• există deja 310 puncte gospodăreşti prevăzute cu module pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile din plastic, carton, sticlă şi metal • în anul 2020, numărul acestora va fi majorat semnificativ
Se poate aprecia că o importanţă majoră în colectarea selectivă a deşeurilor o are educaţia, pentru că, indiferent de valoarea şi calitatea infrastructurii, dacă populaţia nu este conştientă de riscurile majore la care ne expunem prin nerespectarea naturii, nu se poate realiza nimic. Cu toţii cunoaştem cauzele dezastrelor ecologice, vedem şi simţim efectele lor dar facem prea puţin pentru a le stopa.
Pentru realizarea ţintelor de colectare selectivă este necesar ca două elemente definitorii - conştientizarea populaţiei şi asigurarea infrastructurii specifice - să coexiste şi să se întrepătrundă.
Aceste măsuri au făcut că pe termen scurt cantităţile de deşeuri colectate selectiv să crească însă rezultatele sunt departe de a fi mulţumitoare. Municipiul Brăila are de îndeplinit anual conform legislaţiei, ţinte de reducere a cantităţilor de deşeuri depuse la depozitul de la Muchea. Acest lucru poate fi realizat doar prin mărirea cantităţilor de deşeuri colectate selectiv şi valorificate prin reciclare. În caz contrar, sumele plătite din bugetul primăriei către Fondul de Mediu drept penalitate sunt extrem de mari şi ne afectează pe toţi.
În cartierele de case, operatorii de salubritate au distribuit gratuit la fiecare gospodărie saci pentru colectarea selectivă, culoarea acestora fiind verde sau galben, funcţie de zonă. Colectarea se face săptămânal.
Până acum, în zonele cu blocuri au fost montate 310 puncte gospodăreşti pevăzute cu module pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile din plastic, carton, sticlă şi metal. În anul 2020, numărul acestora va fi majorat semnificativ. Ridicarea deşeurilor colectate se face zilnic.
În ceea ce priveşte infrastructura pentru colectare selectivă a deşeurilor, municipalitatea s-a conformat legislaţiei în vigoare. Prin cei trei operatori de salubritate - ECO, BraiCata, RER - se asigură preluarea deşeurilor colectate selectiv de la modulele din zona blocurilor, de la populaţia care locuieşte la case şi de la agenţii economici.
Pe toţi ne deranjează că deşeurile sunt aruncate oricum şi oriunde dar facem prea puţin pentru a stopa efectele negative. Ne dorim un oraş curat dar dacă e posibil acest lucru să îl facă alţii... Nu putem fi doar spectatori! Este timpul ca fiecare cetăţean să se implice zilnic în activitatea de selectare a deşeurilor din gospodăria proprie înainte ca acestea să fie aruncate la container. Este timpul ca deşeurile să ajungă la locul lor şi acest lucru depinde doar de noi. Puterea exemplului are un impact esenţial pentru cei din jur, dar mai ales pentru copii. Trebuie să ne implicăm cu toţii acum! Nu mai avem timp de pierdut!
În ceea ce priveşte conştientizarea, cu toţii realizăm că situaţia actuală nu mai poate continua. Simţim cu toţii efectele nepăsării - ape infestate, aer poluat, dezastre la tot pasul. Natura ne pedepseşte!
Această dorinţă dar şi obligaţie implică armonizarea a două aspecte esenţiale: conştientizarea populaţiei, pe de o parte, şi asigurarea infrastructurii pentru colectare selectivă, pe de altă parte.
Începând cu anul 2019, şi Municipiul Brăila s-a alăturat efortului general pentru a proteja natura, pentru a oferi generaţiilor următoare un viitor curat.
Este timpul să fim responsabili. Este timpul să colectăm selectiv pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri, pentru un viitor curat!