privind veniturile realizate, ghidul de completare, scrisoarea
adresata contribuabililor, precum si plicul destinat trimiterii
declaratiilor la autoritatile fiscale.
Anul acesta vor depune declaratii de venit cei care au avut anul trecut venituri din activitati independente, din titluri de valoare, din agricultura si din chirii.
La categoria activitati independente intra veniturile comerciale, profesiile libere si drepturile de proprietate intelectuala.
In cazul in care ati realizat mai multe categorii de venit din mai multe surse, veti completa, in cadrul aceluiasi formular, cite un cartus (ex.: cartusul 1A-1B-1C, cartusul 2A-2B-2C etc.).
Daca in anul 2006 ati obtinut venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, nu aveti obligatia depunerii declaratiei, cu exceptia situatiei in care ati depus declaratia de venit estimativ in luna decembrie a anului 2006 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate. Daca ati realizat venituri din activitati comerciale, profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuala determinate in sistem real si ati desfasurat activitatea in mod individual, declaratia se completeaza pe baza datelor din evidenta contabila.
La primul rind al declaratiei - Venit brut - inscrieti suma reprezentind veniturile totale in bani sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul 2006, atit din activitatea de baza, cit si din activitati adiacente. La rindul al doilea - Cheltuieli deductibile - se inscrie suma reprezentind cheltuielile efectuate in vederea realizarii venitului, conform evidentei contabile. Aceeasi suma se mentioneaza si la rindul 2.1.
La rindul al treilea - Venitul net - se trece diferenta dintre venitul brut si cheltuielile aferente deductibile. Daca suma rezultata este negativa, aceasta se trece la rindul al cincilea - Pierdere fiscala. La rindul 3.1 se trece numai partea din venituri cu regim de retinere la sursa.
Venituri din drepturi de proprietate intelectuala
In cazul persoanelor care realizeaza venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, declaratia se completeaza pe baza fisei fiscale eliberate de platitorii de venit.
La primul rind se inscrie suma reprezentind veniturile totale in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, realizate din toate sursele in anul 2006. La stabilirea veniturilor brute din drepturi de proprietate intelectuala se au in vedere atit sumele incasate in cursul anului 2006, cit si retinerile in contul platilor anticipate efectuate cu titlu de impozit si contributiile obligatorii, retinute de platitorii de venit.
Restul rindurilor se lasa libere pina la rindul 2.2 - Cheltuieli forfetare, unde se trece suma rezultata prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 40% la venitul brut realizat din valorificarea drepturilor de autor si prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 50% la venitul brut realizat din drepturile de autor aferente operelor de arta monumentala. Ultimul rind care trebuie completat este 2.4 - Contributii sociale obligatorii platite.
Tranzactii cu actiuni
Declaratia se depune pentru intregul portofoliu de titluri tranzactionate in anul 2006 si pentru care exista obligatia stabilirii cistigului net sau a pierderii, conform legii, in functie de perioada detinerii.
Chirii
Daca ati obtinut venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, completati in cadrul aceluiasi formular cite un cartus (ex.: cartusul 1A-1B, cartusul 2A-2B etc.) pentru fiecare sursa de realizare a venitului, respectiv contract de inchiriere. Declaratia se completeaza in orice situatie, indiferent daca chiria si/sau arenda, prevazute in contractul incheiat intre parti, sint exprimate in natura, lei sau valuta. In situatia in care optati pentru restituirea diferentelor de impozit prin virament bancar, trebuie sa completati denumirea bancii si numarul de cont IBAN.
Informatii suplimentare, la Fisc
Persoanele fizice vor trebui ca, dupa completarea celor doua
formulare de declaratii de venit, sa introduca un exemplar in plicul
primit, pastrind celalalt document. Pentru transmiterea prin posta a
declaratiei de venit completate, populatia va trebui sa utilizeze
plicul primit, pentru care nu trebuie sa achite taxe postale.
ANAF recomanda consultarea ghidului de completare a
formularelor inaintea completarii declaratiilor. In cazul in care, dupa
consultarea ghidului, mai exista nelamuriri cu privire la completarea
declaratiilor de venit, se pot solicita informatii suplimentare la
Administratia Financiara in raza careia isi au domiciliul. In cazul
persoanelor din municipiul Braila este vorba despre Administratia
Finantelor Publice, strada Brasoveni nr.36, Compartimentul
Asistenta Contribuabili, camera 15, persoana de contact Claudiu
Vilcea. Pentru persoanele din judet, informatiile se pot obtine de la
administratiile financiare teritoriale, respectiv administratiile
finantelor publice ale oraselor Ianca, Faurei, Insuratei, precum si de
la administratiile financiare ale comunelor Viziru, Dudesti si Movila
Miresii.