Cum se-mpart banii de la Guvern | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
«Negocierile» din PSD și «bățul prin gard» al PNL

Cum se-mpart banii de la Guvern

• pe 25 octombrie Guvernul României a aprobat o alocare din Fondul de Rezervă pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2022 • în cazul Județului Brăila un total de 8.800.000 lei, din care 1.400.000 lei pentru Municipiu • la momentul respectiv au apărut informații în spațiul public, cum că Primăria Brăila nu a fost luată în calcul inițial, însă în urma unor negocieri, primarii PSD de comune și orașe au cedat fiecare câte 50.000 lei pentru ca și municipalitatea să primească bani • liberalii, în frunte cu deputatul Alexandru Popa, l-au acuzat pe edilul-șef că minte și că totul s-ar fi făcut fără știrea primarilor • secretarul de stat în Ministerul Muncii, Florin Dobrescu (PNL), a afirmat că negocierile s-ar fi făcut între Dragomir și președintele CJ Brăila,  Francisk Iulian Chiriac, în contextul apropierii alegerilor interne din PSD • cei doi lideri ai administrației nu au dorit să comenteze acuzațiile PNL-iștilor pe care le consideră „trase de păr”

 

Scandal politic la Brăila după o alocare standard din partea Guvernului României pentru echilibrarea bugetelor locale. După cum se arată într-un comunicat de presă al Executivului, în ședința din 25 octombrie, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat 726.600.000 lei din Fondul de rezervă bugetară pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale. Mai precis: 2.781 de comune, 206 orașe, 83 de municipii, 9 consilii județene și Sectorul 6 al Municipiului București. În acest context, Județul Brăila a primit un total de 8.800.000 lei, din care 1.400.000 lei au revenit Municipiului Brăila, câte 250.000 lei pentru fiecare din cele trei orașe Ianca, Făurei și Însurăței, iar restul s-a dus către comune. Fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale, prin Instituțiile Prefecților și Consiliile Județene din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârșitul anului 2022, după cum se arată în respectivul comunicat. Cu mențiunea că unitățile administrativ-teritoriale au solicitat sume pentru care nu a fost posibilă finanțarea din bugetele proprii, pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcționare (salarii, iluminat public, salubritate etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică a instituțiilor publice, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât și alte cheltuieli neprevăzute. Nimic special până aici. Doar că la vremea respectivă au apărut informații în spațiul public cum că municipalitatea nu fusese luată deloc în schemă, dar că în urma unor negocieri, primarii PSD de comune și orașe ar fi cedat fiecare o parte din banii ce fuseseră atribuiți localităților pe care le păstoresc, astfel încât și Primăria Brăila să obțină ceva.

Edilul-șef Marian Dragomir a confirmat această informație în cadrul unei conferințe de presă recente, precizând că într-adevăr primarii din județ au fost de acord să cedeze o parte din banii primiți de la Guvern, astfel încât și municipalitatea să obțină suma amintită.

După acest episod, liberalii, în frunte cu liderul lor, deputatul Alexandru Popa, au acuzat că, în realitate, primarii PSD nici măcar nu au fost consultați și că s-au trezit în fața faptului împlinit. La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Florin Dobrescu (PNL), a susținut că negocierile s-au făcut, de fapt, între Dragomir și președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, în contextul apropierii alegerilor interne din PSD. Totul pentru ca organizația municipală să îi ofere voturile lui Chiriac la candidatura pentru șefia partidului.

Cei doi lideri ai administrației brăilene nu s-au arătat impresionați de acuzațiile dinspre PNL Brăila și nu au dorit să vină cu vreun drept la replică.

 

Dragomir a confirmat că primarii din județ au renunțat la o parte din bani

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc recent, primarul Marian Dragomir a confirmat că s-au purtat negocieri în urma cărora și Primăria Brăila a primit bani din fondul de rezervă, deși inițial nu fusese luată în calcul, la fel ca multe alte municipii din țară.

”Nu pot comenta foarte mult aici, ca urmare a faptului că sunt foarte multe municipii care nu au primit bani de la nivel național. Există la un moment dat și o decizie în acest sens de la nivelul Guvernului și în cele din urmă s-a găsit o soluție. Le mulțumim tuturor celor care au arătat deschiderea necesară pentru a ajuta Municipiul Brăila, deoarece face parte din județ și este, să spunem așa, centrul în care și cei din comune ajung la școală, la cumpărături, la instituții publice și este nevoie să ne privim cu respect reciproc. A fost o discuție pe care nu o putem detalia aici”, a declarat Dragomir, întrebat de jurnaliștii prezenți la conferință care au cerut mai multe amănunte despre aceste negocieri.

Edilul-șef a punctat totuși că el nu a participat la negocieri. De asemenea, a precizat că nu există niciun document care să ateste că inițial Primăria Brăila nu fusese luată în calcul pentru a primi bani, dar că totul fusese la nivel de discuție.

”Aceasta este suma pe care Brăila a primit-o de la Guvern, în perfectă concordanță cu prevederile legale. Puteți solicita clarificări de la Guvern”, a mai afirmat primarul.

 

Popa acuză: Dragomir minte, primarii nici nu au știut că pierd bani

Ulterior, într-o conferință de presă a PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a abordat acest subiect, acuzând că lucrurile nu sunt atât de simple precum lasă să se-nțeleagă primarul Marian Dragomir. Acesta a afirmat că a discutat personal cu mai mulți primari PSD și că niciunul nu s-a arătat prea încântat de faptul că a trebuit să renunțe la o parte din sumă. Ba mai mult, că nici măcar nu fuseseră consultați.

”Aș vrea să adaug și eu câteva cuvinte despre domnul Dragomir. Pe lângă faptul că în ultima vreme este foarte arogant – să fiu blând cu dumnealui -, este și mincinos. Știți, eu provin din județ și am o relație bună cu majoritatea primarilor, indiferent dacă sunt primari din partea Partidului Național Liberal, USR sau PSD. Și printre altele am discutat cu 10 – 12 primari vizavi de rectificarea bugetară pe care a făcut-o Guvernul României din fondul de rezervă bugetară. Și le-am zis: «Dar voi, în comunitățile voastre, nu mai aveți probleme?! Cedați banii către Primăria Municipiului Brăila?!» Și ei mi-au spus destul de clar că nu au fost consultați și că este o mare minciună din partea domnului primar Dragomir. (...)Repet, am discutat cu vreo 10 – 12 primari PSD și mi-au spus că ei nu au cunoștință de așa ceva. Și sunt foarte supărați că le-au luat banii din comunele lor pentru a hrăni în continuare orgoliul domnului Dragomir”, a declarat Popa.

 

Dobrescu consideră că «pânza este țesută» în jurul viitoarelor alegeri interne din PSD Brăila

La finele săptămânii trecute, Florin Dobrescu (PNL), secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, a transmis un comunicat de presă în care a acuzat, la rândul său, că tot acest episod are în spate, de fapt, frământările din interiorul PSD Brăila în contextul apropierii alegerilor interne. Acesta susține că negocierile pentru ca primarii din județ să renunțe la o parte din banii veniți de la Centru în favoarea Primăriei Brăila au fost purtate între edilul-șef Marian Dragomir și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, totul pentru ca la momentul alegerilor, acesta din urmă să se bucure de susținerea organizației municipale.

”În timp ce sărăcia și deznădejdea se adâncesc în Brăila, atenția și energia celor doi șefi ai administrației locale și județene, președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, și primarul Brăilei, Marian Dragomir, sunt îndreptate către alegerile din interiorul propriului partid. Nu ne-ar interesa prea mult ce se întâmplă în bucătăria PSD Brăila, dacă luptele lor interne nu ar afecta viața de zi cu zi a brăilenilor. Întreg județul a fost îngenunchiat practic de orgoliile și interesele politice ale PSD, care au culminat cu cheta de 1,4 milioane lei făcută pentru Marian Dragomir, peste capul primarilor PSD, la recenta rectificare bugetară. Cu alte cuvinte, Francisk Chiriac și-a asigurat funcția de președinte al PSD Brăila cu banii a 28 de primării din județ, care au fost taxate cu 50.000 lei fiecare. Acesta a fost prețul cerut de Dragomir, pentru ca voturile organizației municipale, care înclină balanța în interiorul PSD, să meargă către susținerea lui Francisk Chiriac în funcția de președinte al PSD Brăila”, a acuzat Dobrescu

PNL-istul a dorit să atragă atenția că primarul Marian Dragomir chiar le-a mulțumit public primarilor pentru ”deschiderea pe care au avut-o în a ajuta municipiul”, subliniind că în opinia sa acest gest a fost unul de-a dreptul batjocoritor.

”Oricum, cheta i-a crescut eticheta primarului Dragomir, pentru că a ținut neapărat să îi și înjosească public pe oamenii de la sate, spunându-le pe față că trebuie să contribuie și ei la bunăstarea capitalei de județ, pentru că oricum se bucură de avantaje atunci când vin la oraș. «Municipiul face parte din județ și este centrul în care și cei din comune ajung la școală, la cumpărături, la instituții publice și este nevoie să ne privim cu respect reciproc», a declarat Marian Dragomir, în lecția deschisă de respect reciproc adresată locuitorilor județului Brăila. (...)Au plătit în avans bilete spre Capitala de județ locuitorii din orașele Făurei, Ianca și Însurăței și din comunele Bărăganul, Bordei Verde, Chiscani, Ciocile, Dudești, Galbenu, Gemenele, Jirlău, Mărașu, Mircea Vodă, Movila Miresii, Râmnicelu, Romanu, Roșiori, Siliștea, Stăncuța, Șuțești, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Unirea, Vădeni, Victoria, Viziru și Vișani. Ce nevoie urgentă de bani avea municipiul, în condițiile în care a început anul 2022 pe plus, cu un excedent bugetar de 56 milioane de lei, și sigur îl va încheia tot pe plus, rămâne de aflat”, a mai declarat Dobrescu.

Sursa citată a adăugat și că în ”războiul” pentru președinția partidului și stabilirea celui care ”va face cărțile la următoarele alegeri din 2024”, social-democrații nu au mai ținut cont că multe dintre luptele lor interne s-au purtat chiar în spațiul public, demonstrând, din punctul său de vedere, că unitatea partidului ”s-a frânt” în acest an.

 

Primarul și președintele CJ Brăila: No Comment

Întrebați în legătură cu acuzațiile făcute de Dobrescu, nici președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, nici primarul Marian Dragomir nu au dorit să comenteze în vreun fel. Aceștia au precizat că teoria lui Dobrescu este una neadevărată și chiar o ”tâmpenie” în esență. Cei doi au precizat că într-adevăr vor avea loc alegeri interne la PSD Brăila, însă deocamdată nu s-a stabilit nimic concret precum date sau candidați. Mai mult, au transmis că anul acesta vor începe alegerile în organizațiile de tineret, femei și seniori și abia la anul social-democrații își vor alege noile echipe de conducere la Municipiu și Județ, astfel că afirmațiile lui Dobrescu sunt ”trase de păr” ca să pară ceva mai mult decât este cazul.

 

Schema alocării banilor pentru comunele brăilene

După cum se poate vedea în Hotărârea nr. 1306/2022 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru unele unități administrativ-teritoriale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1038 din 26 octombrie 2022 și intrată în vigoare de la momentul respectiv: totalul pentru Județul Brăila a fost de 8.800.000 lei.

Primăriile comunelor conduse de primari PSD au primit fiecare câte 150.000 lei. Situație care s-a repetat și la cele două primării conduse de primari de la alte partide, la Racovița (PMP), respectiv, Măxineni (USR). Spre deosebire de acestea, primăriile conduse de primari liberali s-au ales cu câte 200.000 lei fiecare. Așa cum am precizat, cele trei orașe (cu primari PSD) au primit fiecare câte 250.000 lei, iar Primăria Brăila 1.400.000 lei.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro