Cum să-ți schimbi viața. Sfaturile unui celebru strateg militar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cum să-ți schimbi viața. Sfaturile unui celebru strateg militar

Sun Tzu a fost unul dintre cei mai mari strategi militari ai lumii și autorul celebrei lucrări „Arta Războiului”. A trăit în perioada 544 – 496, în epoca veche, contribuind prin gândirea sa orientată spre filosofia războiului, la ridicarea imperiului Wu, transformându-l într-unul dintre cele mai puteri.

Arta Războiului” a devenit un ghid reprezentativ de strategie militară, pentru conducători și comandanți, în care sunt prezentate diferite strategii și pune accent pe importanța cunoașterii cât mai bune a inamicului.

Pentru câștigarea luptelor, Sun Tzu și-a sfătuit trupele „să aleagă cele mai neașteptate rute și să atace în punctele cu cea mai slabă pază”.  Învățămintele lui Sun Tzu se pot aplica nu numai pe câmpul de luptă, ci în toate domeniile unde vrei să-ți atingi scopurile prin cele mai ușoare metode.

Lupta împotriva obiceiurilor nocive

De câte ori nu ți-ai dorit să-ți schimbi stilul de viață, să faci mai mult sport sau să mănânci mai sănătos? Una dintre cele mai mari greșeli, potrivit lui Sun Tzu, este să lupți în momentul în care inamicul, în acest caz obiceiurile nesănătoase, este foarte puternic. De exemplu, încerci să urmezi o dietă strictă când iei masa cu prietenii, sau încerci să scrii o carte sau un articol într-un mediu gălăgios, sau încerci să mănânci sănătos într-o bucătărie plină cu dulciuri și alimente nesănătoase. Iar atunci când eșuezi dai vina pe tine că nu ai o voință suficient de puternică pentru a reuși. Însă, în cele mai multe cazuri, eșecul apare ca urmare a unor strategii greșite.

Începe cu pași mici

Un lider bun începe lupta câștigând bătăliile mici și îmbunătățindu-și poziția. Așteaptă până când inamicul este slăbit și are moralul scăzut înainte de un atac direct. De ce să începi războiul lovind zonele bine păzite? De ce să încerci să-ți schimbi stilul de viață când mediul înconjurător îți este potrivnic?

Sun Tzu nu și-a condus niciodată armata în luptă pe un teren care nu era propice și care nu-i oferea un avantaj. De asemenea, nu ar fi început atacul cu punctul cel mai puternic al inamicului. Este indicat să începi cu pași mici, cu schimbări ușoare în stilul de viață, să prinzi putere și să apoi stabilește strategia pentru a efectua cele mai dificile schimbări.

Lifehacker.com îți câteva exemple din învățămintele oferite de Sun Tzu adaptate pentru viața de zi cu zi.

Sun Tzu: “Poți fi sigur de succesul atacurilor doar dacă țintești locuri care nu sunt apărate.”

Adaptat: “Poți fi sigur că nu te vei abate de la un stil de viață sănătos doar dacă îți impui reguli ușor de urmat.”

Sun Tzu: „Câștigător va fi acela care știe când să lupte și când să se retragă.

Adaptat: “Va reuși să-și schimbe stilul de viață cel care știe ce obicei merită adoptat și ce trebuie lăsat pe mai târziu.”

Sun Tzu: „Un general inteligent evită să lupte impotriva unei armate când aceasta are moralul ridicat și atacă atunci când aceasta se simte slăbită și tinde să se retragă.”

Adaptat: O persoană care dorește să-și îmbunătățească stilul de viață va evita zonele care îi încurajează obiceiurile nesănătoase și le va căuta pe cele care sunt favorabile schimbărilor dorite.”

Alege bătăliile în care ți-e destinat să câștigi

Nu vei reuși să devii mai bun doar prin voință și muncă, ci și cu ajutorul unei strategii. Iar eșecul în schimbarea stilului de viață este provocat, de cele mai multe ori, de un mediu ostil.

-Dacă ți-ai propus să citești mai multe cărți, asigură-te că în camera ta nu ai jocuri video sau televizor. Construiește un mediu care să te îndemne la citit.

-Dacă ești supraponderal, nu încerca să urmezi un program de antrenament creat pentru atleți. Începe ușor, cu schimbări pe care să le poți urma și, treptat, poți crește dificultatea exercițiilor.

-Dacă ești înconjurat de oameni care te descurajează să lucrezi la proiectele dorite, evită-i în programul de lucru sau caută compania unor oameni care te pot ajuta.

Adoptă schimbările pe care le dorești într-un mediu propice. Creeză strategia astfel încât șansele să fie de partea ta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro