Mergi la conţinutul principal

Cum să te protejezi de razele soarelui

Pentru a şti ce produse să alegeţi, cum şi când să le folosiţi, vă invităm să citiţi micul şi utilul nostru ghid de protecţie solară.

Ce înseamnă UVA şi UVB?

Pentru a şti ce protecţie să alegem atunci când ne expunem soarelui, este important să desluşim misterul din spatele etichetelor aflate pe produsele de protecţie solară. Ţineţi cont că nu toate produsele destinate expunerii la soare oferă protecţie integrală UVA/UVB, motiv pentru care trebuie să le alegeţi doar pe acelea cu filtru complet sau, obligatoriu, cu filtru UVA. Razele ultraviolete de tip A sunt considerate a fi cele mai periculoase, deoarece acestea ajung în proporţie de 100% la suprafaţa pământului şi au puterea de a afecta straturile inferioare ale dermului, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii, la apariţia ridurilor şi la pierderea elasticităţii. Nu departe de acestea sunt şi razele ultraviolete de tip B. Acestea, fiind mai scurte, nu ajung în totalitate la suprafaţa pământului, însă contactul lor cu pielea provoacă arsuri în straturile superioare. Ambele tipuri de radiaţii afectează structura celulară şi conduc la apariţia cancerului de piele.

Atenţie mare la filtrele de protecţie solară!

Fie că alegeţi loţiuni, creme sau uleiuri de plajă, trebuie să luaţi în calcul eficacitatea filtrului de protecţie solară. Aceste filtre sunt de două feluri: chimice şi minerale. Filtrele chimice, bazate pe oxibenzonă, avobenzonă - cu protecţie UVA, octocrilen, dioxibenzonă sau acid aminobenzoic - cu protecţie UVB, nu sunt la fel de eficiente ca cele minerale, în primul rând pentru că oferă un fals sentiment de protecţie. Acestea au proprietatea de a scădea nivelul de radiaţii absorbit de piele, dar, totodată, pot inhiba şi receptorii de la suprafaţa pielii şi, astfel, să blocheze semnalul care anunţă apariţia arsurilor. De cealaltă parte a baricadei avem produsele solare cu filtru mineral. Acestea conţin oxid de zinc şi de titan, ingrediente ce se potrivesc oricărui tip de piele şi acţionează că o oglindă la suprafaţa sa, răsfrângând razele solare şi blocând atât radiaţiile UVB, cât şi UVA. Un alt aspect de care puteţi ţine cont este faptul că majoritatea produselor ce au inscripţionat pe etichetă BIO conţin filtru mineral. Dacă optaţi pentru uleiuri naturale, cum sunt cel de cătină, orez sau de măsline, ţineţi cont că acestea nu oferă absolut nicio protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete.

Cum ştim ce SPF să alegem?

Este lesne de înţeles că un SPF mai mare înseamnă o protecţie mai ridicată împotriva radiaţiilor solare, însă, de obicei, un SPF mai mic de 50 nu asigură şi protecţie UVA, iar un produs cu SPF mai mic de 20 este aproape inutil. SPF-ul trebuie ales în funcţie de tipul de piele. Astfel, persoanele cu piele deschisă la culoare trebuie să pornească de la SPF 50 sau SPF 50 plus în primele zile de plajă şi să coboare către un SPF 30 ulterior, dar nu mai mic. Persoanele cu pielea măslinie sau mai închisă la culoare pot folosi produse cu SPF 30.

Sfaturi suplimentare de protecţie solară

În primul rând, nu vă expuneţi razelor solare între orele 11:00 şi 16:00, indiferent de tipul de protecţie pentru care optaţi. Alegeţi cremele şi loţiunile în defavoarea uleiurilor şi a spray-urilor, deoarece acestea acoperă mult mai bine pielea şi conferă, implicit, o protecţie UV mai bună. Pe zonele mai expuse şi cu risc mai mare de arsură se pot folosi produse cu SPF mai mare decât pe restul corpului. De asemenea, soluţiile trebuie întinse foarte bine pe piele şi trebuie obligatoriu aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare şi reaplicate la fiecare ieşire din apă, indiferent dacă sunt etichetate ca fiind rezistente la apă sau nu. Nu putem încheia acest ghid fără a vă recomanda ca pe timpul verii să vă acoperiţi capul cu eşarfă sau cu pălărie, să purtaţi ochelari de soare cu filtru UV şi să îmbrăcaţi doar haine deschise la culoare pentru a nu atrage razele solare asupra voastră.
De reţinut: aplicarea produselor de protecţie solară nu se face doar la plajă, ci de fiecare dată când ieşim din casă şi ne expunem razelor solare. (Tonica.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro