Cum să dormi bine noaptea pentru a avea ziua bună | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum să dormi bine noaptea pentru a avea ziua bună

Ai dimineţi în care ţi-e greu şi să te dai jos din pat, pentru că te simţi prea obosit? Responsabili pentru această stare deloc plăcută pot fi mai mulţi factori, printre care se numară insomnia sau somnul de proastă calitate.
Somnul odihnitor contribuie la o stare de spirit mult mai bună, ce îţi susţine activităţile de zi cu zi. Cand eşti veşnic obosit sau fără chef, lucrurile nu au cum să se îndrepte în direcţia dorită, aşa că remediază problemele pe care le ai cu somnul şi trezeşte-te plin de energie!

Recomandări principale

Primul pas pe care trebuie să-l urmezi este să începi să te relaxezi cu două ore înainte de culcare. Lasă deoparte gadget-urile care te înconjoară, deconectează-te de pe Facebook şi relaxează-te într-un mod tradiţional: o baie aromată, o carte bună, un ceai călduţ cu puţină miere sorbit pe canapea pot face minuni pentru starea ta de spirit. Începe să-ţi pregăteşti camera de dormit, aerisind timp de 10 minute şi pulverizând în aer câţiva stropi de parfum de lavandă, ce are efect relaxant. Scoate din dormitor orice lucru care ţi-ar putea distrage atenţia, precum televizorul şi, mai ales, nu te băga în pat împreuna cu laptopul sau tableta, pentru că somnul va întârzia să apară.
Un alt element esenţial al pregătirii pentru culcare este controlul alimentar: ia cina cu cel puţin patru ore înainte de culcare şi evită cofeina şi alcoolul în această perioadă. Este important ca ultima masă a zilei să fie uşoară şi să nu conţină mâncăruri picante sau grase, întrucat acestea îţi pot da arsuri şi disconfort gastric pe timpul nopţii. Dacă simţi nevoia, poţi bea un pahar cu lapte călduţ înainte de culcare, însă evită alimentele bogate în tiramină (brânză, vinete, zmeură, avocado, sos de soia, vin roşu), care îţi stimulează creierul şi pot cauza insomnii.

Rutina somnului

De asemenea, pentru a evita oboseala de dimineaţă, este la fel de important să-ţi stabileşti o rutină a somnului. Culcă-te în fiecare seară la aproximativ aceeaşi oră, dormi cel puţin opt ore, apoi trezeşte-te la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă. Chiar dacă la început îţi va fi mai greu să te obişnuieşti cu acest program, mai ales în weekend, efectele benefice se vor vedea în timp şi te vei simţi mult mai odihnit la trezire!
- Pentru un somn de calitate, încearcă să-ţi programezi orele de sport cu cel puţin patru ore înainte de ora de culcare. Conform unui ghid al somnului de calitate publicat de Universitatea Stanford, cele mai bune perioade pentru a face exerciţii fizice fără repercusiuni asupra somnului sunt dimineaţa şi după-amiaza.

Învinge oboseala de dimineaţă

Iată încă un truc oferit de specialiştii de la Universitatea Stanford: dimineaţa, la trezire, ieşi pe balcon sau într-un loc însorit şi stai cu faţa la soare timp de 15 minute. Acest ritual, susţin ei, te va ajuta să-ţi reglezi ceasul biologic şi să te obisnuieşti mai uşor cu trezirea dimineaţa devreme.
Urmând sfaturile de mai sus, vei reuşi să îţi reglezi somnul şi să dormi mai bine, fără niciun fel de cheltuieli suplimentare. Mai ai nevoie doar de un pic de organizare şi gata - eşti la un pas de a afla cum e să te trezeşti odihnit, în fiecare dimineaţă! (www.slabsaugras.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro