta a anunţat că de la 1 noiembrie se va constitui Comandamentul de Urgenţă la nivelul CJ Brăila, care va coordona activitatea utilajelor şi relaţia cu structurile implicate în acţiunile de deszăpezire.
Secţia Drumuri Naţionale Brăila se pune la punct pentru iarnă
Un raport a prezentat şi Florin Dafina, şeful secţiei de Drumuri Naţionale Brăila, explicând că s-a lucrat la îmbunătăţirea stării drumurilor şi s-au luat măsuri pentru tunderea vegetaţiei şi înlăturarea obstacolelor ce pot provoca înzăpeziri în proporţie de 65%. Cât despre stocurile cu materialele antiderapante, acesta a punctat că are în dotare doar 170 tone de nisip din 1.500 tone necesare şi 1.700 tone sare din 3.500 tone necesare, cu precizarea că urmează să facă aprovizionarea. "Licitaţia pentru contractul pentru deszăpezire în acest an s-a ţinut săptămâna trecută, dar din păcate nu s-a prezentat nimeni. Regionala Constanţa va relua licitaţia, undeva la sfârşitul lunii noiembrie. Dacă cumva se va întâmpla până atunci să avem probleme, Regionala Constanţa va redistribui din utilaje şi pe Brăila, în funcţie de necesităţi şi ce probleme vor fi", a declarat Dafina.
Încă mai sunt primării în judeţ care nu s-au aprovizionat cu material antiderapant şi combustibil
Suprefectul Marius Ţiripa a atras atenţia că încă mai există primării în judeţ care nu au trimis o situaţie privind aprovizionarea cu material antiderapant şi combustibil. Primarii în cauză s-au apărat şi au precizat că vor încheia contracte cu societăţi specializate şi că acestea vor asigura combustibilul şi materialul antiderapant, doar că nu au făcut-o încă. Potrivit informării făcute de Ţiripa, din 43 de primării, doar 33 au în proprietate utilaje de deszăpezire şi doar 29 au anunţat că s-au aprovizionat cu material antiderapant şi combustibil. Primăriile Cireşu, Scorţaru Nou, Siliştea, Stăncuţa şi Gropeni încă nu au comunicat stadiul aprovizionării cu material antiderapant, trei dintre ele nici pentru combustibil.
În ceea ce priveşte utilajele cu care judeţul pleacă la "războiul" cu iarna, acestea sunt următoarele: 25 de tractoare cu lamă, remorcă, freză, cupă, 5 autogredere, 4 buldozere, 27 buldoexcavatoare, 6 încărcătoare frontale, o tanchetă pe şenile metalice la Ianca, o maşină de intervenţie Dacia, o volă, o motopompă electrică şi diesel pentru evacuarea apei provenite din topirea zăpezii, la care se adaugă cele ce provin din contractele încheiate cu agenţi economici.
Ca o paranteză, la aceeaşi întâlnire a avut loc şi un episod ceva mai amuzant. Pe ordinea de zi a şedinţei, care le-a fost înmânată invitaţilor, s-a strecurat o greşeală. Angajaţii instituţiei l-au încurcat pe actualul subprefect Marius Ţiripa, cu fostul subprefect Cătălin Grosu, consemnând faptul că acesta din urmă va face o prezentare.
Chiru susţine că primarii din judeţ decontează deszăpeziri făcute doar pe hârtie
Şi preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a abordat, ieri, tema deszăpezirii în judeţ, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a ţinut să precizeze că deşi au trecut 25 de ani de la Revoluţie, primarii din judeţul nostru nu s-au învăţat încă să îşi managerieze corect resursele şi localităţile şi că aşteaptă bani de la "jupân". "E trist că în continuare, fără bun simţ primarii reclamă dezastru vizavi de deszăpezire. Ei sunt ultimii care trebuie să vorbească de finanţări. Să fie mulţumiţi că primesc bani, că cineva îi ajută aşa cum se poate. Datoria lor e aia de a rezolva problemele în tot ce priveşte comunitatea. (...) Pe drumurile judeţene lucrurile se rezolvă oricum. Dar cu cele comunale şi cele dintre sate pe care ei nu umblă niciodată, cum rămâne? Ei nu vor să facă, aşteaptă ca Dumnezeu să dea soarele, să factureze deszăpezirea şi să bage banii în buzunar. E o atenţionare! Lucrurile nu pot merge aşa la nesfârşit", a comentat Chiru, deranjat.