Pentru că nimeni nu poate ţine diete la nesfârşit şi pentru că, atunci când ai făcut sacrificii pentru a ajunge la greutatea dorită, este important să o şi păstrezi, iată câteva lucruri de care trebuie să ţii cont pentru a nu te îngrăşa după cură de slăbire.
Alimentaţia de după cură de slăbire
În primul rând, trebuie să ştii că, pentru fiecare kilogram avut, organismul tău are nevoie de aproximativ 26 de calorii pentru a supravieţui. Tot ce depăşeşte acest număr de calorii se transformă în grăsime. Prin urmare, este important să îţi calculezi necesarul de calorii pentru greutatea la care ai ajuns după dietă şi să ai grijă să-l respecţi. Este clar, nu te poţi întoarce la alimentaţia pe care o aveai înainte de cură de slăbire!
Sunt probabil o groază de lucruri care ţi-au lipsit în timpul dietei. Vestea bună este că acum te poţi bucura din nou de ele, dar în cantităţi mici. Se reintroduc, pe rând, alimentele care au lipsit în timpul curei, cum ar fi grăsimile, zahărul sau carbohidraţii. Dar atenţie, totul se face treptat şi neapărat în cantităţi mici!
Dacă nu te poţi abţine şi depăşeşti necesarul zilnic de calorii pentru greutatea ta, este musai să faci sport pentru a arde tot ce este în exces.
Pentru a reuşi să gestionezi eficient pofta de mâncare, este important să ai mese dese cu aport caloric slab: 3 mese pe zi şi 2 gustări între, iar cina neapărat înainte de ora 8. Mâncând la timp, fără să aştepţi să ţi se facă îngrozitor de foame, vei preveni mâncatul necontrolat şi pofta pentru alimente nesănătoase.
Nu trebuie să te chinui ghidându-te după principiul „totul sau nimic". Poţi mânca şi cartofi prăjiţi dacă pofteşti la ei, doar că nu zilnic şi nu în cantităţi uriaşe. Şi neapărat, fără să îi „garniseşti" cu alte alimente hipercalorice: hamburger, bacon, deserturi, bere etc.
Păstrează-ţi motivaţia şi evită capcanele!
Ai grijă să îţi păstrezi tot timpul motivaţia. Aceasta este diferită pentru fiecare persoană. Trebuie să găseşti acele resorturi interioare care te ajută să te menţii în formă. Poţi să îţi programezi pe perioade mai lungi întâlniri sau evenimente la care tu ştii că trebuie să arăţi bine, poţi să ţii legătura cu alte persoane care au ţinut diete şi să vă motivaţi împreună sau poţi să te întâlneşti în mod regulat cu un nutriţionist sau cu un antrenor de fitness care să te motiveze.
Evită capcană weekendurilor!
Cercetările au arătat că aportul caloric este mai mare în weekenduri. Cei mai mulţi dintre noi abia aşteptăm sfârşiturile de săptămână pentru a ne relaxa şi odihni. Doar că, stând în casă, la televizor, gustările se vor înmulţi pentru că ne vor fi la îndemână, iar caloriile vor rămâne neconsumate. Optează pentru weekenduri active, în care să te implici în diverse acţiuni care te ajută să consumi caloriile în plus: plimbă-te prin parc, mergi la piscină şi înoată, mergi cu bicicleta sau rolele, fă drumeţii prin pădure sau la munte - orice formă de mişcare ajută! (www.tonica.ro)