Mergi la conţinutul principal

Cum să ai un somn odihnitor - sfaturi de luat în considerare

 

Descoperă mai jos un set de recomandări utile pentru a obține un somn odihnitor, esențial pentru sănătate! Află mai multe despre importanța somnului și factorii care îi influențează calitatea, dar și cum să-ți pregătești camera sau cum să ajustezi rutina zilnică și cum să utilizezi tehnologia pentru a îmbunătăți calitatea odihnei.

De ce este important să ai un somn odihnitor 

Somnul odihnitor este esențial pentru menținerea sănătății fizice și mentale. Numeroase studii au demonstrat legătura dintre somnul insuficient și o serie de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și obezitatea. Lipsa odihnei poate afecta totodată sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea la infecții și îngreunând procesul de vindecare. 

Un somn de calitate are un impact major asupra funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria și capacitatea de a învăța, iar privarea poate afecta negativ capacitatea de concentrare și de rezolvare a problemelor. În plus, poate duce la iritabilitate, anxietate și depresie, afectând starea de spirit și nivelul de stres. 

O serie de factori, printre care cei fizici precum nivelul de zgomot și lumina din cameră, pot perturba somnul și vor influența calitatea acestuia.

Iată cum te poți bucura cu ușurință de odihna pe care o meriți. 

Cum să ai un somn de calitate - sfaturi pe care să le iei în considerare 

Pentru a-ți pregăti un somn odihnitor, există câteva aspecte importante de luat în considerare. Iată câteva idei de care să ții cont: 

  • Asigură confortul patului 

Pentru a te bucura de un somn odihnitor, alege patul potrivit și perne confortabile. O saltea de calitate, care să ofere suficientă susținere pentru a evita disconfortul și durerile de spate, și o pernă care să susțină bine capul și gâtul sunt esențiale.

  • Verifică temperatura camerei 

Este recomandat să menții o temperatură constantă în cameră, între 18-20 de grade Celsius, deoarece o încăpere prea caldă sau prea rece va perturba calitatea odihnei. Un termostat reglabil te va ajuta să menții o temperatură confortabilă pe timpul nopții, pentru un somn odihnitor .

  • Reglarea luminii

Pentru a beneficia de somn de calitate este esențial să ai o cameră întunecată. Lumina poate perturba producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.

Recomandarea este de a folosi draperii sau jaluzele pentru a bloca orice sursă de lumină externă. Dacă acestea nu sunt suficiente, poți utiliza o mască de dormit pentru a crea un mediu propice somnului. 

  • Reducerea zgomotelor

Zgomotele pot fi un factor perturbator al odihnei. Poți folosi căștile pentru urechi, ori un aparat de sunete albe, pentru a bloca zgomotele din exterior și a crea un mediu liniștit și propice somnului. 

  • Ai în vedere calitatea aerului 

Este recomandat să ventilezi camera înainte de culcare, pentru a asigura un aport suficient de aer proaspăt. De asemenea, poți utiliza un purificator pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a crea un mediu sănătos pentru somn.

  • Creează o rutină de relaxare înainte de culcare

O rutină înainte de culcare poate fi extrem de benefică. Aceasta poate implica o baie caldă, cititul unei cărți sau meditație. Astfel de activități ajută la separarea timpului de somn de activitățile zilnice, și transmit semnale creierului că este timpul să te relaxezi și să te pregătești pentru somn. 

  • Ai în vedere factorii legați de stilul de viață

Ai în vedere si faptul că alimentația la ore târzii, consumul de alcool, cafea sau tutun, lipsa exercițiilor fizice și expunerea la ecrane înainte de culcare pot influența în mod negativ calitatea somnului. Este recomandat să eviți utilizarea dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, și să optezi pentru activități relaxante.

Mai mult, este recomandat să iei ultima masă cu cel puțin două-trei ore înainte de a merge la culcare, deoarece mâncatul prea târziu poate cauza indigestie, reflux gastroesofagian sau alt tip de disconfort care perturbă odihna. 

Stabilirea și respectarea unei rutine potrivite și a unui program regulat de odihnă sunt esențiale pentru a obține un somn odihnitor. Corpul uman funcționează pe baza unui ritm circadian, care are nevoie de un program regulat de trezire și culcare pentru a se regla corespunzător. 

Nu uita cât este de important să îți creezi un mediu de somn optim în cameră! Asigură-te deci că aceasta este întunecată, liniștită și confortabilă, și alege un pat și o saltea confortabilă, pentru a te bucura din plin de toată odihna pe care o meriți! 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro