* poliţiştii au desfăşurat o activitate preventiv-informativă circumscrisă evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, la Colegiul Național „Ana Aslan”, cu participarea polițiștilor de prevenire, de siguranță școlară și de poliție penitenciară, elevi, cadre didactice, dar și şase persoane private de libertate, regim semi-deschis
Dialog între elevi şi deţinuţi din cadrul Penitenciarului Brăila, menit să îi ajute pe tineri să se ferească de sfera infracţională.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, prin Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii și Biroul Siguranța Școlară, a lansat o invitație pentru Penitenciarului Brăila și Colegiul Național „Ana Aslan” de a participa la o activitate preventiv-informativă circumscrisă evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.
Activitatea preventivă a avut loc la Colegiul Național ”Ana Aslan” și au participat polițiști de prevenire, de siguranță școlară și de poliție penitenciară, elevi, cadre didactice dar și şase persoane private de libertate, regim semi-deschis. „În contextul întâlnirii dintre persoanele private de libertate și elevi, aceștia din urmă au avut prilejul să înțeleagă cauzele și consecințele comiterii de infracțiuni și despre felul în care alegerile pe care le facem ne influențează viața. Pornind de la ideea că bazele unei educaţii antiinfracţionale solide se pun încă din copilărie, elevilor le-au fost prezentate noţiuni generale referitoare la fenomenul delincveței juvenile, infracţiuni, contravenţii, răspundere penală, măsuri educative aplicabile minorilor, dar şi principalele fapte penale şi contravenţionale pretabile a fi săvârşite de către minori. Un aspect foarte important al discuției a fost acela al prevenirii faptelor din sfera criminalității informatice. La activitate au fost prezente persoane private de libertate care sunt încarcerate pentru săvârșirea unor astfel de încălcări ale legii”, au precizat reprezentanţii IPJ Brăila.
Adolescenții prezenți au aflat cum să nu devinăr o „victimă”prin intermediul sistemelor informatice, despre pericolele din mediul online dar și modalități de prevenire a unor astfel de fapte. Potrivit poliţiştilor, împărtășirea acestor experiențe negative, puterea exemplului personal a fost de impact pentru cei 100 de adolescenți prezenți și îi va ajuta să înțeleagă mai bine riscurile la care s-ar putea expune aflându-se în prezența unor anturaje nepotrivite, cât și în a conștientiza importanța solicitării de ajutor specializat ori de câte ori se confruntă cu situații problematice.