Potrivit legii, părinţii pot beneficia de o zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copiilor. Numai că acest liber trebuie asiduu justificat şi nu poate fi primit decât de unul dintre părinţi/ reprezentanţi legali. Pentru a beneficia de ziua liberă, unul dintre părinţi va face o cerere angajatorului în acest sens, după care va dovedi faptul că s-a ocupat de sănătatea copilului, prin acte semnate şi parafate de către medicul de familie al micuţului.
Mai mult, cererea trebuie depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita medicală/ liber şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că părintele celălalt/ reprezentant legal n-a cerut şi nici nu va cere o zi similară în acelaşi an. Atenţie, angajatorul nu este obligat să plătească drepturile salariale aferente zilei respective, dar este obligat să acorde acea zi dacă părinţii/ reprezentanţii legali o vor cere. În cazul în care familia are doi copii, se acordă doar o zi liberă, iar dacă are mai mulţi, vor fi acordate două zile libere pe an. Liberele pot fi consecutive ori separate, în funcţie de decizia angajatorului. Dacă părinţii nu solicită ziua liberă, aceasta nu se reportează de la an la an. "Este bine că avem acest drept fiindcă nu suntem nevoiţi să ne luăm o zi din concediu pentru a merge cu copilul la un control de rutină", a opinat o mămică din Brăila. Dacă vor exista mai multe cereri simultane (care să depăşească 5% din numărul total de angajaţi), angajatorul va programa zilele libere prin rotaţie.
Prevederile legii se aplică atât angajatorilor publici, cât şi celor privaţi, iar cei care nu le vor respecta vor fi sancţionaţi de Inspecţia Muncii cu amenzi între 500 şi 1.500 de lei.