Directorul Directiei pentru Cultura, drd. Ana Harapescu, a fost dezamagita pentru ca au venit doar jumatate dintre cei invitati, iar dintre acestia foarte putini au pus intrebari pertinente si incitante directorului FNC.
In prezentarea realizata de directorul FNC, Andreea Grecu, s-a explicat modul in care se completeaza formularele de aplicare si care sint cele mai frecvente greseli facute de diferitele organizatii in prima sesiune in care s-au putut depune proiecte. "Doamna Grecu le-a explicat ca nu trebuie lasata necompletata nici o rubrica pentru ca se scad puncte pentru acest lucru. Din acest motiv trebuie facute proiecte chiar daca cele dinainte nu au fost aprobate. Ca sa cistigi este important sa intri in joc. Institutiile de cultura locale trebuie sa fie foarte atente cum realizeaza proiectele pentru ca o actiune nu poate sa obtina finantare de la stat si de la bugetul central si de la cel local. Institutia trebuie sa aiba grija sa propuna o activitate nefinantata de la bugetul local", a explicat directorul Ana Harapescu.
Perioada in care se pot depune proiecte culturale de editare de lucrari din categoria culturii scrise este 10 aprilie - 11 mai. Finantare nerambursabila se acorda numai in conditiile existentei unor surse de finantare proprii sau atrase ale beneficiarului, de cel putin 10% din costul total al proiectului. Pe linga alte conditii si documente pe care trebuie sa le aiba fiecare aplicant, proiectul trebuie sa indeplineasca anumite criterii generale: sa aiba cel putin anvergura regionala, beneficiarii directi sa fie diversi si distribuiti geografic pe o arie regionala, operatorul cultural sa dovedeasca o buna capacitate organizatorica si functionala, si sa se justifice utilitatea proiectului editorial.