Cum să distrugi un sindicat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Evacuaţi din sediu, tăiaţi de la bonusuri şi de pe lista cu avansări, marginalizaţi

Cum să distrugi un sindicat

• “SINPEN”, cel de al doilea sindicat din Penitenciarul Brăila, dat afară din sediuliderul organizaţiei, Marin Răileanu, susţine că totul i se trage de la declaraţiile făcute la momentul acţiunii de protest organizate de lucrătorii afiliaţi la celălalt sindicat, “Danubius” • Răileanu acuză conducerea Penitenciarului de presiune asupra sindicaliştilor “Sinpen” care, între timp, au decis să iasă din organizaţie • liderul sindical ne-a spus că din 50 de membri cât erau cu puţină vreme în urmă, acum au mai rămas vreo 5 • conducerea instituţiei ne-a comunicat că nu ar fi vorba despre vreo presiune, ci doar de faptul că SINPEN nu este un sindicat reprezentativ • Răileanu a informat superiorii şi s-a adresat cu plângere penală la Parchet

 

«Luptă» internă în cadrul Penitenciarului Brăila, între conducerea instituţiei şi Sindicatul “Sinpen 2006”. Recent, liderul organizaţiei sindicale, Marin Răileanu, a primit invitaţia surpriză de a evacua biroul în care sindicatul îşi desfăşura activitatea de 10 ani. Acesta spune că totul are legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut cu ocazia acţiunii de protest organizate pe 5 octombrie, de membrii celuilalt sindicat din cadrul Penitenciarului Brăila, care este majoritar, respectiv “Danubius”. În plus, a mai explicat Răileanu, el a ieşit la pensie, dar a rămas în continuare şef de sindicat, fiind ales prin vot, iar asta le-a dat apă la moară “adversarilor”. În replică, conducerea unităţii ne-a comunicat că invitaţia de eliberare a spaţiului nu ar avea vreo legătură cu acuzaţiile aduse de Răileanu în timpul protestelor, ci pur şi simplu s-ar dori crearea de spaţiu pentru buna desfăşurare a activităţii personalului administrativ. Ciudat, a fost reacţia liderului “evacuat”, căci, până acum, susţine el, nimeni nu s-a plâns de lipsa de spaţiu. Ba mai mult, nici nu i s-a propus mutarea într-o altă încăpere, cât de mică, astfel că, mai în glumă, mai în serios, s-a gândit şi la posibilitatea ca organizaţia să fie mutată eventual în curtea instituţiei sau în spaţiul de detenţie, căci, la urma urmei, şi acestea aparţin tot penitenciarului.

 

Din 50 au mai rămas 5

Mai grav, sindicalistul acuză conducerea unităţii penitenciare şi de faptul că, a făcut în aşa fel, încât i-a determinat pe membrii sindicatului “SINPEN” să se retragă din organizaţie. “Mi-au trimis adresă că mă evacuează din sediu, biroul pe care îl ocup de 10 ani, ca sindicat. Am carduri, acte acolo, sper să nu îl spargă pentru că nu am răspuns invitaţiei. Se profită şi de faptul că eu am ieşit la pensie, din data de 25 august, dar am rămas totuşi preşedinte al sindicatului. Sunt ales pe 4 ani. Am ieşit la pensie tot din cauza problemelor din unitate, asta după 29 de ani de activitate. Nu este legal să mă evacueze, acest lucru se poate face numai printr-o decizie judecătoarească, în acelaşi mod în care s-a făcut şi ocuparea acelui spaţiu. Nu mai am nici membri, s-au făcut presiuni din partea conducerii, iar angajaţii au ieşit din sindicat. Aveam 50 de membri şi acum mai sunt vreo 5. Au fost cereri de retragere, dar ştiu că s-au făcut presiuni. Dacă li s-a spus că nu li se mai dau premieri, recompense, plus că se mai fac avansări în grad şi cu siguranţă nu le mai primeau. Normal că au preferat să renunţe la sindicat. Directorul vrea să fie stăpân. Oricum nu mi s-a propus un alt spaţiu, dar ţinând cont de faptul că şi curtea sau spaţiul de detenţie este tot în interiorul unităţii, mă pot muta acolo”, a declarat revoltat Marin Răileanu. Acesta ne-a spus că a formulat deja o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi aşteaptă să i se facă dreptate.

 

“S-a solicitat să elibereze spaţiul amplasat în pavilionul administrativ al instituţiei şi nu « sediul» sindicatului

Sindicalistul Răileanu a reclamat abuzurile din cadrul Penitenciarului Brăila, după cum le-a caracterizează chiar el,  la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi la Ministerul Justiţiei, ba chiar a formulat plângere penală la Parchet. După ce a primit adresa prin care directorul unităţii, cms. şef Marius Oprea, îl anunţa ca până la sfârşitul lunii septembrie să elibereze spaţiul, liderul “SINPEN” a transmis o informare, chiar la Penitenciarul Brăila, pentru a arăta de ce nu poate face ceea ce i se cere. « Având în vedere adresa dvs. nr. G 37850/PBBR/06.09.2016 prin care ne solicitaţi să evacuăm sediul sindicatului SINPEN 2006 (biroul C1-23 amplasat în pavilionul administrativ) vă aducem la cunoştinţă următoarele: sediul sindicatului SINPEN 2006  a fost confirmat Judecătoriei Brăila de către directorul Penitenciarului Brăila, magistrat Cucu Gheorghe, prin adresa nr. 16202/02.11.2006; o instanţă de judecată recte Judecătoria Brăila a consfinţit prin Sentinta civilă nr. 6185 /29.11.2006 că sediul sindicatului SINPEN 2006 se află pe strada Carantina nr. 4 , mun. Brăila; în prezent, în sediul sindicatului deţinem carduri de debit şi de credit la diferite bănci partenere ale sindicatului, baze de date confidenţiale pe stick-uri de memorie, dvd, cd, diferite sume de bani ( cash) cu care ne desfăşurăm activităţi curente( plăţi facturi, telefon, deplasări, etc) , orice intrare neautorizată sau violarea acestui sediu al unei persoane juridice antamând răspunderea materială şi penală , după caz.. În consecinţa aspectelor prezentate anterior, vă informăm că nu vom evacua sediul sindicatului SINPEN 2006 Brăila”, a arătat liderul de sindicat.

Legat de acest refuz, Răileanu a transmis sesizări şi către organele superioare din Bucureşti, totodată el relatând şi alte aspecte neconforme cu legea, privind modul în care s-a desfăşurat protestul de la începutul lunii, de la Penitenciarul Brăila, angajaţi aflaţi în timpul programului, din sectorul operativ, fiind lăsaţi să iasă la acţiune.

 

Totul este “legal”

Am primit răspuns şi de la Penitenciarul Brăila, cu privire la acuzaţiile liderului de la “SINPEN”, toate fiind caracterizate ca fiind nefondate.

Astfel, în răspunsul semnat de directorul unităţii de detenţie se arată faptul că, administraţia Penitenciarului Brăila a solicitat preşedintelui sindicatului SINPEN 2006 să elibereze spaţiul amplasat în pavilionul administrativ al instituţiei şi nu “sediul” sindicatului, acesta rămânând în continuare la adresa Penitenciarului Brăila. Motivul acestui demers a fost relocarea spaţiului respectiv către celelalte compartimente din unitate în vederea asigurării unor condiţii de muncă a lucrătorilor cât mai apropiate de standardele impuse de legislaţia în vigoare. «Menţionăm că respectiva solicitare nu are legătură cu declaraţiile domnului Răileanu Marin din data de 5 octombrie, dată la care a avut loc pichetarea Penitenciarului Brăila, solicitarea fiind efectuată încă din data de 6 septembrie 2016, cu mult înainte de respectivul eveniment. De asemenea, arătăm că solicitarea de a fi eliberat respectivul spaţiu se circumscrie în totalitate dispoziţiilor legale, ţinând cont, pe de o parte, că sindicatul SINPEN 2006 nu are calitatea de sindicat reprezentativ la nivel de unitate, potrivit art. 51 alin. 1 lit. c şi art 52 alin. 1 lit. c din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social , iar pe de altă parte nu face parte din niciuna din federaţiile sindicale reprezentative la nivelul sistemului administraţiei penitenciare semnatare a Acordului colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupurilor de unităţi - sistemul administraţiei penitenciare, astfel încât nu-i sunt aplicabile dispoziţiile art. 22 alin. 2 din actul normativ invocat anterior”, se arată în răspunsul transmis redacţiei.

Legat de faptul că sindicalistul Răileanu a acuzat conducerea penitenciarului că, la data mitingului, a permis angajaţilor Penitenciarului Brăila, din sectorul operativ, respectiv şeful post control nr. 1 şi agenţilor de pe secţiile de deţinere, care erau totuşi în timpul serviciului, să iasă în stradă, răspunsul a fost pe acelaşi calapod: totul a fost legal. În răspunsul de la penitenciar se precizează că participarea angajaţilor planificaţi în serviciu la manifestarea din data de 5 octombrie a avut loc în urma solicitării sindicatului “Danubius”, sindicat reprezentativ la nivelul Penitenciarului Brăila, în conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 62/2011 şi prevederile art. 46 din Acordul colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupurilor de unităţi – sistemul administraţiei penitenciare: “Membrii de sindicat pot organiza întâlniri la nivelul organizaţiilor sindicale în timpul programului de lucru, a căror durată nu poate fi mai mare de 5 ore lună (timp plătit)”. Conform solicitării sindicatului “Danubius”, se arată în răspunsul transmis redacţiei, un număr de 16 angajaţi ai unităţii au participat la manifestarea din data de 5 octombrie, aceştia fiind înlocuiţi în serviciu de către şefii de compartiment , activitatea unităţii desfăşurându-se în condiţii normale.

Totuşi, legat de aspectul cu înlocuirea celor 16 angajaţi porniţi în acţiunea de protest, cu alţi 16 angajaţi, liderul sindicatului SINPEN susţine că acest lucru era practic imposibil. El a arătat că, sindicaliştii de la Danubius, protestau tocmai pentru că erau nemulţumiţi de numărul mare al orelor suplimentare pe care le tot fac, din lipsă de personal. “Cei din stradă erau din sector operativ, nu are voie să îi înlocuiască, şi nici nu avea cu ce. De unde a scos alţi 16 inşi disponibli, când angajaţii s-au plâns că trebuie să facă ore suplimentare. Dacă existau oameni, nu mai erau ore suplimentare”, a declarat Răileanu.

Reamintim că, la acţiunea de protest, la care membrii sindicatului SINPEN nu au participat, Răileanu a ţinut să ia legătura cu redactorii noştri şi a făcut o serie de acuzaţii. El a scos în faţă modul în care se cheltuie banii din sistem, sume importante fiind aruncate pe chirii şi servicii medicale decontate ilegal, prime şi sporuri acordate în mod nejustificat. Şi în aceste condiţii, a spus sindicalistul, nimeni nu spune adevărul şi nu încearcă să cheltuie banii de la buget în mod eficient. S-a legat şi de salariile din sistem care totuşi sunt la un nivel destul de ridicat, cei care protestau fiind angajaţi cu salarii de 4.000 - 5.000 lei pe lună. Oricum, sindicalistul Răileanu a spus de atunci că este vorba despre o luptă pe plan politic, totul fiind dictat de la Bucureşti, scopul fiind înlăturarea ministrului Justiţiei, tehnocrata Raluca Prună.

 

Abuzuri şi corupţie la închisoarea VIP -urilor, Poarta Albă

Dezvăluirile liderului sindicatului SINPEN, făcute în perioada protestelor organizate în cascadă în mai multe penitenciare din ţară, nu au vizat doar unitatea de detenţie de la Brăila. Într-o emisiune a postului B1TV, Răileanu a precizat că a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la şefii din Penitenciarul Poarta Albă. Potrivit liderului SINPEN, detinuţii ar fi fost folosiţi în scopuri personale, pentru a organiza un flagrant anumitor persoane, iar mai mulţi şefi din cadrul penitenciarului ar fi ajuns în funcţii cheie după ce au fost promovati pe pile.

“Am sesizat conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar şi Inspecţiei de control a ministerului Justiţiei grave fapte de corupţie în sarcina ofiţerilor Mate Mihai şi Bănuţă Petrică, actualmente director adjunct al Penitenciarului Poarta Albă. Timp de trei ani, aceşti doi ofiţeri au beneficiat de protecţia totală a generalului Bejan, fostul director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, motiv pentru care în 2016, cu chiu cu vai, în urma unor sesizări depuse de către sindicat la DNA - Serviciul teritorial Constanţa şi la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa, avem semnale că, în sfârşit, cele două entităţi judiciare s-au apucat de treabă. Când am depus aceste sesizări, primele reacţii au fost cele de bătaie fizică, tortură psihică la adresa sesizorilor, avertizorilor de integritate, ceea ce ne-a confirmat faptul că au fost deconspirate sursele noastre din cadrul Penitenciarului Poarta Albă. Ofiţeri şi adjuncţi au fost bătuţi, loviţi, scuipaţi, hărţuiţi şi schimbaţi în locurile de muncă, tocmai pentru că se aflase că furnizaseră informaţii sindicatului, a declarat Marin Răileanu, preşedintele sindicatului SINPEN Brăila în cadrul emisiunii.

 

CITESTE SI: Liderul “Sinpen” face dezvăluiri şocante. CUM SE TOACĂ BANII LA PENITENCIAR

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro