Cum se fereşte Brăila de coronavirus | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum se fereşte Brăila de coronavirus

• creşe şi pieţe închise, spectacole de teatru anulate, dezinfecţii serioase pe “Braicar” sau interzicerea intrării aparţinătorilor în Spitalul Judeţean sunt doar câteva dintre măsurile luate de autorităţile brăilene • în ceea ce priveşte şcolile, acestea sunt închise până pe 22 martie, olimpiadele şi simulările examenelor naţionale se amână, iar cursurile pierdute se vor recupera ulterior • Direcţia de Sănătate Publică Brăila a venit cu recomandări şi pentru unităţile de alimentaţie publică

 

Autorităţile brăilene vin cu noi măsuri pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu coronavirus (COVID - 19). Astfel, ieri, a avut loc o întrunire a Consiliului Local pentru Situaţii de Urgenţă, unde, la fel ca în cazul şcolilor, s-a decis închiderea creşelor în perioada 11-22 martie. De asemenea, tot în această perioadă, la Teatrul “Maria Filotti” şi Teatrul de Păpuşi “Cărăbuş” se anulează spectacolele cu publicul şi se închide Piaţa Obor şi Piaţa de Păsări.

“Măsurile sunt luate pentru perioada 11-22 martie, cu prelungire automată dacă la nivel naţional se decide acest lucru. În această perioadă personalul va veni la serviciu, va desfăşura activităţi specifice, de pregătire a altor piese de treatru, premiere, repetiţii, igienizarea claselor la creşe, treburi administrative, dar nu vor veni copiii sau vor avea loc spectacole cu publicul”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Conform informaţiilor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, valabile pentru data de 10 martie, la nivelul judeţului nostru sunt 0 persoane în carantina instituţionalizată şi 122 în izolare la domiciliu. Dintre acestea din urmă, 23 de persoane sunt nou intrate sub incidenţa acestei măsuri. Precizăm că nu există niciun caz de infecţie cu COVID-19 confirmat. Totodată, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a declarat că alte 42 de persoane au ieşit în cursul zilei de ieri din izolare voluntară la domiciliu.

 

Şcolile s-au închis dar cursurile se vor ţine pe internet

 

Luni, 9 martie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat că şcolile se vor închide în perioada 11-22 martie, ca o măsură preventivă, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evoluţia situaţiei. Ieri, ministrul Monica Anisie a adoptat noi măsuri de prevenţie. Aşa cum ne-a declarat şi prof. Viorel Botea, inspectorul şcolar general, simulările pentru Evaluarea Naţională, examenul naţional de Bacalaureat, dar şi diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. De asemenea, şi activitatea de evaluare psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor.

Chiar dacă în următoarele două săptămâni elevii vor sta acasă, ministerul a recomandat şcolilor să găsească o modalitate legală de recuperare a procesului educaţional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020. De asemenea, MEC încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. “Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice. Este foarte important ca în această perioadă în care cursurile sunt suspendate, elevii să nu se expună în spaţii aglomerate”, a transmis ministerul într-un comunicat de presă.

O altă măsură luată este aceea de anulare a tuturor activităţile extraşcolare  până la o dată care va fi comunicată ulterior, suspendarea activităţilor din cadrul programului „Şcoală după şcoală” şi a programele de studii privind schimbul de experienţă, mobilităţile, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenţilor şi cursanţilor şcolilor postliceale sanitare, până la data de 31 martie 2020.

Viorel Botea ne-a precizat că în cele două săptămâni în care nu se fac ore cadrele didactice, personalul auxiliar şi neauxiliar va veni la muncă.

Potrivit MEC, numărul elevilor afectaţi de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane.

 

Măsuri mai stricte şi pe “Braicar”

 

Dezinfecţii serioase în mijloacele de transport în comun este una dintre măsurile stricte recomandate de DSP Brăila. Astfel, specialiştii din cadrul instituţiei au transmis că maşinile trebuie dezinfectate frecvent (ex. bare şi suporţi de susţinere, uşi, scaune, etc.), mai exact la fiecare finalizare a traseului. Contactat de redactorii “Obiectiv”, directorul “Braicar”, Cornel Săndulescu, ne-a declarat că până ieri curăţarea autobuzelor se făcea dimineaţa, la ieşirea din depou, însă de astăzi dezinfecţia se va face după fiecare cursă.

 

Interzis aparţinătorilor în Spitalul Judeţean

 

Regula aceasta a fost impusă de către conducerea unităţii spitaliceşti de câteva săptămâni, spre nemulţumirea brăilenilor care nu mai puteau merge pe secţii să îşi viziteze rudele internate. În contextul înmulţirii cazurilor în România, ieri, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, a făcut un nou apel la aparţinători să respecte această măsură.  

“Aparţinătorii nu mai pot intra în Spitalul Judeţean de Urgenţă. În prezent, unitatea spitalicească are un stoc de măşti de protecţie care depăşeşte 25.000 de bucăţi. Am cerut sancţionarea drastică a celor care nu îşi fac treaba, de la paznici, la personalul medical. Orice aparţinător, într-un anumit interval orar, poate trimite pacientului, doar prin intermediul asistentelor sau infirmierelor, diversele pachete. Spitalul este închis, dacă putem spune aşa, o măsură benefică pentru toată lumea. Nu ne putem juca! Am fost personal să verific cum se desfăşoară lucrurile şi o voi mai face!”, a scris Francisk Iulian Chiriac pe pagina sa de Facebook.

 

Recomandările DSP Brăila pentru magazine, cafenele şi baruri

 

Potrivit unui comunicat al DSP Brăila, unităţile de alimentaţie publică, hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine de cartier, cafenele, baruri, cluburi etc., precum şi furnizorii publici şi privaţi de transport persoane, trebuie să ia următoarele măsuri: dezinfecţie frecventă a suprafeţelor, în special în zona caselor de marcat, precum şi în alte locuri expuse (ex. cărucioare, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi etc.). Totodată, unităţile trebuie să instituie măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale. Toate instituţiile publice şi private au obligaţia să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini), să facă dezinfecţia frecventă a clanţelor uşilor, precum şi alte suprafeţe expuse (mese conferinţă, birouri). O altă măsură vizează ca instituţiile publice şi operatorii economici să analizeze şi să dispună, în măsura posibilităţilor, desfăşurarea muncii de la domiciliu pentru o parte din personal.

 

Întrebări de bun-simţ pe scena politică pe tema COVID 19

• acestea vin din partea coordonatorului organizaţiei municipale a Pro România, fostul deputat Silviu Dorin Petrea, şi sunt adresate liderilor administraţiei locale

Coordonatorul organizaţiei municipale a Pro România Brăila, Silviu Dorin Petrea, a lansat în spaţiul public o serie de întrebări adresate autorităţilor privind măsurile pentru prevenirea coronavirusului. Potrivit lui Petrea, răspunsurile ar trebui să fie multiple, din partea fiecărei instituţii abilitate să protejeze cetăţenii în situaţii de urgenţă.

Petrea a profitat de moment pentru a adresa o serie de întrebări instituţiilor abilitate: “Dacă prezintă cineva simptomele virusului ce face: sună la 112 şi asteaptă să se prezinte personalul medical cu «izoleta» ( autospeciala pentru astfel de cazuri)? Dacă DA, câte astfel de autospeciale are Brăila? Dacă NU, pacientul se va prezenta la UPU şi va sta în aşteptare 10-12 ore, timp în care va infecta tot personalul medical şi restul pacienţilor prezenţi?! Până acolo cu ce se va deplasa? Cu autobuzul 4?; Ce spital brăilean este pregătit să primească astfel de pacienţi? Au fost instalate izolatoare? Avem personal medical instruit şi aparate necesare monitorizării stării pacienţilor?; Dacă izolarea se face la domiciliu (?!), cine monitorizează aceste persoane şi cum trebuie familia pacientului să se comporte în acest caz? «Izolaţii» trebuie să primească hrană şi medicamente speciale? De la cine şi de către cine?”, sunt întrebările lui Petrea.

Acesta a cerut autorităţilor locale (prefect, preşedinte CJ, primar, şefi de instituţii deconcentrate), să informeze populaţia de urgenţă, cu responsabilitate, ce măsuri se iau pentru prevenirea /oprirea răspândirii virusului COVID 19 în Brăila.

“Avem la acest moment un plan de măsuri de urgenţă? E secret? Avem o strategie locală de prevenire? Punem toate aceste întrebări cu o îngrijorarea reală pentru a nu repeta greşeala italienilor de a trata cu indiferenţă acest subiect, când ceea ce ştim cu siguranţă despre acest virus este doar faptul ca PREVENŢIA este deocamdată singurul tratament care ne poate salva de aceasta epidemie. Cea mai sanătoasă decizie pe care a luat-o România, până acum, privind acest virus a fost aceea de a fi întrerupte cursurile şcolare, dar părinţii ar trebui să fie conştienţi de importanţa acestui lucru şi să-şi izoleze cât mai mult copiii de aglomeraţiile mall-urilor sau ale altor spaţii”, a mai adăugat fostul deputat.

Petrea a ţinut să precizeze că prin abordarea directă a acestui subiect, membrii Pro România nu îşi doresc să panicheze populaţia, ci să cunoască, să prevină şi să acţioneze corect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro