Deşi este considerată o afecţiune caracteristică adolescenţilor, acneea este o problemă şi în cazul multor adulţi. Este important ca afecţiunea să fie tratată la medic. Ce complicaţii pot apărea şi ce se recomandă vara în aceste cazuri, a explicat pentru Digi24 medicul dermatolog Alina Suru.
„Acneea este o afecţiune foarte răspândita care afectează atât tinerii cât şi persoanele adulte. O putem găsi la 20,30,40 chiar şi la 50 de ani, atât la bărbaţi cât şi la femei. Cauzele apariţiei sunt multiple, dar patru mari mecanisme sunt mai des întâlnite: o producţie în exces de sebum la nivelul folicului pilos, o keratenizare anormală la acest nivel, nişte mecanisme ale inflamaţiei care se pun în mişcare şi care declanşează nişte fenomene la nivelul zonelor afectate şi o colonizare cu microorganism pe care îl găsim la nivelul leziunilor acneice a coşurilor.
Se tratează cauzele
Se tratează cauzele acneei, pacientul, nu lucrul general. Se au mai multe lucruri în vedere: tipul de piele, preferinţa pacientului, sezonul în care se începe tratamentul. Sunt tratamente care se pot face doar în sezonul rece deoarece multe dintre substanţele folosite au o reacţie cu lumina soarelui şi trebuie modelat tratamentul în functie de pacient.
Vara nu accentuează problemele cu acneea. Tenul este îmbunătăţit de acţiunea ultravioletelor, de apa sărată din mare.
Tratamentul este de foarte lungă durată şi poate fi schimbat în timp. Pacienţii din ziua de astăzi citesc mult pe internet dar trebuie să meargă şi la medic pentru a lua decizia cea mai bună.
Procedurile laser pot ajuta foarte mult cicatricele post acnee, chiar dacă nu dispar cu totul pot fi atenuate într-un procent semnificativ. Se pot face de asemenea şi proceduri laser, peelinguri chimice."